En Sıcak Konular

Danıştay, Bakanlar Kurulu kararını iptal etti

13 Haziran 2009 17:45 tsi
Uludağ'ın Milli Park sınırlarını daraltan Bakanlar Kurulu kararının Danıştay 10. Dairesi tarafından iptal edilmesinin yankıları sürüyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda Uludağ'ın turizm merkezi olabilmesi için harekete geçen yetkililere Danıştay'dan kötü haber geldi. İptal kararını değerlendiren Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Güney Marmara Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Akkuş, Milli Park statüsündeki 1. Bölge'nin geçmişte suiistimal edildiğini hatırlatarak, "Bu karar ile 1. Bölge korunuyor mu? Yoksa kollanıyor mu?" dedi.

Uludağ'ı dünya turizminde önemli bir noktaya getirmek isteyen Bakanlar Kurulu, 17 Mart 2006 günü Uludağ Milli Park sınırlarını daraltan bir karar almıştı. Yeni turizm yatırımlarının yapılmasının önünü açan bu karara Doğader, Bursa Barosu, TMMOB'a bağlı Şehir Plancıları, Ziraat ve Orman Mühendisleri Odası Bursa Şubeleri ile bir grup çevreci itiraz ederek Danıştay'a dava açmıştı. Danıştay 10. Dairesi, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde Bakanlar Kurulu'nun bu kararını iptal etti. Danıştay'ın kararını değerlendiren Akkuş, kararın Uludağ'ın kendi haline bırakılması anlamına geldiğini belirterek, otellerin bulunduğu 1. ve 2. Bölge'nin orman vasfını yitirdiğini hatırlattı. Akkuş, bu bölgenin dışında kalan doğal alanın Milli Park statüsünde kalabileceğini, ancak otellerin bulunduğu bölgenin Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yetki alanı içerisinde olması gerektiğini savundu. 1. ve 2. Bölge'nin turizm amaçlı kullanıldığının ve kış turizmine yönelik faaliyetlerin bu bölgede gerçekleştirildiğinin altını çizen Akkuş, "Otellerin yer aldığı bölgeye kış döneminde kayak yapmak, eğlenmek ve dinlenmek için turist geliyor. Bu mevki turistik bir bölgedir. Dolayısıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yetki alanı içerisinde olmalıdır. Danıştay'ın iptali sonrasında 1. Bölge, mevcut durumundan daha da kötüye doğru gidecektir. Bu durum Bursa turizmini olumsuz yönde etkileyecektir." diye konuştu.

'KORUNUYOR MU? KOLLANIYOR MU?'

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı 2. Bölge'de planlamaya aykırı hiçbir çalışmanın gerçekleştirilmediğini dile getiren Mehmet Akkuş, Milli Park statüsünde bulunan 1. Bölge'nin başta imar olmak üzere birçok konuda suiistimal edildiğini öne sürdü. 1. Bölge'nin Milli Park statüsünde kalmasının fayda ve zararının kamuoyunda tartışılması gerektiğini söyleyen Akkuş, "Uludağ'da sonradan faaliyete geçen 2. Bölge Kültür ve Turizm Bakanlığı yetki sınırları içerisindedir. Bu bölgede planlamaya aykırı en ufak bir çalışma yapılmamışken, Milli Park statüsünde yer alan 1. Bölge, sonradan ilaveler yapılarak, Uludağ adına son derece düzensiz ve çirkin bir görüntüyü ortaya çıkarmıştır. 1. Bölge'yi eski durumuna terkederek suiistmale açık halde bırakılması ile 1. Bölge korunuyor mu? Yoksa kollanıyor mu?" şeklinde konuştu.

'1. BÖLGE GÜNÜBİRLİKÇİLERE BIRAKILSIN'

2. Bölge'nin turizm alanı olması nedeniyle turistlere planlı ve kaliteli bir şekilde hizmet verdiğini söyleyen Akkuş, 1. Bölge'nin turizm alanı vasfına sokulmamasının kalitesizliği daha da arttıracağını belirtti. 1. Bölge'nin Milli Park olarak kalmasının turistik faaliyetleri engelleyeceğine dikkat çeken Akkuş, "1. Bölge'de bu şartlar altında uzun süreli misafir ağırlanması zora sokulmuştur. Bu haliyle 1. Bölge gelişemeyecek ve 20 yıldır yaşanan sıkıntılar devam edecektir. O zaman 1. Bölge'de bulunan oteller kapatılarak, günübirlikçi ziyaretçilere dönük bir piknik alanı olarak faaliyetine devam etsin" diyerek sözlerini noktaladı.

Zaman



Bu haber 678 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,883 µs