En Sıcak Konular

Komplo belgesi dünya basınında

17 Haziran 2009 14:01 tsi
Komplo belgesi dünya basınında Taraf gazetesinin ortaya çıkardığı 'AKP ile Gülen'i bitirme planı'yla ilgili tartışmalar, dünya basınına da yansıdı...

Taraf gazetesinde “İrtica ile Mücadele Belgesi”nin yayımlanması üzerine Türkiye’de yaşanan kriz, dünya basınına da yansıdı. Financial Times gazetesi, “Tartışmalar, hükümet ile katı laik ordu arasında yeni bir konfrontasyon riskini artırıyor” derken BBC, “Subaylar ile AKP üyeleri arasında gerginlikler var” görüşünü dile getirdi. Euronews ise, “Tartışmalar, askerler ile iktidar arasındaki ilişkileri daha çok gerdi” yorumunu yaptı.

-FİNANCİAL TİMES: “BELGE, KONFRONTASYON RİSKİNİ ARTIRDI”

Ekonomi gazetesi Financial Times ise, “Komplo iddiası, Türkiye’de gerginlikleri artırdı” başlıklı haberinde “Belge sahte mi, gerçek mi, sonuç ne olursa olsun, tartışmalar hükümet ve katı laik ordu arasında yeni bir konfrontasyon riskini artırıyor” görüşünü dile getirdi. Gazete şunları yazdı:
“AKP ile Genelkurmay arasındaki açık husumet, konfrontasyona daha az eğilimli olan General İlker Başbuğ’un geçen yaz ordu başına geçmesinden sonra büyük ölçüde durdu. Ancak birçok üst düzey subay, aralarında emekli generallerin de bulunduğu, askeri bir darbe provoke etmeyi amaçlayan bir komplo ile suçlanan çok sayıda kişinin yargılandığı soruşturma konusunda kızgındır.
Laikler, polis içerisindeki Gülen taraflarının, Ergenekon soruşturmasını etkilemiş olmasından kuşkulanıyor.”

-BBC: “SUBAYLAR İLE AKP ÜYELERİ ARASINDA GERGİNLİKLER VAR”

İngiliz yayın kurumu BBC de, “Türkiye, ‘Başbakan Karşıtı Yeni Bir Komplo’ Soruşturuyor” başlığıyla verdiği haberde “İrtica ile Mücadele Belgesi” ve Başbakanı ile Genelkurmay Başkanı arasında yapılan görüşmeye ilişkin bilgi verdikten sonra “Askerler, Türk laikliğinin bir kalesi gibi görülüyor ve subaylar ile iktidardaki AKP üyeleri arasında uzun bir süreden beri gerginlikler var” yorumunu yaptı.

-EURONEWS: “TARTIŞMALAR ASKERLER-İKTİDAR İLİŞKİLERİNİ DAHA ÇOK GERDİ”

Euronews, bu konudaki haberinde “Askerler ile iktidardaki AK Party arasında artan gerilimler sürerken Türk Başbakanı, Genelkurmay Başkanı ile bir görüşme yaptı. Tartışma, var olduğu öne sürülen ve darbe planlamakla suçlanan karanlık bir sağcı şebeke hakkındaki soruşturma nedeniyle zaten baskı altında olan ilişkileri daha çok gerdi” yorumunu yaptı.
Belge nedeniyle generallerin “savunmaya geçme” durumunda bırakıldığı da öne sürülen haberde Türk askerlerinin geçmişte ülkenin siyasetine müdahale ettiği, birkaç darbe gerçekleştikdiği ancak son yıllarda geri planda kaldığı kaydedildi.
Haberde “Laik elit, AK Parti’nin devlet ile din arasındaki ayrımı baltalama planının olduğunu söylüyor, parti ise bu suçlamayı reddediyor” denildi.

 



Bu haber 574 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,658 µs