En Sıcak Konular

İstenirse belgenin sahibi 3 günde belirlenir !

18 Haziran 2009 08:19 tsi
İstenirse belgenin sahibi 3 günde belirlenir ! Ergenekon tutuklusu Serdar Öztürk'ün ofisinde ele geçirilen Albay Dursun Çiçek imzalı plana ilişkin tartışmalar sürüyor.

Taraf Gazetesi'nin 'AKP ve Gülen'i bitirme planı' başlığıyla 12 Haziran'da manşete taşıdığı belgenin sahte olup olmadığı henüz netleşmedi. Dursun Çiçek imzalı skandal eylem planının, bilgisayar hard diskinden veya CD'den çıkmadığı 'kağıt evrak' şeklinde ele geçirildiği belirtiliyor.  
 
Uzmanlar, üzerinde ıslak imza bulunan bir belge fotokopiyle çoğaltılmış bile olsa, gerçek mi sahte mi olduğunun kolaylıkla belirlenebileceğini vurguluyor. Adli bilimcilere göre belgeyi incelemek en fazla 3 gün sürecek bir işlem. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nevzat Alkan, "İmzanın kalitesi önem taşıyor. Eğer imza çok basit birkaç çizgiden oluşmuşsa taklidi çok kolay, tespiti zordur. Ama harf formu içeriyorsa, daha kompleks yapılar taşıyorsa, sahibini belirlemek çok büyük olasılıkla mümkün." diyor. Sahtecilik tartışmalarını iki veya üç günde sonuçlandırmak mümkün. Alkan, izlenecek yolu ve süreyi şöyle anlatıyor: "Kişinin normal ortamda huzurda imzaları alınacak. Daha evvel başka belgelere atmış olduğu imzalar da belge üzerindekiyle mukayese edilecek. Pazartesiye kadar bu işin cevabı çıkmış olur."

Plana ait sayfaların hangi yazıcıdan çıktığının da önemli olduğunu belirten Alkan, bunun için şüpheli birimdeki bütün yazıcıların incelenmesi gerektiğini kaydediyor. Aynı durum, fotokopi makineleri için de geçerli. Uzmanlar, fotokopinin hangi makinede çekildiğini kolaylıkla tespit edebiliyor. Yazıcıdan çıkmış belgeye elle imza atılırsa adli tıpçılar buna orijinal belge diyor. Orijinalinden fotokopiyle çoğaltılmış belgeden de tespit yapılabiliyor. Türkiye'de belgeyi inceleyebilecek laboratuvarlar, jandarma, polis ve Adli Tıp Kurumu'nda mevcut. Jandarmanın 4 kriminal laboratuvarı var. Adli Tıp Kurumu'nun İstanbul merkez ve Ankara şubesinde belge inceleme birimi mevcut. Polisin ise Ankara merkezli 10 laboratuvarı var. Alkan, "Jandarma laboratuvarı belirleyebilir ama bu ikna edici olmayacaktır. Genelkurmay da işin içinde olduğu için bu durum sıkıntı yaratabilir." diye konuştu.
 
zaman



Bu haber 571 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,084 µs