En Sıcak Konular

Topbaş sonunda isyan etti

15 Haziran 2009 11:01 tsi
İBB Başkanı Topbaş, Dubai Şeyhi El Maktum'a satılan arazinin satışının iptali davası nedeniyle atıl bir şekilde beklemesine sert tepki gösterdi..

Mimarlar Odası, İETT arazisinin satışı için iptal davası açınca, satış geliri olan 825 milyon dolar belediyenin kasasına giremedi. Hesabını kitabını bu paranın geleceği beklentisiyle yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, altyapı projeleri nedeniyle yükümlü olduğu firmalara ödeme yapmakta sıkıntıya düştü.

Firmalar, belediyeden 5-6 milyon lira alacakları olmasına rağmen, 400-500 bin liralık borçlarını ödeyemedikleri için zor günler geçiriyor Alacağını tahsil edemeyen onlarca firma ise bir yandan hacizlerle boğuşurken, diğer yandan da kapıya kilit vurmamanın yollarını arıyor.

Levent'teki İETT arazisinin satışının durdurulmasına ilişkin İstanbul Mimar ve Mühendisler Odası'nın açtığı satışın iptal davası devam ederken, kriz ortamında bu paranın kasaya konmamış olması, belediye bütçesi anlamında ciddi sorunlara yol açıyor.

Hesabını 825 milyon dolarlık satış gelirine yönelik olarak yapan ve bu paranın geleceği beklentisiyle yeni projeler planlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde hizmet kalitesinin artırılması anlamında devreye alınması gereken yeni projeler şimdilik askıya alınmış durumda.

FİRMALAR SIKINTIDA

Bunun dışında Büyükşehir Belediyesi'ne iş yapan firmalara da bu aksaklık nedeniyle hakediş bedellerinin ödenmesi konusunda sıkıntılar yaşandığı belirtiliyor. Altyapı ve yol gibi işler yapan müteahhit firmalara İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce ödenmesi gereken hatırı sayılır bir borç söz konusu.

Bunun dışında İETT arazisinin satışında yaşanan sorunlar, içinde bulunduğumuz kriz döneminde şehir ekonomisi açısından da önemli açılımlar sağlayabilecekti. En basitinden, paranın bir bölümünün bile İstanbul piyasasına sokulması, paraları ödenmediği için zorda olan ve belediyeye iş yapan firmaların, dolaylı olarak da onbinlerce İstanbul esnafının yüzünü güldürecekti.

İCRALARLA BOĞUŞUYORUZ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne altyapı projeleri yapan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir firma yetkilisi, zorlu kriz ortamında hakettikleri paraların tahsilatını yapamadıklarından dolayı iflas etme noktasına geldiklerini anlattı. “Evimize icralar geldi. Ailemiz, çalışanlarımız mağdur durumda.

 Biz sahtekar işadamları değiliz. Alacağımız, borcumuzun 3-4 katı. Fakat alacağımızı tahsil edemiyoruz, borçlu olduklarımıza ise derdimizi anlatamıyoruz. Bu arazinin satışı gerçekleşmiş olsaydı, alacaklarımız tahsil edilebilirdi. Biz de bu icralarla uğraşmazdık.

İptal davası açanlara soruyorum. Şimdi kim mağdur oldu? O arsa orada boş boş duruyor. Biz 140 çalışanımızın maaşını ödeyemi-yoruz, üstüne üstlük icra memurları ile uğraşıyoruz” sözleriyle yaşadığı sıkıntıları anlatan yetkili, birkaç ay daha dayanacak durumlarının olmadığını ve haciz girişimleri nedeniyle kapıya kilidi vurmanın an meselesi olduğunu da belirtti.

5-6 MİLYON TL ALACAĞI OLANLAR HACİZLERLE UĞRAŞIYOR

MÜSİAD İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Mahmut Asmalı İETT arazisinden gelmesi planlanan paranın kasaya girememesi nedeniyle yaşanan sorunları Yeni Şafak'a anlattı: “İhalesi yapılan İETT arazisinin satışından ciddi gelir gelecek diye beklentiler vardı. Proje durdurulunca hesaplar hakikaten şaştı.

Tahsilat gecikince birçok müteahhit zora girmiş durumda. 5-6 milyon lira alacağı olanlar var. Bunlar alacaklarını teminat göstererek bankalardan kredi kullandılar. Fakat tahsilat yapamadıkları için vadesi gelen kredileri çeviremediler. Artık bankalar, alacakları teminat kabul ederek para da vermiyor.

Şu anda 5-6 milyon TL alacağını tahsil edemediği için 400-500 bin TL'lik borcuna karşılık evine, arabasına haciz gelenler var.”

66 TANE İPTAL DAVASI AÇTILAR, GİTSİNLER ŞİMDİ ORADA PİKNİK YAPSINLAR

1.156 milyar liraya ihalesi yapılan ve Dubai Şeyhi El Maktum'a satılan arazi, İstanbul Mimar ve Mühendisler Odası'nın açtığı satışın iptali davası nedeniyle şu an atıl bir şekilde bekliyor. İBB Başkanı Topbaş, daha önceki açıklamalarında bu duruma isyan ederken tepkisini şu şekilde dile getirmişti; “Bu parayı ulaşım için harcayacaktık. Şimdi gitsinler orada piknik yapsınlar.

MÜTEAHHİTLERE BORCUMUZ VAR

Belediye olarak ciddi bir borçlarının olmadığını vurgulayan ve “Sadece müteahhitlere bir miktar borcumuz var” diyen Topbaş şunları söyledi; “Müteahhitlere ödenen paraların aksamasında ekonomik krizin, vergilerden toplanan paylardaki azalmaların da etkisi oldu. Bu arsa atıl bir şekilde orada olmasaydı, şu anki sıkıntılar yaşanmayacaktı.”

yenişafak



Bu haber 578 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,384 µs