En Sıcak Konular

Akaryakıt dağıtıcıları geri adım attı

18 Haziran 2009 09:44 tsi
EPDK'nın akaryakıtta tavan fiyat hazırlığı öncesi dağıtım şirketleri ve bayiler geri adım attı. Önceki gece saat 23.30'a kadar süren toplantıda şirketler indirim kararı aldı.

Sektör temsilcilerinden elde edilen bilgilere göre akaryakıt dağıtım şirketleri Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) kurul kararı ile 20 Haziran'a kadar verdiği muhtıra karşısında geri adım atacaklar. Buna göre akaryakıt dağıtım şirketleri EPDK tavan fiyat belirlemeden önce uzlaşı ile fiyatları düşürme kararı aldı.

EPDK Başkanı Hasan Köktaş konuyla ilgili detaylı bilgi vermekten kaçınırken görüşmelerin kurum binasında gece 23.30'a kadar devam ettiğini dile getirdi. Sektör temsilcileri ise EPDK ile karşı karşıya gelmek istemediklerini bu nedenle tavan fiyat belirlenmeden önce kendi kararlarıyla indirime gidecekleri bilgisini veriyorlar. Edinilen bilgilere göre yapılacak olan indirim akaryakıt dağıtım şirketleri ve bayilerin karlarının eşit olarak azalması anlamına gelecek.

'ÇOK DİKKATLİ HAZIRLADIK'

EPDK Başkanı Köktaş 28 Mayıs'ta internet sitesinde çok kısa bir açıklama yaparak gerekirse tavan fiyat belirleyecekleri açıklamasını hatırlatarak, "Bu kurul kararını almak son derece güç oldu. Toplantının yarısını bu metni hazırlamak için geçirdik. Her kelimeye özenle dikkat ettik" dedi. Yapılan bu açıklamaların ardından gözler akaryakıt dağıtım şirketlerinin yapacağı indirime ve bu indirimin miktarına çevrildi. Şirketlerin karları artmış gibi gözükse de bu karın içinde promosyon, yatırım ve finansman harcamalarındaki artışlar da şirtketleri zorluyor. Bir indirim yapılması halinde promosyonların da hızla azalması gündeme gelecek.

2005'te % 8 pay alıyorlardı

Akaryakıt fiyatları 1 Ocak 2005'ten itibaren serbest bırakıldı. Daha öncesinde fiyatlar devlet tarafından belirleniyordu. Bayi ve dağıtım şirketlerinin o tarihte aldığı pay yüzde 8 civarındaydı. Serbestleşmenin ardından petrol fiyatları ve kurdaki dalgalanmalara paralel olarak bu payda değişik dalgalanmalar oldu. Ancak şu anda bu oran yüzde 14'e çıkmış durumda. Bugün litresi 3.25 TL olan benzinin 45 kuruşu bayi ve dağıtım şirketine kalıyor. kalan 2.80 TL ise vergi ve rafineriye gidiyor. Eğer dağıtım ve bayi payı yüzde 8 olsaydı fiyatın 3.05 TL civarında olması gerekiyordu. Dağıtım şirketlerinin yapacağı indirim miktarı ise halen merak konusu.

"Karadeniz'e tebdili kıyafet gidebiliriz"

EPDK Başkanı Hasan Köktaş Doğu Karadeniz'de çevrecilerin eylemleri nedeniyle birçok baraj projesinin durma noktasına geldiğini ve DSİ'nin araçlarının bile şantiyelere alınmadığını belirterek, "Bu yapılan eylemlerin bazılarının haklı bölümleri var. Bazıları dışarıdan hatta yurtdışından kaynaklı olarak yönlendiriliyor" dedi. Köktaş, esprili bir biçimde "Önümüzdeki dönemde bölgeye bir dizi ziyaret gerçekleştireceğiz. Ama şantiyelere DSİ'nin araçlarını bile sokmuyorlarmış. Biz de herhalde tebdili kıyafet gidebiliriz. Gerçi ben Trabzonluyum" diye konuştu.

sabah



Bu haber 598 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,716 µs