En Sıcak Konular

İşte ÖTV sonrası otomobil fiyatları

17 Haziran 2009 11:02 tsi
ÖTV indirimi sonrası oluşan otomobil fiyaları şöyle:

Bakanlar Kurulu’ndan vergi indirimine devam kararı çıkarken KDV geçen yılın üzerine çıkarak Maliye’nin yüzünü güldürdü.30 Eylül’e dek devam edecek yeni pakette mobilya ve bilgisayarda yüzde 8 KDV oranı korunuyor...

Vergi indirimleri 3.5 ay daha uzatıldı. 30 Eylül’e dek devam edecek indirimlerde, ilk indirim paketinden en yüksek oranda faydalanan sektör olan otomotivde, ÖTV oranı yüzde 18’den yüzde 27’ye yükseldi. Mobilya ve bilgisayardaki yüzde 8’lik KDV oranı, ikinci üç aylık indirim paketinde de korundu. Beyazeşyada ise ÖTV yüzde 2 oranında uygulanacak.

MALİYENİN YÜZÜ GÜLDÜ

KDV Maliye’nin yüzünü güldürdü. Şubatta 1 milyar 287 milyon 670 bin lira olan aylık tahsilat, nisanda 2 milyar 290 milyon 508 bin liraya çıktı. 2008 yılının Ocak-Mayıs döneminde 7 milyar 80 milyon 601 bin lira olan KDV tutarı, bu yıl aynı dönemde 7 milyar 878 milyon 114 bin liraya çıktı.

Motorlu taşıtlardan şubat ayında ise 164 milyon 523 bin lira ÖTV alınırken, ay ortasında indirimlerin devreye girdiği Mart ayında bu rakam 263 milyon 39 bin liraya yükseldi. Ancak, krizin getirdiği durgunluk, motorlu taşıt sektöründen alınan ÖTV’de geçen yılın altında kalınması sonucunu verdi.

 



 



AÇIĞI SİGARA KAPATACAK

Bu arada tütün mamullerindeki ÖTV tutarlarında da adet başına 2,5 kuruş, paket başına da 50 kuruşluk artışa gidildi. Ekonomi bürokratları, uzatmanın 300-400 milyon liralık maliyetinin tütüne yapılan ÖTV zammından gelecek 600-700 milyon liralık vergi ile kapanacağını belirtti.

OTOMOTİVCİ KIRGIN

Açıklanan oranlar otomotiv sektörünü hayal kırıklığına uğrattı. TAYSAD Başkanı Ömer Burhanoğlu, “dağ fare doğurdu” yorumunu yaptı. SEDEFED Başkanı Çetin Nuhoğlu, “Yüzde 3’lük ÖTV indirimi ağır ticari araç sektörünün yaralarını saracak bir tedbir olmadı” diye konuşurken OSD Genel Sekreteri Ercan Tezer de ticari araçlarda fabrikaların 4-5 aydan beri kapalı olduğunu söyledi.

MOBİLYACI ROTAYI BÜYÜMEYE ÇEVİRDİ

TOBB Mobilya Sektör Meclisi Başkanı indirimden önce, sektörde yüzde 30’luk bir küçülme beklediklerine işaret ederek “Evlilik sezonundayız. Satışların artarak süreceğini bekliyoruz. Küçülme beklerken planları yüzde 10 büyüme olarak revize ettik” dedi. Alfemo Genel Müdürü Ramazan Davulcuoğlu da, vergi indirimiyle birlikte 120 kişiyi istihdam etme kararı aldıklarını, plandıkları yatırımı hayata geçireceklerini ifade etti. İstikbal Mobilya Başkanı Memduh Boydak, 260 kişi istihdam edeceklerini belirtmelerine karşın sayıyı 410’a çıkardıklarını, satışlarının yüzde 31 arttığını söyledi.

İSTİHDAM KORUNDU

Vestel İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül ise satış rakamlarında kriz öncesi dönemi yakalamaya başladıklarını ifade etti. Yüngül, “Şu anda fabrikalarımız yüzde 80-90 kapasiteyle çalışıyor” dedi. Koç Holding Üst Yöneticisi Bülent Bulgurlu da “ÖTV indirimlerinin devamı ile hükümet işsizliğin artmaması için çok önemli bir adım attı” dedi.

NEFES ALDIRACAK

Vergi gelirlerinde dramatik bir azalma olmadığnı savunan TUSKON Başkanı Rızanur Meral, “Bu indirimler her kesime nefes aldırır” yorumunda bulunurken İTO Başkanı Murat Yalçıntaş üretici, çalışan devletin kazançlı çıktığını söyledi.

Hükümet otomobilde ÖTV indirimini uzattı ancak oranları düşürdü. Peki düzenleme sonrası otomobil fiyatları ne oldu?

Hükümet, krizde zor durumda kalan şirketlere destek olmak ve piyasaları rahatlatmak için başlattığı vergi indirimlerinin süresini üç ay uzattı. Buna göre, silindir hacmi 1.600 cc'nin altındaki binek araçlar için yüzde 37'den yüzde 18'e indirilen Özel Tüketim Vergisi, 30 Eylül'e kadar yüzde 27 olarak uygulanacak.

1.600 cc ve üzerindeki otomobillerde ise bugünden itibaren normal ÖTV'ye dönüldü. Bu çerçevede, 1.600-2.000 cc arası otomobillerden yüzde 60, 2000 cc'nin üzerindeki otomobillerden de yüzde 84 oranında ÖTV alınacak.

Beyaz eşya ve elektronikteki ÖTV indirimi de 3,5 ay daha sürecek. Ancak, normalde yüzde 6,7 olan ÖTV oranı, 30 Eylül'e kadar yüzde sıfır yerine yüzde 2 olarak uygulanacak.

BUGÜN

 

 



Bu haber 588 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,220 µs