En Sıcak Konular

Günde 5 milyon ekmek çöpe gidiyor

14 Haziran 2009 12:46 tsi
Günde 5 milyon adet ekmeğin israf edildiği Türkiye'de fırıncılar federasyonu, hazırlayacağı eğitim CD'leri ile üyelerini ve yurttaşları uyaracak...

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, Türkiye'de günde 5 milyon adet ekmeğin israf edildiğini belirterek, bunu önlemek için eğitim CD'leri hazırlayacaklarını bildirdi.

Balcı, Türkiye'de günlük üretilen 82 milyon ekmeğin 77 milyonunun tüketildiğini, 5 milyon ekmeğin ise israf edildiğini kaydetti.

Bu durumun önüne geçmek için federasyon olarak önümüzdeki günlerde bir proje başlatacaklarını ifade eden Balcı, şunları söyledi:

''Ekmek israfının önüne geçmek için ekibimiz uzun süredir bir proje üzerinde çalışıyor. Bu proje kapsamında vatandaşlara ve fırıncılara teorik ve pratik eğitim çalışmaları vermeye başlayacağız. Bu çalışmaların en önemli parçalarından birini ise çeşitli görüntülü eğitimlerin de içinde yer alacağı CD'ler oluşturacak. Bu CD'lerde israfın önlenmesi için nelerin yapılması gerektiği, bu konuda alınması gereken önlemler anlatılacak. 3 ay sonra başlamasını hedeflediğimiz bu proje yaklaşık bir yıl sürecek ve bu sayede önemli oranda israfı önleyeceğimizi düşünüyoruz.''

Balcı, Türkiye'de 21 bin adet fırın bulunduğunu belirterek, israfın önemli bir bölümünün de, bu sayının ihtiyaçtan daha fazla olması nedeniyle fırınlarda gerçekleştiğine dikkati çekti.

Bu nedenle kendi üyelerine verilecek eğitimlere de önem verdiklerini anlatan Balcı, ''İsrafın yüzde 50'si fırınlarda gerçekleşiyor. CD'li eğitim çalışmalarını öncelikle fırınlarda başlatacağız. İsrafın önlenmesi için elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz'' dedi.

Yurttaşların da ihtiyaçlarından fazla ekmek almamasını isteyen Balcı, ''Evde tüketilmeyen ekmek varsa, yenisini almayın'' diye konuştu.

"3 ay daha zam yok"

Balcı, 2008 yılının Şubat ayından bu yana ekmek fiyatlarını artırmadıklarını belirterek, önümüzdeki 3 ay içerisinde de zam yapmayı düşünmediklerini söyledi. Balcı, şöyle devam etti.

''Ancak ondan sonrası neler gösterir bilmiyorum. Fırınlar, sayıları talep fazlası olduğu için yaklaşık yüzde 15-20 kapasite ile çalışıyor. Bu da maliyetlerin artmasına neden oluyor. Fırınlara ruhsatları veren belediyeler bu konuda planlamayı iyi yapmalı. Yeni iş yerlerinin açılmasının önüne geçilse ve fırınlar yüzde 50 kapasite ile çalışabilse biz 2 yıl daha zam yapmayız.''

Balcı ayrıca, fırınlara ruhsat verme yetkisinin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na verilmesini isteyerek, bu sayede ''gelişi güzel'' fırın açılmasının önüne geçilebileceğini sözlerine ekledi.

aa




Bu haber 532 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,436 µs