En Sıcak Konular

UAEK İran ve Suriye'yi masaya yatırdı

17 Haziran 2009 19:21 tsi
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun(UAEK) yönetim kurulu olağan toplantısının bugünkü oturumunda İran ve Suriye'nin nükleer programı tartışmaya açıldı.

AB adına yapılan ortak açıklamada, UAEK Başkanı Muhammed El Baradei'nin son raporuna atıfta bulunularak, "İran'ın BM Güvenlik Konseyi kararları uyarınca uranyum zenginleştirme ve ağır su reaktörünün inşaat faaliyetini derhal durdurması" istendi.

Açıklamada, İran'ın taraf olduğu Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'nın (NPT) ani denetimleri öngören Ek Protokolünü de onaylaması talep edildi.

-TÜRK HEYETİ BAŞKANI FİDAN'IN KONUŞMASI-

İran ve Suriye'nin nükleer programının tartışmaya açıldığı oturumda söz alan Türkiye heyeti başkanı guvernör Hakan Fidan, "AB'nin açıklamasına katılmadıklarını" belirterek, "İran'ın taraf olduğu Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'nın  kendisine tanıdığı nükleer enerjiyi barışçıl amaçla kullanma hakkına sahip olduğunu" söyledi.

Konuşmasında El Baradei'nin son raporuna da atıfta bulunan Fidan, UAEK'nin denetim faaliyetleri sonunda İran'ın bildirmiş olduğu nükleer faaliyet ve nükleer maddeleri barışçıl amaçlar dışında kullanmadığının teyit edilmiş olmasından memnuniyet duyduklarını belirtti.

Fidan, uluslararası kamuoyundaki bazı endişelere de dikkati çekerek, "İran nükleer tesislerinde, bildirimde bulunulmamış nükleer faaliyet ve maddelerin olmadığının kesin olarak teyit edilmemiş olması durumunu da not ettiklerini" kaydetti.

İran'ın nükleer dosyasına ilişkin uluslararası kamuoyunda sürmekte olan tartışmaların yapıcı ve şeffaf yollarla bir çözüme varmasına "önem atfettiğini" ifade eden Fidan, İran'ın UAEK ile daha fazla işbirliği ve diyalog içinde olmasının nükleer programının barışçıl amaçlı olduğuna dair güven oluşturmasına yardımcı olacağını  vurguladı.

Fidan, İran'ın komşusu olarak Türkiye'nin, "İran ile uluslararası kamuoyu arasında sürmekte olan güven krizinin barışçıl ve diplomatik yollarla aşılmasında katkı yapmaya hazır olduğunu" bildirdi.

-SURİYE'YE ŞEFFAF İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI-

Konuşmasında Suriye'nin nükleer programına da değinen Fidan, Suriye'nin nükleer programına ilişkin tartışmalarda da "AB'nin beyanlarına katılmadığını" bildirdi.

El Baradei ve sekretaryasının hazırladığı raporda gösterdiği profesyonel çalışmaya teşekkür eden Fidan, Suriye'nin bugüne kadar UAEK'ye yaptığı bildirimlerden memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Konuşmasında, El Baradei'nin son raporunda elde ettiği yeni bulgulara atıfta bulunan Fidan, bununla beraber, Suriye'nin daha fazla bilgi ve doküman sağlaması ve Deyr El Zur sahasındaki bazı yerlere UAEK'nin erişimini sağlaması gerektiğini de not ettiklerini bildirdi.

UAEK müfettişlerinin başkent Şam yakınındaki bir laboratuvarda beyan edilmemiş uranyum parçacıkları saptadığını hatırlatan Fidan, "bu durumun açıklığa kavuşturulmasının önemli olduğunu" belirtti.

Konuşmasında tüm ilgili tarafların UAEK'ye yardımcı olmasını ve tam bir şeffaflık göstermesinin "önemli olduğuna" işaret eden Fidan, "sorunun çözümü için Suriye'nin daha fazla işbirliği yapmasını temenni ettiğini" kaydetti.

Viyana'da önceki gün başlayan UAEK yönetim kurulu olağan toplantısında, İran ve Suriye'nin nükleer programlarına ilişkin tartışmanın yarın da devam edeceği belirtiliyor.

UAEK yönetim kurulu olağan toplantısının 19 Haziran Cuma günü sona ermesi öngörülüyor.

aa



Bu haber 604 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,686 µs