'Andıç' açıklaması tatmin etmedi | " /> 'Andıç' açıklaması tatmin etmedi | "/>

En Sıcak Konular

'Andıç' açıklaması tatmin etmedi

16 Haziran 2009 08:06 tsi
'Andıç' açıklaması  tatmin etmedi  
Askerî savcılığın, Ergenekon tutuklusu Serdar Öztürk'ten ele geçirilen eylem planıyla ilgili yaptığı açıklama kafaları iyiden iyiye karıştırdı.

Zira TSK, belgeyi yalanlamıyor ancak 'kanaatini' bildiriyordu. Gazeteci ve yazarlar, askerî savcılığın kesin bir dil kullanmamayaözen gösterdiği açıklamaya tepki gösterdi. Genelkurmay'ın belgenin gerçekliğini yalanlamadığı üzerinde ısrarla durdu. 
 
 
 
ERGUN BABAHAN STAR: Bu belge, Genelkurmay'da değil de Emniyet İstihbarat imzasıyla ortaya çıksaydı bugün neler olurdu? Savcılar bir yandan medya bir yandan büyük bir kampanya başlatır, sorumlular cezasız kalmazdı. Bu ülkede hâlâ dengeler asker lehine ağırlıkta. Hükümet ve Başbakan bu çıkışın arkasında duracak mı göreceğiz. Bu işe bulaşmış komutanlar ağustosta YAŞ'da emekli edilecek mi?

FATİH ALTAYLI HABERTÜRK: Askerî savcılık, belgenin içeriği ve nasıl oluştuğuyla ilgili değil, nasıl sızdığı ile ilgili açıklama yapıyor. Gazeteciyi de neden yayınladığı konusunda eleştiriyor. Gazetecinin işi bu tip belgeleri ortaya çıkarmaktır. Ayrıca TSK, bu belgeyi ortaya çıkardığı için gazeteyi kutlamalı. Genelkurmay'ın komuta kademesi de dâhil, kimse bu belgenin gerçekliğini yalanlayamadı.

OKTAY EKŞİ HÜRRİYET: Yapılan açıklamada muğlak ifadeler kullanılmakta. Genelkurmay'ın işi ciddiyetle ele alması, sonucu duyuracağını belirtmesi elbette önemli. Ama Türkiye'de pek çok örneğinde gördüğümüz gibi adaletin tecellisi, konunun ilgililerini bezdirecek sürece tabi tutuluyor sonra da sizin hafızanızdan çıktığı tarihte 'şu sonuca varılmıştır' deniyor. Ben Genelkurmay'ın böyle yaptığı yolunda bir kanaat ifade etmiyorum. Genel olarak ifade ediyorum. Adam orada, mesele burada. Sorarsınız, ne diyorsa kamuoyuna açıklarsınız.

ORAL ÇALIŞLAR RADİKAL: Genelkurmay Askerî Savcılığı'nın yaptığı açıklama çok tuhaf. Savcılık hem 'belgeyi görmedim, istedim' diyor, hem de hiçbir araştırma ve inceleme yapmadan "Bu belge Genelkurmay'da hazırlanmamıştır." kanaatini açıklıyor. Görülmeyen bir belge hakkında nasıl bu kadar emin olabiliyor?

ŞAMİL TAYYAR STAR: Askerî savcılık kanaat belirten yer değildir. Kesin bulguları elde ettikten sonra ihtiyaç hissedilirse sonuç alınmak üzere mahkemeye sevk eder. Burada böyle bir kanaatin belirtilmesi zihinlerde soru işareti bıraktı. 1. açıklamanın ardından gelen 2. açıklamanın bunu telafi amacı taşıdığını düşünebiliriz. 2. açıklamada da demokrasi ve hukuk devleti vurgusunun ön plana çıkması önemlidir. Açıklamalardan Genelkurmayın belgeyi sahiplenmediği ortaya çıkıyor.

MEHMET ALTAN STAR: Bu belgenin ortaya çıkmasıyla Türkiye, tarihî bir dönemece geldi. Belge, askerin içindeki darbeci yapıya karşı, yine devletin ve askerin içinde bir karşıtlık oluştuğunu gösteriyor. Askerin Türkiye'de evrensel hukuk kuralları içinde yaşamaya devam etmesi için bugün düğmeye basılması gerekiyor.

NABİ YAĞCI TARAF: Andıç, ordudan çıktıktan ve sivil yargıya taşınacakken askerî savcılığın söz konusu açıklamayı yapması, sivil yargıya müdahaledir.

YAVUZ BAYDAR SABAH: Açıklamalar tatmin edici değil. Bu konunun doğruluğu yanlışlığı ancak sivil yargının inisiyatifiyle ortaya çıkabilir.

'Anlaşılıyor ki, ordunun içinde cuntacılar var'

Eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Bülent Orakoğlu, askerî savcılığın açıklamasını tatmin edici bulmadığını anlattı. Ordunun içerisine yuvalanmış cuntacı bir kesim ihtimali üzerinde duran Orakoğlu, şunları söyledi: "Durumun dışarıdan görünüşü, belgeyi hazırlayanların ordu içinde bir cunta olduğudur. Çünkü TSK'dan yapılan açıklamalardan bu belgenin hazırlanışından haberinin olmadığı anlaşılıyor. Birtakım karanlık eller tarafından bu ülkenin evlatları sıkıntı içine sokulmak isteniyor. Bu ülkede demokrasi ve huzur içinde yaşamak isteyenler, Genelkurmay'ın açıklamalarından tatmin olmadı. Belgeyi Genelkurmay'a rağmen hazırlamış ve Ergenekon'la da bağlantısı olan grubun askerin içinde önemli bir etkisi olduğu görülüyor. Bu durumda belge ile hedef alınan en başta Genelkurmay'ın kendisidir. TSK'nın içinde yer alan bu cunta hareketi hukukla yüzleşmelidir."

zaman



Bu haber 322 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,077 µs