En Sıcak Konular

Bakan Günay'ın ''Kuleli'' ısrarı

17 Haziran 2009 10:19 tsi
Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Boğaz'daki kamu binalarının otel ya da müze olması için çalışmalara hız verdiklerini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Boğaz'daki kamu binalarının otel ya da müze olması için çalışmalara hız verdiklerini belirterek, Kuleli Askeri Lisesi'nin müzeye dönüştürülmesi için Genelkurmay'la prensipte anlaştıklarını söyledi.

Burayı daha önce otel olarak düşünen Günay, "Nostaljisine uygun bir şey yapılacak" dedi.

Kuleli Askeri Lisesi, Sepetçiler Kasrı, Haydarpaşa Lisesi'nin de aralarında bulunduğu kamu binalarının başka yere taşınarak buraların otel olarak kullanılmasına yönelik çalışmalara ağırlık veren Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Boğaz'daki Kuleli Askeri Lisesi'ni müzeye çevirmek istediklerini açıkladı.

Daha önce Kuleli Askeri Lisesi'nin otel olarak değerlendirilmesi planını aktaran Bakan Günay, Avaza Turizm Bölgesi'nin açılış töreni için geldiği Türkmenistan'da soruları cevaplarken Kuleli Askeri Lisesi'nin müze olabileceğini söyledi.

Genelkurmay'dan tescilli yapıları istediklerini ve prensipte anlaştıklarını aktaran Günay, "Asker ya da sivil ayrımı yapmıyorum. Yeni okulları başka yerlere yapabiliriz. Bir tarihi nostaljisi vardır, ona uygun bir şey yapabiliriz" dedi.

İstanbul Boğazı ve tarihi bölgelerdeki kamu binalarının bazılarının misafirhane, bazılarının da okul ve yurt olarak kullanıldığını, kamunun geçmişte en prestijli yerleri aldığını hatırlatan Günay, "Ben bunlara yeniden bakalım diyorum. Bu saatten sonra kamu misafirhanesi mi kalmış, binalar için kıskançlık göstermemeliyiz" diye konuştu.

ANKARA'YA BİR HAFTADA GEZİLECEK TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK MÜZESİ YAPILACAK

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ankara'da bir haftada gezilebilecek büyüklüğe sahip Paris'teki Louvre ayarında bir müze yapmak için harekete geçtiklerini, Eylül ayında proje için yarışmaya çıkacaklarını söyledi.

Ankara'daki Atatürk Kültür Merkezi alanına 1980'den bu yana çivi bile çakılmadığını hatırlatan Bakan Günay, "Buraya Türkiye'nin en büyük müzesini yapacağız. Konsepti hazırladık. Galeriler yatay gezildiğinde tematik, dikey gezildiğinde tarih sırasına göre dizayn edilecek" dedi.

EYLÜL'DE YARIŞMA

40 bin metrekareye kurulacak müzeye 'Türkiye Uygarlıklar Müzesi' adını vereceklerini söyleyen Günay, "Burası bir haftada gezilebilecek büyüklükte olacak. Eylül ayında bu proje için yarışmaya çıkacağız. Ankara'nın tarihi dokusuna yönelik farklı çalışmalarımız da olacak. Tüm projeler tamamlandığında sadece müze şehre yılda 5 milyon ziyaretçi çekecek" diye konuştu.

Ertuğrul Günay, İstanbul'da ise Sultanahmet bölgesini yeniden planladıklarını kaydetti.

Günay şöyle devam etti: "Arkeoloji Müzesi eserleri sergilemekte yetersiz kalıyor. Boşaltılan darphane binası Arkeoloji Müzesi'ne eklenecek. Bu sayede müzenin teşhir alanı 20 bin metrekareye çıkacak. Çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak sadece Atatürk resmi asmakla olmuyor. Müzeler, kültür merkezleri yapmamız lazım."

'KAÇAK'TA YETKİYİ ALIRIZ

KIyIlar üzerindeki tasarrufun belediyelerden alınarak merkezi otoriteye devredilmesini değerlendiren Ertuğrul Günay, "Her belediye kendi kafasına göre imar yetkisi kullanıyor. Sahillere betonlaşma ve yoğunluk kriterleri koyacağız. Kaçak katları yıkma yetkisi bizde olacak. Kaçak kat yaparım diyenin yetkisini elinden alırız" diye konuştu.

vatan



Bu haber 634 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,383 µs