En Sıcak Konular

Öğrenim kredisi alanlara müjde !

17 Haziran 2009 09:15 tsi
Öğrencilerin ödeyemediği öğrenim kredi borcuna faiz indirimi ve taksit kolaylığı getiriliyor. Tasarı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'da.

Komisyonda, ''torba kanun'' olarak nitelendirilen Bütçe Kanunlarında Yer Alan Bazı Hükümlerin İlgili Kanun ve KHK'lere Eklenmesi ile Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısının görüşmelerine devam edildi.

Tasarının son maddesinde değişiklik ve yeni madde ihdasına ilişkin, 16 önerge kabul edildi. Komisyonda ortak hazırlanan bir önergeyle öğrencilerin ödeyemediği öğrenim kredileriyle ilgili düzenleme yapıldı.

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumundan aldıkları krediyi ödeyemeyenlerin 3 ay içerisinde başvurarak taahhütte bulunması halinde; borcunun tamamını 3 ay içinde ödeyenlerin gecikme zammının yüzde 75'i, 12 ay içinde aylık taksitler halinde ödeyenlerin gecikme zammının yüzde 50'si, 24 ay içinde aylık taksitler halinde ödeyenlerin gecikme zammının yüzde 25'i, 48 ayda ödeyenlerin gecikme zammının yüzde 10'u affedilecek.

Aylık taksitlerin aksatılmadan ödenmesi halinde başvuru ve taahhüt edilen ödeme süreleri için gecikme zammı uygulanmayacak. Aylık taksitlerin aksatılması halinde ise başvuru tarihinden itibaren gecikme zammı uygulanarak borcun tahsili yapılacak.

-İNTERNETTEN ALKOL VE SİGARA SATIŞI-

AK Parti'li milletvekilleri, internet üzerinden tütün mamulleri veya alkollü içki satanlara uygulanan 20 bin ile 100 bin TL para cezasının, 1'yıldan 3 yıla kadar hapis cezası şeklinde değiştirilmesi için önerge verdi.

AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, internet üzerinden tütün mamulleri ve alkollü içkilerin satışında olağanüstü artış olduğunu kaydederek, internet üzerinden yapılan alışverişlerde yaş sınırlamasının mümkün olmadığını söyledi. Ünüvar, para cezası yerine hapis cezası öngörülerek, internet üzerinden yapılan söz konusu satışların caydırıcı olmasının amaçlandığını bildirdi.

Necdet Ünüvar, vahim boyutlara ulaşan internet üzerinden satışları yapanlara ''en caydırıcı olmakla birlikte en düşük'' cezanın verilmesi gerektiğini söyledi.

CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, basına yansıyan haberlerde alkol üreten bir kişinin 1 litrelik şişeyi 25 cc'lik bandrolle sattığını anımsatarak, bu suçu işleyenlere herhangi bir ceza öngörülmediğini kaydetti. Hamzaçebi, anayasa gereği cezalarda ölçülülük ilkesinin gözetilmesi gerektiğini belirtti.

Kabul edilen önergeye göre, tütün mamulleri veya alkollü içkilerin tüketicilere satışını; internet, televizyon, faks ve telefon gibi elektronik ticaret araçları ya da posta ile sipariş yöntemi kullanarak yapmak üzere satış sistemi kuran veya faaliyette bulunanlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 5 bin günden 10 bin güne kadar adli para cezası verilecek. Satışın internet ortamında yapılması halinde söz konusu site engellenecek.

-BAŞBAKANLIĞA ALINACAK MOTORLU TAŞITLAR...-

Kabul edilen diğer bir önergeyle Başbakanlığa alınacak motorlu taşıtlara gümrük vergisi muafiyeti getiriliyor.

CHP Trabzon Milletvekili Hamzaçebi, Başbakanlığa alınacak uçak ve motorlu taşıtlara 10 yıl süreyle Gümrük Vergisi muafiyeti tanınmak istemesine karşı olduklarını belirterek, ''Ayıptır bu. Türkiye ekonomik krizde. Bu düzenlemeye diyecek bir sözüm yok'' dedi. Hamzaçebi, tasarıdan çıkarılan Başbakanlık personeline fazla çalışma ücreti ödenmesine ilişkin düzenlemenin daha masum bir düzenleme olduğunu savunarak, Başbakanlığa alınacak araçların fiyatlarının kamuoyuna düşük gösterilmesi için KDV, ÖTV ve GV muafiyeti getirilmek istendiğini ifade etti.

DSP İzmir Milletvekili Harun Öztürk, düzenlemenin geri çekilmesi gerektiğini belirterek, kamunun araç ihtiyacının da Başbakanlık kanalıyla alınıp diğer bakanlıklara tahsis edilebileceğine dikkati çekti. Öztürk, söz konusu vergiler için ne kadar ödeneğe ihtiyaç duyulduğunu, bu ödeneğin karşılanmadığı gerekçesiyle mi düzenlemenin getirildiğini sordu.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Başbakanlığın güvenlik gerekçesiyle bazı illerin valilerine zırhlı ve nitelikli araç almak durumunda olduğunu, bu nedenle böyle bir düzenlemeye gidildiğini söyledi.

Kabul edilen bu düzenlemeye göre, Başbakanlık merkez teşkilatı tarafından ithal edilen motorlu taşıtlar, 10 yıl süreyle Gümrük Vergisinden muaf tutulacak.

aa

 

 



Bu haber 818 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,400 µs