ayrıntı | " /> ayrıntı | "/>

En Sıcak Konular

AK Parti'nin suç duyurusundaki ayrıntı

18 Haziran 2009 08:51 tsi
AK Parti'nin suç duyurusundaki ayrıntı 

AK Parti'nin suç duyurusu, olayın failleri için sürprizler içeriyor.

'Millete komplo kurma'nın cezası müebbet hapistir 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Ricat yok" sözünden sonra hamle yapan AK Parti'nin suç duyurusu, olayın failleri için sürprizler içeriyor. Dilekçede Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) herhangi bir maddesine yer verilmedi. İktidar partisi ceza maddelerini sıralamak yerine suçun tanımını yaptı.

İnisiyatifi savcıya bıraktı. Ancak eşgali çizilen fotoğraf iyi incelendiğinde adres TCK'nın 312. maddesine çıkıyor. Bu maddeye göre skandal belgeyi hazırlayanları müebbet hapis cezası bekliyor. İşte suç duyurusunda tarifi yapılan o madde: "Cebir kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs eden kimseye ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilir."

İktidarın, suç duyurusu ile yeni bir aşamaya giren "kirli tezgâh" soruşturmasında sürecin nasıl işleyeceği merak konusu. Bu noktada bir dizi soru işareti kafaları meşgul ediyor. Bunların başında, yetkinin askeri mî, yoksa sivil yargıda mı olacağı sorusu geliyor. Suç duyurusunu yapan AK Parti Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ, suçun askerî bir suç olmadığı kanaatinde: "Bize göre buradaki en önemli suç, "hukukun koruması altında bulunan bir siyasi partinin ve onun kurduğu hükümetin ortadan kaldırılması ve görevlerini kısmen veya tamamen yapamaz hale getirilmesine yönelik yasadışı çalışmalar, planlar"dır. Bu da askerî bir suç değildir. Dolayısıyla yetki adli yargıdadır. Ancak askerî yargıda da soruşturma var. Şu anda bu ikisi birbirine mani değildir. Ancak ileriki aşamada yetki meselesi nasıl gelişir bilemiyoruz."

AK Parti'nin suç duyurusu metninde özenli bir dil kullanılması dikkat çekiyor. İktidar partisi, TCK'daki maddeleri yazarak ceza talebinde bulunmadı. Hatta belgede yer alan Albay Dursun Çiçek'in ismi dahi suç duyurusunda yer almadı. Bozdağ, bunun sebebini şöyle açıklıyor: "Biz spesifik ceza talep etmedik ama suç duyurumuzda partimize ve hükümete yönelik birçok suç tanımlaması yaptık. 'Parti ve içinden çıkan hükümeti ortadan kaldırmaya yönelik yasadışı çalışmalar' ve 'bu amacın gerçekleşmesi için illegal yapılanma yoluyla suç örgütlenmesine gidildiği' suçlamalarını tanımladık. Madde yazmadık, çünkü suçlamaları ve ilgili maddeyi belirleyecek olan savcıdır. Çünkü şu aşamada öncelikle belgenin doğru ya da sahte olduğu ortaya çıkarılıp fail ve faillerin belirlenmesini yargıya bırakıyoruz."

Taraf gazetesinde yayımlanan belgenin gerçek mi, yoksa sahte mi olduğu da ayrı bir tartışma konusu. AK Parti'nin suç duyurusu metninin diline bakıldığında iktidar partisinin belgenin gerçekliğine inandığı görüntüsü çıkıyor. Ancak Bozdağ, başvuruda her iki durumda da fail veya faillerin cezalandırılmasını talep ettiklerini vurguluyor: "Biz bu belge doğru mu, sahte mi belirlensin de istiyoruz. Belge gerçekse kime ya da kimlere ait olduğunu, sahteyse de faillerin kim olduklarının belirlenmesini istiyoruz."

İstanbul Başsavcılığı'na iletilmek üzere Ankara'ya yapılan suç duyurusu, AK Parti'nin Ergenekon davasına müdahil olma ihtimalini de doğurdu. Çeşitli darbe girişimlerine muhatap olan AK Parti'nin davaya müdahil olup olmayacağı henüz netlik kazanmadı. Bozdağ, bu konuda, "Biz bu aşamada müdahil değil, şikâyetçiyiz. İleri aşamalarda yargıda konunun alacağı şekle göre bunu yeniden değerlendirebiliriz." diyor.

zaman



Bu haber 1,285 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,392 µs