En Sıcak Konular

Yedi ay sonra ilk kez arttı

18 Haziran 2009 09:05 tsi
Küresel kriz nedeniyle ekonomide yaşanan zor günler yavaş yavaş geride kalıyor.

İşsizlik rakamlarının düşüşe geçmesinin ardından sevindirici bir veri de Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) geldi. Zaman'ın edindiği bilgiye göre sigortalı sayısı, 7 aylık aranın ardından ilk kez arttı.

SGK'nın verilerine göre sigortalı sayısı, nisanda bir önceki aya göre 42 bin kişilik artış göstererek 9 milyon 138 bin 150 kişiye yükseldi. Sigortalı sayısı, 2008'in Eylül ayından beri sürekli olarak düşüş gösteriyordu. 8 aylık dönemde sigortalı çalışan 828 bin kişi işini kaybetmişti. Sigortalı sayısında artış yaşanmaya başlaması, SGK'nın prim gelirleri için büyük önem taşıyor. Geçen yıl 54,5 milyar prim tahsilatı yapan kurum, bu yıl ise yaklaşık 60 milyar TL prim geliri elde etmeyi amaçlıyordu. Sigortalı sayısındaki düşüş sebebiyle sosyal güvenlik açıklarının 50 milyarı aşması bekleniyor. Nisanda sigortalı sayısının artmaya başlaması ise sevindirdi. Bu durum, kurumun prim gelirlerini de artıracak.

Ekonomik kriz, en büyük tahribatı bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de istihdam üzerinde yaptı. Kriz döneminde işsizlik rakamlarında büyük artış yaşanırken sosyal güvenlik kurumlarına kayıtlı olarak çalışanların sayısı da hızla düştü. SGK'nın verilerine göre Eylül 2008'de 9 milyon 924 bin olan SSK'lı sayısı, 9 milyon 96 bine kadar geriledi. Nisan verileri ise çıkışın başladığını ortaya koydu. SSK'lı çalışan sayısı, 42 bin kişilik artışla 9 milyon 138 bine çıktı.

Sigortalı sayısında artış yaşanmaya başlaması, SGK'nın prim gelirleri için büyük önem taşıyor. 2009 bütçesi 105 milyar 733 milyon TL olan kurumun en büyük gelir kalemi prim tahsilatı. Geçen yıl 54,5 milyar prim tahsilatı yapan kurum, bu yıl ise yaklaşık 60 milyar prim geliri elde etmeyi amaçlıyordu. Ancak ekonomik kriz nedeniyle sigortalı sayısındaki azalma, Hazine'yi ve SGK yetkililerini düşündürüyor. Sigortalı sayısındaki düşüş nedeniyle sosyal güvenlik açıklarının 50 milyarı aşması bekleniyor. Nisanda sigortalı sayısının artmaya başlaması ise sevindirdi. Bu durum, kurumun prim gelirlerini de artıracak.

Nisanda SSK'nın yanı sıra Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'na bağlı çalışanların toplam sayısı 14 milyon 740 bin 457 kişi oldu. Emekli sayısı ise 8 milyon 218 bine yükseldi. Geçen yılın nisan ayı ile kıyaslandığında sigortalı sayısında yüzde 2,9'luk azalış yaşandı. Emekli sayısı da yüzde 6,5 arttı. Bu durum, kurumun emekli çalışan dengesindeki bozulmanın sürdüğünü gösterdi. Sosyal güvenliğin aktif-pasif dengesi 1,79'a kadar geriledi. Buna göre Türkiye'de 1,79 çalışan, 1 emekliye bakıyor. Avrupa Birliği ülkelerinde bu durum, ortalama 4 çalışanın 1 emekliye bakması şeklinde. Öte yandan sosyal güvenlik kapsamına giren nüfus ise nisanda 56 milyon 737 bin kişi olarak gerçekleşti.

872 BİN KİŞİ, 65 YAŞ MAAŞI ALIYOR

SGK'nın verileri, aktif-pasif dengesinin en bozuk olduğu kurumun Emekli Sandığı olduğunu ortaya koydu. Buna göre aktif olarak çalışan 1,40 memur bir emekliye bakıyor. Dengenin en iyi olduğu kesim ise işçiler. SSK'lılarda aktif-pasif oranı 1,93 olarak gerçekleşirken esnafların sosyal güvenlik kuruluşu olan Bağ-Kur'da bu oran 1,79.

Primsiz ödemeler kapsamında maaş alan kişi sayısı da bir yıl içinde yüzde 7 artarak 1 milyon 300 bin kişiye yükseldi. Buna göre 65 yaş maaşı başta olmak üzere özürlü, bakıma muhtaç özürlü ve bakıma muhtaç yaşlı gibi karşılıksız maaş alanların toplam nüfusa oranı ise yüzde 1,82. SGK geçen ay 872 bin kişiye 65 yaş maaşı, 266 bin kişiye özürlü aylığı, 126 bin kişiye bakıma muhtaç özürlü aylığı, 34 bin kişiye ise 18 yaş altı özürlü yakını aylığı verdi.

zaman



Bu haber 579 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,701 µs