Türkiye'ye övgüler! | " /> Türkiye'ye övgüler! | "/>

En Sıcak Konular

Peres'ten Türkiye'ye övgüler!

15 Haziran 2009 12:15 tsi
Peres'ten Türkiye'ye övgüler! Peres, AB parlamenterlerine Türkiye'nin Ortadoğu Barış Süreci'ne olan katkısını övdü.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos Zirvesi'ne damgasını vuran "one minute" sözünün üzerinden 5 ay geçti. Siyasi tarihe geçen zirvede Başbakan Erdoğan'ın tepkisini çeken İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres'ten Türkiye'ye sıcak mesajlar geldi.

Avrupa Birliği parlamenterleriyle birlikte İsrail'i ziyaret eden AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Dağı'yı kabul eden Peres, Türkiye'nin Ortadoğu Barış Süreci'ne olan katkısını övdü. Türkiye için "good office" tabirini kullanan Peres, "Türkiye, Ortadoğu Barış Süreci'nde taraflar açısından önemli ve güvenilir bir adres. Yaptığı çalışmalar da umut verici." dedi.

Avrupa heyeti, Başbakan Erdoğan'ın Davos Zirvesi'nde aynı sahneyi paylaştığı Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ve İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres'le de görüştü. Musa, AB'nin bu ziyaretle barış sürecine ilk kez finansal destek yerine siyasi destek sağladığını da ifade etti. Filistin'e geçen heyet, eski Devlet Başkanı Yaser Arafat'ın kabrini ziyaret etti. Gazze'de saldırıya uğrayan binaları da gezen heyet, sürpriz görüşmeler yaptı. AB heyeti, Batı dünyasının kara listeye aldığı Hamas'ın yetkilileri ile bir araya geldi. Hamas'ın yanı sıra El Fetih yöneticileri ile de görüşüldü. Her iki görüşmede de iki grup arasındaki ayrışmanın barış sürecini olumsuz etkilediği mesajının verildiği öğrenildi.

Gezinin belki de en önemli ziyareti İsrail Devlet Başkanı Peres'e yapıldı. Zeynep Dağı ile birlikte AB parlamenterlerini kabul eden Peres'in gündeminde de İsrail-Filistin sorunu vardı. İki devletli çözümü savunan Peres, Türkiye'nin Ortadoğu Barış Süreci'nde takındığı tavrı da övdü. Peres'in Türkiye'nin tutumuna ilişkin, "Gayet olumlu. Türkiye, tarafların güvenini kazanan önemli bir adres." ifadelerini kullandı.

Geziyi Zaman'a değerlendiren Avrupa-Akdeniz Parlamenterler Asamblesi Türk Grubu Başkanı Zeynep Dağı, "ABD Başkanı Obama'nın Mısır'da verdiği mesajların yansımalarını gözlemleme imkanı bulduk. AB'nin bölgede görünür olmasını sağlayan, siyasi iradesini netleştiren, kapsamı belki de en geniş olan önemli bir ziyaretti. Ortadoğu'da barışı artık tarafların çoğunluğu istiyor. İki devletli çözümü İsrail de, Filistin de istiyor. 20 yıl önce İsrail'de iki devletli çözüm isteyenlerin oranı yüzde 2 idi. Bugün bu oran yüzde 80'e ulaştı." dedi.

zaman



Bu haber 738 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,029 µs