En Sıcak Konular

İşte ÖSS'deki 1 hatalı 6 çelişkili soru

16 Haziran 2009 10:13 tsi
İşte hatalı ve çelişkili olan sorular...

FEM Yayın Kurulu Başkanları 2009 Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) sorularını değerlendirdi. Uzmanlar,   Fen Bilimleri 2 testinin  4. sorusunu hatalı bulurken, FEN Bilimleri 1 testinin  2. ve 22. sorusunu, FEN Bilimleri 2'nin 5. sorusunu, Edebiyat -Sosyal Bilimler 1 testinin de 18. ve 25.sorunu çelişkili bulduklarını açıkladılar. Uzmanlar  hatalı ve çelişkili buldukları sorularla ilgili şu açıklamayı yaptılar:
 

1) FEN-1 / 2.soru (Fizik)

Kesinlikle doğru olan yargıların sorulduğu bu soruda, cisimlerin türdeş oldukları belirtilmediğinden, ağırlıkları ile ilgili kıyaslama yapmak mümkün değildir. ÖSYM'nin eskiden yaptığı sınavlarda "cisimler türdeştir" ifadesini görmeye alışan öğrenciler, bu soruda bu ifadeyi göremediklerinden, soruyu yanlış yapmış ya da boş bırakmış olabilirler. Bundan dolayı bu soru çelişkilidir.

2) FEN-2 / 4.soru (Fizik)

Bu soruda serbest düşme yapan bir cismin "O" noktasına geldikten sonra iç patlama ile ikiye ayrıldığı belirtilmiş. Öyleyse cismin patlamadan önce bir düşey momentumu vardır. Ancak soruda ayrılan parçaların yatay atış hareketi yaptığı söylenmiştir. Böyle bir durum, momentum korunumu prensibine aykırıdır. Bu soru bilimsel yönden hatalıdır ve kesinlikle iptal edilmelidir.

3) FEN-2 / 5.soru (Fizik)

Bu soruda birbirine telle bağlanmış sığaları farklı iki elektroskopun yapraklarının özdeş oldukları belirtilmemiştir. Dokundurulan elektroskopların potansiyelleri eşitlenir ancak yaprakların potansiyelleri eşitlense de açının belirlenebilmesi için yaprakların özdeş olup olmadığı belirtilmelidir. Yaprakların özdeş olup olmamasına göre A ve B seçenekleri doğru cevap olabilir. Bundan dolayı bu soru çelişkilidir.

4) FEN-1 / 22.soru (Biyoloji)

Bu soruda, bakış açısına göre III. öncülün ifade ettiği anlam değişmekte, buna göre doğru cevap seçeneği de değişmektedir. Soruda verilen "enzimlerle gerçekleşen belirli bir tepkime..." ifadesinden iki sonuç çıkarılabilmektedir. Birincisi: İlgili reaksiyon başlamış ve devam etmekte olan bir reaksiyon olabilir. Bu durumda reaksiyon başlamış olduğundan III. öncülde verilen "reaksiyon için gerekli aktivasyon enerjisi miktarı" özelliği reaksiyon hızını ve oluşan ürün miktarını etkilemez. Bu durumda doğru cevap, "C" seçeneği olur. İkincisi: Soruda genel anlamda enzimatik reaksiyonların özellikleri ifade edilmiş olabilir. Bu durumda reaksiyon için gerekli olan aktivasyon enerjisi miktarı, birim zamanda oluşacak ürün miktarını, dolayısıyla reaksiyon hızını etkileyecektir. Buna göre de doğru cevap "E" seçeneği olmaktadır. Bundan dolayı bu soru çelişkilidir.

5) Ed-Sos /18.soru (Edebiyat)

Bu soruda, parçada yer alan Reşat Nuri Güntekin ve Falih Rıfkı Atay, edebiyatımızda gezi yazılarıyla tanınmış yazarlarımızdır. Ancak cevap olarak verilen Yusuf Ziya Ortaç, gezi yazısı türünde (Göz Ucuyla Avrupa) yapıt vermesine rağmen edebiyatımızda tanınmış gezi yazarları arasında sayılmamıştır. Bu ifade öğrenciler arasında tereddüde sebep olmuştur. Çünkü Yusuf Ziya Ortaç, edebiyatımızda gezi yazılarıyla değil, şiirleriyle tanınmıştır. Ayrıca parçada geçen "Babürname" adlı yapıt, hatıra-gezi yazısı türünde kaleme alındığından, birçok öğrencinin de bu seçeneği işaretlemesine yol açmıştır.  Bundan dolayı bu soru çelişkilidir.

6) Ed-Sos / 25.soru (Coğrafya)

Bu soruda,  "Türkiye'nin ulaşımla ilgili özelliklerinden hangisi coğrafi konumunun bir sonucudur." ifadesinde coğrafi konumla Türkiye'nin dünya üzerinde bulunduğu yer kastedilmektedir. Soru buna göre değerlendirildiğinde yanlış değildir. Ancak "dünya üzerinde bulunduğu yer" kapsamında Alp-Himalaya  dağ kuşağı üzerinde bulunduğu dikkate alınırsa bu kez A, B, C seçeneklerinin de coğrafi konumla ilgili olduğu ortaya çıkar. Bu da sorunun cevabını çelişkili hale getirmiştir.

bugün



Bu haber 692 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,389 µs