Soru işaretleri çoğaldı ! | " /> Soru işaretleri çoğaldı ! | "/>

En Sıcak Konular

Soru işaretleri çoğaldı !

18 Haziran 2009 08:01 tsi
Soru   işaretleri çoğaldı ! Türkiye'yi ayağa kaldıran 'kirli tezgâh'la ilgili soruşturmada ilginç bir gelişme yaşandı.

Türkiye'yi ayağa kaldıran 'kirli tezgâh'la ilgili soruşturmada ilginç bir gelişme yaşandı. AK Parti'nin suç duyurusunda bulunduğu belgenin altında imzası olan Genelkurmay Harekât Dairesi Başkanlığı'nda görevli Albay Dursun Çiçek, Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılara ifade vermeye gelmedi.  
 
Ayrıca imza sirküleri de savcılığa verilmedi. Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı, askerî savcılık tarafından gönderilecek imza örneklerini değerlendirdikten sonra Albay Çiçek'in ifadesini alacaklarını bildirdi. Demokrasiye komployu içeren eylem planını hazırladığı ileri sürülen Çiçek'in sivil savcılara ifade vermemesine hukukçular tepkili. Boğaziçi Hukukçular Derneği Başkanı Yılmaz Geniş, "Dosyanın üstü kapatılıyor endişesi oluştu." derken, Hukukçular Derneği Başkanı Kamil Yaralı, sivil yargının devre dışı bırakılmasının orduyu yıpratacağını söyledi. Avukat Süleyman Arslan ise Çiçek'in ifade vermemesini 'hukuktan kaçma' olarak yorumladı. İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nevzat Alkan ise belge incelemesinin Jandarma kriminal laboratuvarlarında yapılmaması gerektiğini belirtti. Aksi halde 'kollanma' endişesi oluşturabileceğini belirterek, doğru adres olarak Adli Tıp'ı gösterdi.

Turan Çolakkadı, eylem planıyla ilgili 16 Haziran'da Genelkurmay askerî başsavcısının gelerek kendileriyle görüştüğünü belirtti. Çolakkadı, "Bu olayla ilgili askerî savcılık soruşturma başlatmış. Dolayısıyla bu soruşturma kapsamında karşılıklı görüş ve belge alışverişi için görüşme yaptık. Genelkurmay Askerî Savcılığı, belgede adı geçen albayın ifadesini ve imza örneklerini alarak kriminal incelemeye göndermiş. Gerekirse Adli Tıp Kurumu'nda incelenebilir. Esas olan imza karşılaştırması olduğu için imza örnekleri bize de gönderilecek. Bu nedenle ifadesinden şu an için vazgeçtik. Bu yüzden Albay Dursun Çiçek'in ifadesini imza örneklerini değerlendirdikten sonra alacağız." dedi.

Ancak Albay Dursun Çiçek'in dün ifadeye gelmemesi kamuoyunda şüphe uyandırdı. Konuyla ilgili görüşler özetle şöyle:

AraştIrma sİvİl savcIlIk tarafIndan yapIlmalI

Prof. Dr. İrfan Gündüz (AK Parti İstanbul Milletvekili): Kapalı kapılar arkasında oynanan oyunlar gizli kalmıyor. Herkes bu noktada şeffaf olmalı. Son olayın sivil savcılığın kontrolünde olması gerekiyor. Askerî savcılığın böyle bir karar alması Anayasa'ya aykırı.

Mazlumder Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal: İşlendiği iddia edilen suç bir kere sivillere dönük bir suç isnadı. Albayın askerî bir makam tarafından ifadesinin alınması, yargılanması soru işaretlerini artırır.

Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Sinan Kılıçkaya: Demokraside çift başlı yargı olmaz. Askerî yargı sadece disiplinle ilgili durumlara bakar. Bu hadise sivil mahkemelerinin görevine girer. Albayın sivil mahkemelerde yargılanması gerekir.

İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan: İddia aşamasındaki suç anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs suçu. Bu, sivil yargının konusuna girer. Soruşturmayı sivil savcılar yürütmeli. Doğrudan hükümet aleyhine işlenen bir suç teşebbüsü var. Olayı bu noktadan incelemek gerekir.

Boğaziçi Hukukçular Derneği Başkanı Yılmaz Geniş: Dursun Çiçek'in ifadesi sivil mahkemece alınmalı, belgeleri de yine sivil mahkeme incelemeliydi. Çünkü bugüne kadar askerî yargı tarafından soruşturulan dosyaların üstünün kapatıldığı veya sonuçlanmadığı yönünde bir izlenim var. Eylem planının gerçek olduğu ispat edilirse bu, bir darbe girişimidir.

Hukukçular Derneği Başkanı Kamil Uğur Yaralı: Askerî yargının tarafsız olup olmadığı yönünde ciddi kaygılarımız var. İrtica ile mücadele adı altında darbe teşebbüsü planlanmış. Davanın askerî mahkemeye bırakılması, konunun üstününün kapatılmasına hizmet edecek.
 
zaman



Bu haber 889 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,049 µs