En Sıcak Konular

Açıklamanın satır araları

16 Haziran 2009 08:30 tsi
Açıklamanın satır araları Fikret Bila 'Genelkurmay Başkanlığı’nın ve askeri savcılığın yaptığı açıklamalardaki mesajları, satır aralarını okumaya çalışarak' bakın nasıl özetledi

Fikret Bila / Milliyet

Orgeneral Başbuğ’un söylemi ve tutumu

Taraf gazetesinin “AKP ve Gülen’i bitirme planı” başlığıyla duyurduğu haberi tartışmalara neden oldu.

Haberin çıktığı gün Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı soruşturma başlattı. Soruşturmanın ilk sonuçlarıyla ilgili açıklama da yapıldı. “Ele geçirildiği iddia edilen belgenin şu ana kadar yapılan soruşturmada Genelkurmay Başkanlığı’nın herhangi bir biriminde hazırlanmadığına ilişkin bir kanaate varılmıştır” denildi. Bunu Genelkurmay Başkanlığı’nın 10 maddelik açıklaması izledi.
Genelkurmay Başkanlığı’nın ve askeri savcılığın yaptığı açıklamalardaki mesajları, satır aralarını okumaya çalışarak şöyle özetleyebiliriz:

Genelkurmay’a ait değil
1 Askeri savcılık, habere konu olan belgenin Genelkurmay tarafından hazırlanmadığı kanaatine varıldığını açıkladı. Bu durumda, belgenin Genelkurmay’a ait olmadığının belirlendiği sonucuna varabiliriz. Savcılık belgenin orijinalinin de istendiğini ve yapılacak kriminal çalışma sonucunda gerçek mi, sahte mi olduğunun da açıklığa kavuşacağını duyurdu.

2 Askeri savcılığın, “elde edildiği iddia olunan” ifadesi de önemli. Bu ifade, belgenin bulunduğu yerde nasıl ele geçirildiği sorusuna açık kapı bırakıyor. Ki bu konuda belgenin bulunduğu avukatlık bürosunun sahibinin avukatına ait olan “Bu belge sonradan oraya konulmuş olabilir” biçimindeki iddianın da dikkate alındığına işaret ediyor.

Aceleci tavır
3 Genelkurmay Başkanlığı’nın açıklamasında, gazete haberinin doğru kabul edilerek veya askeri savcılığın soruşturma açmasını, Genelkurmay’ın iddiaları kabullendiği biçiminde algılayarak yapılan yorumlarda “acele” edildiği eleştirisi var. Başbakan Erdoğan’ın, “AK Parti üzerinde oynanmak istenen oyunları görüyorsunuz. Araştırıyoruz. Gerekirse dava açacağız” biçimindeki sözleriyle Bozdağ’ın Askeri Savcılığın açıklamasını “Belgeyi güçlendiriyor, var mı yok mu, onu açıklasın” ifadesinin acele yapılmış açıklamalar olarak görüldüğü anlaşılıyor.

Genelkurmay’ın kendine güveni
4 Askeri savcılığın, bir gün bile beklemeden, haberin çıktığı gün soruşturma açması da Genelkurmay Başkanlığı’nın kendine olan güveninin bir işareti. Bu güvenin iki yönü var:
a- Genelkurmay Başkanlığı, böyle bir soruşturma açmaktan çekinmiyor, endişe etmiyor.
b- Soruşturma sonucunda belgenin doğru olduğu veya askeri personel içinde bu tür gayretlerle ilişkili kişiler saptanırsa gereğinin yapılacağı güvenini de gösteriyor. Belgenin doğruluğu ispat edilirse sorumluların yasalar çerçevesinde cezalandırılacağına ilişkin güvencemiz tamdır, ifadesi de bu güvenin ve hukuka bağlılığın bir yansıması.
c- Ayrıca Genelkurmay açıklamasında Başbakan’ın “Dava açacağız” sözlerine karşılık, “Her türlü hukuksal girişime açığız” ifadesinin yer almasının da yine bir kendine güven göstergesi olduğu açık.

Albay Çiçek’in ifadesi
5 Habere konu edilen belgede imzası olduğu öne sürülen Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek’in ifadesinin alınacak olması da bu güvenin bir diğer göstergesi.
Kendine ve kurumuna güveni olmayan yargıdan kaçınır. Genelkurmay Başkanlığı’nda böyle bir çekinme olmadığı gibi, aksine, üzerine gitme güveni ve kararlılığı var. Hemen soruşturma açılması bunu gösteriyor yoksa iddiaların kabul edildiğini değil.

Org. Başbuğ ve demokrasi
6 Açıklamada yer alan, “Türk Silahlı Kuvvetleri, daha önce de ifade edildiği üzere, demokrasi ve hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmayan davranış ve düşüncelere sahip bulunan personeli bünyesinde barındırmaz” ifadesi, Org. Başbuğ’un demokrasiye bağlılık konusunda önce yaptığı açıklamaya atıf yapıyor.

Org. Başbuğ, bu konuda çok açık konuşmuştu. TSK’nın demokrasiye saygılı olduğu üzerine basarak söylemişti. Bunun aksi davranış ve düşünceye sahip olanların TSK’da barındırılmayacağı da bir taahhüt niteliğinde vurgulanmıştı.

Buna rağmen soruşturmayı bile beklemeden kestirme hüküm verip, “Başbuğ’un da darbe planı yaptırdığı” izlenimi verecek telaşlı tepkilerin üzüntüyle karşılandığını kaydetmek gerek.
Bu belgeyle askeri kişiler arasında bağlantı çıkarsa Org. Başbuğ’un gereğini yapacağından kuşku duymaya gerek yok. Tabii aynı özenin sivil yargı ve makamlardan beklendiği de açık...
Açıklama Org. Başbuğ’un bugüne kadar sergilediği tutumun ve söylemin teyidi niteliğinde.



Bu haber 369 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,362 µs