En Sıcak Konular

Sigara denetimini engelleyenlere hapis

15 Haziran 2009 15:11 tsi
İZMİR'de Karşıyaka 4'üncü Asliye Ceza Mahkemesi, bir alışveriş merkezinde sigara denetimi yapan İl Sağlık Müdürlüğü ekibine engel olup mukavemet gösteren iki kafe çalışanını 6'şar ay 20'şer gün hapis cezasına çarptırdı.

Cezalar ertelendi. 19 Temmuz'da genelleşecek sigara yasağı öncesinde çıkan karar, ‘Duman avcısı’ denetim elemanlarını sevindirdi, moral verdi.

Geçen yıl 19 Mayıs'ta yürürlüğe giren, alışveriş merkezleri içindeki restoran, lokanta, kafe gibi yerleri de kapsayan sigara yasağı ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığı geçen Ağustos ayında İl Sağlık müdürlüklerine telefonla talimat verdi, denetim yapılmasını istedi. Nitekim bu talimat üzerine İzmir'de de İl Sağlık Müdürlüğü müdür yardımcılarının, şube müdürlerinin başkanlıklarında emniyet ve belediyeden de görevlilerin katılımıyla denetim ekipleri oluşturdu. Bu ekipler öncelikle alışveriş merkezlerinde denetim yaptı. İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şube Müdürlüğü'nden Zarife Yurttaş başkanlığındaki ekip, Bostanlı'daki Ege Park Alışveriş Merkezi'nde denetim yaptı. Alışveriş Merkezi'nin üst katında karşılıklı yer alan Gönül Kahvesi'nde sigara içildiğini gördü. Sigara yasağı ihlali yapıldığı gerekçesiyle tutanak tutulmak istenirken, Zarife Yurttaş tespit için fotoğraf çekmek istedi. Ancak Yurttaş'ın fotoğraf çekmesine izin verilmedi, Gönül Kahvesi'nin personelinden T.Ö. ve E.A. Yurttaş'ın fotoğraf çekmesine, denetim yapılmasına engel oldu, kollarından tutarak dışarı çıkarttı. Bunun üzerine Yurttaş Camhuriyet Savcılığı'na başvurup şikayetçi oldu. Karşıyaka 4'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 11 Haziran Perşembe günü yapılan son duruşmasında Savcı, kafe personelinin beraatlerini istedi. Ancak mahkeme heyeti, görevi başındaki memura mukavemet gösterip, görevini yapmasına engel olduğu gerekçesiyle yargılanan iki kafe çalışanını hapis cezasına çarptırdı. Denetime engel olan iki personele 6'şar ay 20'şer günlük hapis cezası verildi, cezaları, iyi hal ve öncesinde yasadışı suç işlememiş olmaları nedeniyle ertelendi.

Mehkeme kararı sigara yasağının ihlal edilmemesi için büyük çaba gösteren denetim elemanlarını mutlu etti. Sigara yasağının kapsamının 19 Temmuz'da genişleyeceğini ve eğlence sektörünü içine alacağını hatırlatan bir ilgili, “Bu mahkeme kararıyla hukukun yanımızda olduğunu gördük. Bu karar, denetim elemanlarını rahatlattı, güvenlerini arttırdı” dedi.

Hürriyet



Bu haber 792 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,573 µs