En Sıcak Konular

CHP'den Anayasa Mahkemesi sinyali

17 Haziran 2009 16:22 tsi
CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, mayınlı arazilerin temizliğini öngören yasayı Anayasa Mahkemesine götürmek için hazırlıklarının sürdüğünü belirtti.

Kılıçdaroğlu, TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtlarken, mayınlı arazilerin temizliğini öngören yasanın, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandığını anımsattı.

Kendilerine düşen görevin, yasayı, Anayasa Mahkemesine götürmek olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, toplumun vicdanının da bu yasanın kabul edilmesine onay vermediğini öne sürdü.

Kılıçdaroğlu, bir çok ülkenin yap-işlet-devret modelini uygulamazken, Türkiye'nin, mayınlı arazinin temizlenmesi karşılığında burayı 44 yıllığına başkalarına vermesine sıcak bakmadıklarını, doğru görmediklerini belirtti.

Kişiye, konuya özel yasaların olamayacağına işaret eden Kılıçdaroğlu, ''Yasalar, genel ve evrenseldir. Ama bu yasa, birilerine belli bir araziyi vermek için düzenlenmiştir'' dedi.

Anayasa Mahkemesine ne zaman başvuracaklarına ilişkin soruya Kılıçdaroğlu, ''Hazırlıklarımız devam ediyor. Daha önceden de bazı hazırlıklarımız vardı. Sanıyorum, önümüzdeki hafta netleşir, Anayasa Mahkemesine başvururuz'' karşılığını verdi.

-''İLKE OLARAK, TAM GÜNE KARŞI DEĞİLİZ''-

Kılıçdaroğlu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın, üniversite ve sağlık personelinin tam gün çalışmasına ilişkin yasa tasarısına destek için kendisiyle yaptığı görüşmenin sorulması üzerine, tam güne ilke olarak karşı çıkmadıklarını belirtti. Kılıçdaroğlu, tam günü, parti programı ve seçim bildirgelerinde savunduklarını vurguladı.

Tasarıya yönelik çekincelerini Akdağ'a ilettiklerini kaydeden Kılıçdaroğlu, tam gün çalışacak hekimlere ödenecek ek ödemenin, emekli aylıklarına yansımadığını, hekimin çalışırken 5-6 bin lira, emekliye ayrıldıktan sonra bin-bin 200 lira aylık aldığını, bu uçurumun giderilmesi gerektiğini ifade etti.

Kılıçdaroğlu, görüşmede, Bakan Akdağ'a, şu görüşleri dile getirdiğini söyledi:

''Eğitim hastaneleri ve üniversitelerde eğitimin aksamaması için performans ile düz aylık arasında yüzde 20, yüzde 80 gibi ciddi bir açık var, bunun giderilmesini, düz aylığın yükseltilip, performansın düşürülmesi gerektiğini, böylece, eğitim ve araştırmaya daha fazla zaman ayrılmasının olanaklı olduğunu ifade ettik. Sadece hekimler için getirilen sigortanın, tüm sağlık personeli için olmasını, böylece hasta haklarının daha fazla güvence altına alınabileceğini söyledik. Hastanın, hekimini seçme özgürlüğü dikkate alınarak, kişilerin arzu ettiklerinde, özel muayenehanelere gidebilmesinin yolunun açılmasını, hekimle hasta arasına para girmeyerek, sosyal güvenlik kurumlarının yaptığı anlaşma çerçevesinde, hekim seçme özgürlüğünün güçlendirilmesini talep ettik.

Sayın Bakan, bunları not aldı, ilgili bakanlarla görüşeceğini söyledi. Halkımızın çıkarlarına uygun bir sağlık yasasının parlamentodan çıkmasını umuyoruz.''

-''İKİSİ DE VAHİMDİR''-

Kılıçdaroğlu, Genelkurmayda hazırlandığı iddia edilen belgeye ilişkin değerlendirmesinin istenmesi üzerine, kriminolojik araştırma sonuçlanmadan, belgenin sahte veya doğruluğunun söylenemeyeceğini vurguladı.

Belgenin doğruluğu ve sahteliği konusunda ciddi iddialar bulunduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, ''Bunun saptanması çok kolay. Kriminoloji laboratuvarlarına gönderirsiniz, imza mı, belge mi sahte, nerede, kimler tarafından yazıldığını ortaya çıkarmak çok kolaydır. Sanıyorum önümüzdeki günlerde ortaya çıkacaktır. Doğru da sahte de olsa ikisi de vahimdir. Hükümetin, ikisinin üzerine de kararlılıkla gitmesi gerekiyor'' diye konuştu.

AA



Bu haber 600 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,094 µs