En Sıcak Konular

Üç kritik ziyaret: Öncelik savunmanın!

0 0 0000 00:00 tsi
Üç kritik ziyaret: Öncelik savunmanın! Türkiye, 1 Mart tezkeresinin tartışıldığı günleri hatırlatan bir hareketlilik yaşıyor. Ankara PKK ve Kerkük ile ilgili söylemini sertleştirirken, Washington'a apar topar üç ziyaret gerçekleşiyor... Öncelik Vecdi Gönül'ün!

1 Mart tezkeresi sırasında yaşanan tartışmalar hala hafızalarda... Özellikle Amerikan deniz kuvvetlerine ait birliklerin Mersin'de beklediği dönemde yapılan tartışmalar Türkiye'nin geleceğini yakından ilgilendiren bir kararın Meclis'ten çıkması ile sonuçlanmıştı. TBMM, Amerika'nın kuzeyden, yani Türk topraklarından Irak'a girmesine karşı çıkmıştı.

Şimdi Türkiye benzer bir sürece giriyor. Türkiye Kuzey Irak'a girecek mi girmeyecek mi? Türkiye Kuzey Irak'a girdiğinde nasıl bir gerçekle karşılaşacak? Acaba bir makas değişikliği olur mu? Türk birlikleri Amerika ve peşmerge birliklerinin dışında, diğer ülkelerin birlikleri ile karşı karşıya getirilir mi?

Bu soruların yanıtları henüz net değil! Ancak Ankara, 2007 Kerkük referandumu yaklaştıkça PKK ve Kerkük temelinde söylemini sertleştiriyor. Başbakan Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde yaptığı sert çıkışlar dizisi bunun bir kanıtı.

Ankara bununla da kalmıyor. Washington'a kararlılığını göstermek için bir dizi ziyaret gerçekleştiriyor. Bu toplantılarda Türkiye kararlılığını iletecek ancak ziyareti yapacak makamlar incelendiğinde başka sorular da akıllara geliyor.

Washington'la ilk teması, gelecek hafta Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül yapacak. Gönül'den sonra Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt da ABD'ye gidecek.

İlk ziyareti Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül gerçekleştirecek. F-35 savaş uçaklarının alımı için imzalanacak mutabakat anlaşması için ABD'ye gidecek olan Gönül, 26 Ocak'ta Amerikan Savunma Bakanı Robert Gates ile görüşecek. Gönül'ün Amerikalı muhatabına Irak'ın geleceği ve PKK terörüne karşı ortak mücadele konusunda Türkiye'nin görüşlerini aktarması bekleniyor. 
 
Türkiye için ikinci kritik ziyaret 6 Şubat'ta Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün gezisi olacak. Amerikan Dışişleri Bakanı Rice ile görüşecek olan Gül'ün de bir dizi bölgesel güvenlik konusunun yanı sıra terör ve Irak dosyalarını gündeme getirmesi bekleniyor. Irak'ın parçalanmasının Türkiye açısından sınır sorunu yaratabileceğini açıklayan Gül, ABD'nin bu ülkenin geleceğini ilişkin planlarını 'ilk elden öğrenme fırsatı' olacak.
 
ABD'ye son kritik ziyareti Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt gerçekleştirecek. Şubat ayı ortasında Washington'a gidecek olan Orgeneral Büyakanıt, ABD ordusunun en yetkili isimleri ile bir araya gelecek.  
 
iyibilgi.com



Bu haber 348 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,947 µs