En Sıcak Konular

Yarım kalmış yatırımlara teşvik geliyor

12 Haziran 2009 22:02 tsi
Teşviklerde yarım kalmış yatırımlarda nasibini aldı.

Yeni yatırımlara yönelik olarak açıklanan teşvik paketinde, yarım kalmış yatırımlar için de yeşil ışık yandı. Yarım kalmış yatırımların sektörel ve bölgesel bazda yapılacak değerlendirmelerin ardından hangi teşvik sisteminden yararlanacağına karar verilebileceğini söyleyen Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, bu düzenlemenin Bakanlar Kurulu Kararı'yla yapılabileceğini vurguladı.

İNDİRİMLERİ UNUTSUN DEMEDİK

Bakan Ergün, "Otomotivdeki ÖTV indiriminin hurda indirimine bağlanarak sürmesinin söz konusu olup olmadığının" sorulması üzerine, bununla ilgili uzun süredir bir beklenti olduğunu, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda bu konuyu değerlendirdiklerini belirtti. Teknik çalışmaların hafta sonuna kadar süreceğini belirten Ergün, hem hurdaya bağlanma hem de KDV ve ÖTV indirimlerinin yeni durumlarının ne olacağını pazar gününe kadar açıklamış olacaklarını ifade etti. ÖTV ve KDV indirimlerinin peşinen sürdürme ya da peşinen kaldırma gibi bir niyetlerinin hiç olmadığına dikkat çeken Ergün, "3 ay önce indirimleri açıklarken '3 ay sonra indirimi herkes unutsun' demedik. Bunların ekonomiye olumlu etkisi görülmesi halinde, o zaman süreyi uzatma veya yeni şartları değerlendirebileceğimizi söyledik. İşte şimdi hem mevcut indirimlerin durumu hem de sektörel genişleme konusunda çalışılıyor. Ama şu sektörler dersek, spekülasyon olur. Ayrıca kesin olarak uygulayacağız ya da uygulamayacağız noktasında değiliz, değerlendirmeler devam ediyor" dedi.

GELEN TEPKİLER OLUMLU

Bakan Ergün, yeni teşvik sistemiyle ilgili genel tepkilerin olumluğu olduğunu dile getirerek, ancak bazı illerde sistemin tam olarak anlaşılamadığı için itirazlar olduğunu vurguladı. Yatırımları illerde Kalkınma Ajansları'nın değerlendireceğini ve yatırımcıyı ona göre yönlendireceğini belirten Ergün, "Bir il 3'üncü bölgede olabilir. Ama o ilde tüm sektörler teşvik görmeyecek. Belli başlı sektörler teşvik görecek. Dolayısıyla aynı bölgedeki diğer ilin yerine yatırımların diğerlerine göre daha gelişmiş ile kayacağı eleştirileri doğru değil. Yani 3'üncü bölgede bütün yatırımları Konya, Kayseri çekecek endişesine gerek yok. Kayseri'de bazı sektörler teşvik görüyor. Bölgedeki diğer iller ise başka sektörlerde, dolayısıyla aynı bölge içindeki illerde de teşvik miktarı ve enstrümanları aynı değil. Örneğin bir yatırımcı aradığı teşviği kendi bölgesinde bulamayınca bir diğer bölgeye gidecek" diye konuştu.

"NUTS-2 değerlendirmesine göre TÜİK, Konya, Kayseri, Manisa gibi illeri 2'inci bölgede sayarken siyasi baskıyla son gece 3'üncü bölgeye alındığı ileri sürülüyor?" sorusunu cevaplandıran Nihat Ergün, "Gökçeada ve Bozcaada dışında son dakika bölge değiştirmesi diye bir şey yok. Bunları Çanakkale içinde tutmamız gerekirken; sistemi bozan tek unsur bu iki yer oldu" dedi.

dunyabulteni

 

 

 



Bu haber 576 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,056 µs