En Sıcak Konular

Büyük sır çözülecek mi?

14 Haziran 2009 12:10 tsi
Büyük sır çözülecek mi? Ürettiklerinin içeriğini açıklamamak için ticari sır kalkanının arkasına saklanan sigara şirketlerinin elindeki son koz ortadan kalktı..

ABD'de sigaraya karşı dev adım      
 
ABD yönetimine ilk defa sigara ve diğer tütün ürünleri üzerinde büyük yetki tanıyan tarihi önemdeki yasa tasarısı Kongre'de kabul edildi. Böylece yıllardır ürettiklerinin içeriğini açıklamamak için ticari sır kalkanının arkasına saklanan sigara şirketlerinin elindeki son koz da ortadan kalkmış oldu.


ABD'de sigara şirketleri ile sigara karşıtları arasında yaklaşık 10 yıldan beri süren mücadele cuma günü kongreden kabul edilen yasa tasarısı ile önemli bir noktaya geldi. Kabul edilen tasarı ile birlikte sigara şirketlerin kontrolü, ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nin (FDA) kontrolüne geçecek.

Yasanın kabul edilmesinin ardından ABD Başkanı Barack Obama, tasarının kanunlaşması için gerekli olan onayı bekletmeden vereceği açıkladı.

Senato'nun onayından bir gün sonra Temsilciler Meclisi'nde de 307'ye karşı 97 oyla kabul edilen tasarı ile Senato'da yaklaşık 10 yıldır mücadele eden sigara karşıtları da hedeflerine ulaşmış oldu. Kanun ile birlikte sigara ve tütün ürünleri artık FDA'nın kontrolüne geçecek.

FDA, bu sayede tütün ürünlerinin üretiminde ve pazarlamasında limitler getirebilecek, fakat yine de sigara içilmesini ya da içeriğinde bulunan nikotin kullanımını yasaklayamayacak.

HER YIL 440 BİN KİŞİ ÖLÜYOR

Resmi rakamlara göre, ülke nüfusunu neredeyse yüzde 20'lik bir kısmı sigara içiyor ve her yıl yaklaşık 440 bin kişi sigara ve tütün kullanımından kaynaklanan kanser, kalp krizi, ciğerlerde haba kalması ve diğer hastalıklarından dolayı hayatını kaybediyor.

Kongre'nin kararının ardından yaptığı açıklamada, "Bu yasa ile çocuklarımızı koruyacağız ve toplum sağlığımızı geliştireceğiz" diyen Obama tasarıyı imzalamak için beklediğini ifade etti.

Yasa ile birlikte FDA, sigara ilk defa sigara şirketlerini izleme imkanına sahip olacak. Bununla birlikte, sigara üreticileri yüz milyonlarca dolar ceza ödeme ve ürettikleri tüm ürünlerini açıklama gibi zorunluluklarla da karşı karşıya kalacak.

Bunun yanı sıra, yasa ile sigara paketleri üzerinde daha büyük uyarılar yer alacak ve otomalardan sigara satışı ile çocuklara yönelik reklamlara da kısıtlamalar gelecek.
 
hurriyet



Bu haber 804 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,251 µs