Obama basmadı! | " /> Obama basmadı! | "/>

En Sıcak Konular

O düğmeye Obama basmadı!

17 Haziran 2009 08:08 tsi
O düğmeye Obama basmadı!

İran'da seçim sonrası çıkan olaylar avı kapana düşürdü. Washington'da hesaplar değişiyor, İran kartları yeniden karılıyor. İran için sümen altında tutulan plan devreye sokuluyor. Ancak o plan Obama'nın planı değil... iyibilgi'den Washington'da yapıla

İran'da geçtiğimiz Cuma yapılan seçimlerden Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecad büyük bir zaferle çıksa da sonuçlar muhalefeti tatmnin edebilmiş değil. Cumhurbaşkanı adaylarından Mir Hüseyin Musavi'nin seçimlere hile karıştırıldığı yönündeki çıkışı muhalefeti sokağa dökmüşe benziyor. Seçim sonuçlarının açıklandığı Cumartesi sabahından bu yana gösteriler dinmek bilmiyor. 1979'daki devrimden bu yana ilk kez yapılan gösterilerdeki şiddet dün azalma trendine girse de bu seçimlerin İran siyasetinde önemli bir kırılmaya yol açacağı kesin. İranlıların "molla"lara rağmen ve onlar tarafından çağrılmaksızın sokaklara dökülmesi ABD'de uzmanların iştahını kabartmışa benziyor.

Obama'nın yakılaşma politikasına darbe

Nitekim gelişmeler bir nebze ABD'nin ummadığı ancak bir nebze özlediği şekilde seyrediyor. Devrimden bu yana İran'ı önce rejim ihraç etme çabaları nedeniyle suçlayan, ardından şer eksenine aldığı ülkeyi Ortadoğu'daki terörü desteklemekle suçlayan Amerikan yönetimi her zaman İranlılarla problemlerinin olmadığını, ancak İran rejiminin değişmesi gerektiğini vurguladı. ABD Başkanı Obama'nın Beyaz Saray'daki koltuğa otrumasıya İran'a yönelik retorik de izolasyon politikası da değişimeye başladı. Obama yaptığı konuşamalarda politikalarını karşılıklı saygı üzerine kuracaklarını belirtti. Başta Afganistan ve Irak'ın normalleşmesi sürecinde ABD'ye destek vermeye başlaması olmak üzere çeşitli sebepler nedeniyle İran politikasının revize edildiği şu günlerde yaşananlar şüphesiz Obama'nın İran'a yaklaşma poitikasına da darbe vuracak. Çünkü Obama iran'la diyaog kurabilmek için İran'ın güvenini kazanmak ve ona güven vermek istiyordu. Seçimlere ABD'deki kurum ve medyanın müdahalesi bu güveni sarsmış olmalı.
 
Obama müdahil olmaktan kaçınıyor
 
ABD Başkanı Obama seçimlerden hemen sonra yaptığı açıklamada İran'da yaşanan tartışmalardan umutlu olduğunu söylemişti. Sekiz kişinin yaşamına mal olan gösterilerin ardından yaptığı açıklamada iran'ın iç işlerine karışmamaya özen gösterdiği ortaya koydu. Beyaz Saray yetkilileri Başkanın doğrudan siyasi sürece müdahil olmamaya özen gösterdiğini belirtiyor. Obama "bekle-gör" politikası yanlısı. Ancak yine de sokkata gösteri yapan İranlılara seslenmekten geri durmuyor. Dün yaptığı açıklamada Obama "dünya sizi izliyor. Sonuç ne olursa olsun sürece katılmanız dünyaya ilham verdi" dedi. Bu bir ABD Başkanının son zamanlarda yaptığı en ılımlı açıklamalardan birisi. Yani ikili ilişkilerin geleceği açısından Obama doğru yerde duruyor. Ancak başta CNN olmak üzere Amerikan medyası ve kimi düşünce kuruluşları Obama ile aynı hassasiyeti paylaşmıyor.
 
Washington'daki acil toplantı
 
Zira CNN ve diğer Amerikan medya organları gündemlerinin tamamını İran seçimlerine ve gösterilere ayırıyor. Yapılan tartışmalarda İran'da seçimlere hile karıştırıldığı, oyların yeniden sayılmasının kabul edilemeyeceği, yeni bir seçimin yapılması gerektiği vurgulanıyor. Dünya ve Türkiye'nin yakın bölgesi yenilenmesi gereken seçimlerle ilgili tartışmaları bundan önce Sırbistan, Ukrayna ve Gürcistan'da gördü. Bu ülkelerde yenilenen seçimlerde daha sonra renkli devrim diye tabir edilen iktidar değişiklikleri gerçekleşti. İran'da seçimler yenilense dahi bu şekilde bir iktidar değişimi buradan bakıldığında zor görünüyor.

ABD'deki düşünce kuruluşlarının tavrı da medyadan farksız değil. Örneğin dün ABD'nin önde gelen bir düşünce kuruluşunda yapılan ve bizimde katıldığımız acil İran toplantısında gerçekleşen tartışmalar yeni strateji ile ilgili önemli ipuçları barındırıyor. İran muhalefetinin de katılım gösterdiği toplantıda seçimlerin yenilenmesi isteği göze çarpıyor. Ayrıca eleştiriler ne Ahmedinecad'a ne de Laricani gibi üst yöneticilere yöneltiliyor. Burada açık hedef artık dini lider Ayetullah Ali Hamaney gibi görünüyor. Yaşanan tüm gelişmelerin Hamaney'in iktidar hırsından kaynaklandığı vurgulanıyor, Hamaney'in 20 yıldır ükede tek yetkili isim olduğunun altı çiziliyor, bunun ülkenin devrim ruhundan uzaklaştığı anlamına geldiği belirtiliyor. Musavi başta olmak üzere muhalefet liderlerinin seçim sonuçlarını Humeyni'ye şikayet etmeleriyle paralel bir yaklaşım.
 
Muhalefetin yeni bir seçim elde etme girişimi başarılı olacak mı bu soru işareti... İkinci bir seçim yapılsa bile Musavi'nin seçimleri kazanıp kazanmayacağı ise belirsiz. Hatta imkansıza yakın görünüyor. Çünkü ne kadar hile yapılırsa yapılsın bir politikacının yüzde altmışın üzerinde oy alması en azından İran'da mümkün değil. Yani yeni bir seçimde ki seçim öncesi yapılan kamuoyu yoklamaları da bunun bir kanıtı Ahmedinecad yine benzer bir oyla seçimleri kazanacak gibi görünüyor. Bu halde ne olacak? İşte bu süreçten en büyük zararı Obama'nın İran'la yakınlaşma politikası görüyor. Çünkü Obama İran kurulu düzeninin güvenini yeniden kaybediyor. Bu durumdan en çok memnun olacak bölge ülkesini varın siz tahmin edin.

iyibilgi.com

 


 



Bu haber 1,014 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,782 µs