En Sıcak Konular

Mahkemenin kararı Tursun ailesini şok etti

15 Haziran 2009 21:21 tsi
İzmir'de 'dur' ihtarına uymadığı gerekçesiyle açılan ateş sonucunda yaşamını yitiren Baran Tursun'un ailesi polis memuruna verilen cezayla şoka uğradı.

İzmir'de, "dur" ihtarına uymadığı gerekçesiyle açılan ateşi sonucunda yaşamını yitiren Baran Tursun'un babası Mehmet Tursun, annesi Berrin ve kardeşi Şelale Tursun, Karşıyaka Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Tursun ailesi, oğullarını vuran polis memuruna verilen cezanın kendilerini şok ettiğini, davanın gerekçeli kararının daha fazla şok ettiğini vurguladı.

Karşıyaka 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nde, Tursun ailesi hakkında ''yargı görevi yapanı etkilemek'' iddiasıyla açılan davanın duruşmasına devam edildi. Duruşmaya, tutuksuz sanıklar Mehmet Tursun, İnsan Hakları Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği İzmir Şube Başkanı Mustafa Kaylı, Sosyalist Demokrasi Partisi üyesi Semra Uzunok ve İnsan Hakları Derneği Yönetim Kurulu üyesi Ali Çalışkan katıldı. Duruşmada Bayraklı Emniyet Müdürü Mehmet Kocakalay ve Güvenlik Şube Müdürlüğü'nde görevli Tuncay Eminoğlu da bulundu. Polislerin ifadelerinin ardından, davaya konu olan basın açıklamasının CD'lerinin bilirkişi heyeti tarafından incelenmesine karar verilerek, duruşma başka bir güne bırakıldı.

Mahkeme çıkışında basın mensuplarına açıklama yapan Mehmet Tursun, oğlunun ölümüyle ilgili olan davada sanık polis memuruna 2 yıl 1 ay hapis cezası verildiğini hatırlattı. Tursun, "Bu karar bizi şok etti. Gerekçeli kararı daha da şok eti. Kararda, mahkeme, sanık ve tanık polislerin bütün iddia ve raporlarına kabul etmemiş. Bizim iddia ve raporlarımızı kabul etmesine rağmen, sanık polise 2 yıl 1 ay hapis cezası verildi." dedi. Mehmet Tursun, gerekçeli karardan okuduğu bölüm şöyle: "Sanık Oral Emre Atar'ın ayakta, kolu yere paralel bir şekilde iken kaçmakta olan aracın arkasından aracı durdurmak amacıyla bir el ateş ettiği sonucuna varılmış, kurşunun bir yerden sekmediği, sanığın düşerken ya da yere doğru ateş etmediği, sanığın düştüğü sırada tabancasının istemi dışında ateş almasının söz konusu olmadığı kabul edilmiştir."

İnsan Hakları Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği İzmir Şube Başkanı Mustafa Kaylı da sivil toplum örgütleri olarak insan ve birey haklarını savunduklarını, yargının ve devletin sivil toplum örgütlerine tahakkümde bulunmasının kabul edilemez olduğunu savundu.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Karşıyaka ilçesi Bayraklı semtinde 25 Kasım 2007'de, polis ekiplerinin ''dur'' ihtarına uymadığı için kovaladıkları Baran Tursun yönetimindeki 35 AL 9207 plakalı araç, ağaçlara ve elektrik direğine çarpmıştı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılan ve başının arka kısmında kurşun yarası olduğu belirlenen Tursun, bir süre yaşam destek ünitesine bağlı tutulduktan sonra yaşamını yitirmişti. Kovalamaca sırasında uyarı ateşi açtığı iddiasıyla gözaltına alınan ve çıkarıldığı mahkemece tutuklanan polis memuru Oral Emre Atar, ilk duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

İlk duruşmada baba Mehmet Tursun ise dava görülürken duruşma salonundan ayrılarak, Karşıyaka Adalet Sarayı önünde basın mensuplarına açıklamalar yapmıştı. Cebinden çıkardığı kalemi kıran Tursun, Asayişten Sorumlu Emniyet Müdürü Naci Kuru, Bornova Asayiş Ekipler Amiri Bülent Girgin ile sanık polis memuruna yönelik iddialarda bulunmuştu. Tursun ailesi daha sonra çeşitli sivil toplum örgütleriyle de yaptıkları basın toplantılarında benzer sözler sarf etmişti.

Tursun ailesine Karşıyaka Adalet Sarayı önündeki açıklamaları nedeniyle Karşıyaka 3. Asliye Ceza Mahkemesinde dava açılmıştı. Adalet Bakanlığı'nın aileye açılan davaya TCK 301. madde yönünden izin vermemesi üzerine, davaya ''yargı görevini yapanı etkilemek'' suçundan devam edilmişti.

Tursun ailesi ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerine, daha sonra yaptıkları açıklamalar nedeniyle Karşıyaka 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde bir dava daha açılmıştı.

cihan



Bu haber 687 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,815 µs