En Sıcak Konular

Türkiye'yi sarsan organ ticareti iddiası

16 Haziran 2009 14:32 tsi
9 ilde yapılan operasyonda organ ticareti yaptıkları öne sürülen 15 kişi gözaltına alındı. Söz konusu kişilerin 16 ile 20 bin TL arasında aldıkları böbrekleri 50-55 bin TL'ye sattıkları iddia edildi.

Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Konuyla ilgili çok fazla bilgimiz yok. Savcılıktan birkaç hastanın ismini istediler. Onları verdik'' dedi.

Sağlık Bakanlığı Diyaliz Bilim Kurulu ve Böbrek Nakli Bilim Kurulu üyesi de olan Süleymanlar, geçen hafta Sağlık Bakanlığında, akrabadan olmayan nakillerle ilgili toplantı yaptıklarını söyledi.

Süleymanlar, ''Akrabadan olmayan nakillerin etik ve ahlaki kurallar içine girmesi için çabamız olacak. Herkesin vicdanını rahatlatacak yasal düzenlemeler yapılacak. Organ nakliyle ilgili batıdaki gibi ilkeli, bilimsel, etik değerlere önem verilen bir sistemi geliştirmek için bakanlık gayret içinde'' diye konuştu.

Hasta ve Hasta Yakını Hakları Derneği Antalya Şubesi Başkanı Nuri Özkul da organlarını satmak isteyen insanlar olduğunu bildiklerini belirterek, ''Antalya'da da böyle şeyler olduğuna dair kaygım vardı. Maalesef biri böbrek bulup yaşamını kurtarmak, diğeri de böbreğini satıp para kazanarak yaşamını kurtarmak istiyor. O zaman da yasaları zorlayan insanlar oluyor'' dedi.

ORGAN TİCARETİ YAPTIKLARI İDDİA EDİLEN KİŞİLERİN, 16 İLE 20 BİN TL'DEN ALDIKLARI BÖBREKLERİ 50-55 TL'YE SATTIKLARI BELİRTİLDİ

Antalya'da suç örgütü kurarak organ ticareti yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan kişilerin, 16 ile 20 bin TL'den satın aldıkları böbrekleri 50-55 bin TL'ye sattıkları belirtildi.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Büro ekiplerinin, Adana, İstanbul, Bursa, Eskişehir, Osmaniye, İzmir, Sakarya, Muğla ve Antalya'da düzenledikleri eş zamanlı operasyonda, suç örgütü kurarak komisyon karşılığı organ ticareti yaptıkları iddia edilen 15 kişiyi gözaltına aldığı bildirildi.

Zanlıların internette organ arayanlarla irtibata geçerek, bu kişileri, organını satmak isteyenlerle buluşturdukları öğrenildi.

Para karşılığı böbreklerini satan kişilerin, hastanelerin etik kurullarından geçebilmek için organı alan kişilerle bir araya getirildiği ve her iki tarafın çocuklarının isim ve yaşlarından otomobillerinin markası, modeli ve rengine kadar tüm özel bilgilerini paylaştıkları ifade edildi.

Organını satmak isteyen bu kişilerin etik kurulu üyelerinin çeşitli sorularına doğru cevap vermeleri halinde, etik kurulunun, bu kişinin, organ nakledilecek kişinin gerçekten yakını olduğuna kanaat getirdiği, bu kanaat oluşunca organ nakline izin verdiği kaydedildi.

Etik kurulların, organlarını satmak üzere pazarlık yaptığı iddia edilen bazı kişileri, sorulara yanlış ya da çelişkili cevap vermeleri ve organ nakledilecek kişilerinin yakını olduğundan şüphelenmeleri üzerine eledikleri belirtildi.

Suç örgütü üyelerinin, organları 16 ile 20 bin TL'den satın alarak 50-55 bin TL'ye sattığı, ameliyatların da biri üniversite, 2'si özel olmak üzere 3 hastanede yapıldığı belirtildi.

Doku satılmasına aracılık etmek suçundan gözaltına alınan N.S, M.T ve O.D'nin suç örgütünün elebaşı oldukları, gözaltına alınan kişilerin üzerlerinde ve evlerinde yapılan aramalarda da konuyla ilgili banka dekontları ele geçirildiği öğrenildi.

Organ alan ve satan yaklaşık 30 kişinin de tedavi gördükleri hastaneler ve evlerinde ifadelerine başvurulacağı bildirildi.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin, 16 bin TL'ye böbreğini satmak için anlaşma yaptığı belirlenen A.A'yı da henüz nakil olmadan ifadesine başvurmak üzere gözaltına aldıkları belirtildi.

Bu arada, polisin soruşturması kapsamında ifadesi alınan herhangi sağlık görevlisi bulunmadığı kaydedildi.

AA



Bu haber 695 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,984 µs