Rusya kontrolü kaybediyor | " /> Rusya kontrolü kaybediyor | "/>

En Sıcak Konular

Kafkasya’da Rusya kontrolü kaybediyor

15 Haziran 2009 10:07 tsi
Kafkasya’da 
Rusya kontrolü kaybediyor 
Dağıstan'da içişleri bakanının öldürülmesi "Moskova kontrolü elinden kaçırıyor mu?" tartışmalarını başlattı.

Dağıstan ve İnguş Cumhuriyeti'nde peşi sıra gelen suikastlar Kremlin'e karşı meydan okuma olarak algılanıyor. Çeçenistan'da savaşın büyük ölçüde son bulmasının ardından Moskova'nın otoritesine meydan okuyan çatışmalar bu kez de Kuzey Kafkasya'daki diğer Rus cumhuriyetlerine sıçradı.

Çeçenistan'a komşu İnguş Cumhuriyeti ile Dağıstan'da silahlı yönetim karşıtlarıyla güvenlik kuvvetleri arasında dış kamuoyuna fazla yansımayan bir çeşit gizli savaş yaşanıyor. Dağıstan'da geçen hafta İçişleri Bakanı Adilgiray Muhammedtahirov'un suikast sonucu öldürülmesi son dönemde Kremlin'e yönelik en tehlikeli "meydan okuma" olarak görülüyor.

Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev'in suikastın ardından apar topar başkent Mahaçkale'ye gitmesi "Moskova kontrolü elinden kaçırıyor mu?" tartışmalarını da canlandırdı. Moscow Times gazetesi, "Dağıstan'daki otorite boşluğunu bir zamanlar önemsiz bir güç olan Vahabi tarikatı temsilcileri doldurmaya başladı. Rusya Kafkasya'yı kaybediyor" diye yazdı.

Resmi rakamlara göre yıl başından bu yana Kuzey Kafkasya'daki çatışmalarda 75'i güvenlik görevlisi 250'ye yakın kişi hayatını kaybetti.

Her gün bir saldırı...

Dağıstan'da da büyük bir karmaşanın hâkim olduğu İnguş Cumhuriyeti'nde ise güvenlik kuvvetlerine ve iktidarın temsilcilerine neredeyse her gün bir saldırı düzenleniyor. Yüksek Mahkeme üyesi Aza Gazgireyeva'nın geçen hafta öldürülmesinin ardından önceki gün de eski Başbakan Yardımcısı Beşir Auşev suikasta kurban gitti, ayrıca belediye binası ateşe verildi.

Birkaç yıldır süren silahlı isyanın bir türlü bastırılamamasının yanı sıra insan hakları ihlali suçlamalarının artması üzerine Kremlin geçen yıl Murat Zyazikov'u İnguş başkanlığından almış, yerine Yunusbek Yevloyev'i getirmişti. Moskova'daki gözlemcilerin genel kanısı Kremlin'in Kafkasya'daki çoğu Müslüman olan cumhuriyetler için uyguladığı yönetim modelinin artık değiştirilmesi gerektiği yönünde.

Kaynak: Milliyet



Bu haber 724 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,455 µs