En Sıcak Konular

Real Madrid'in sırrı ne?

12 Haziran 2009 18:52 tsi
Real Madrid, dünyanın krizle boğuştuğu dönemde dört günde 225 milyon dolarlık transfer yaptı. Real'in bu yaz transfere 420 milyon dolar harcaması bekleniyor. İşte 'galacticos ekonomisi'nin sırrı...

Real Madrid'de ikinci kez başkan olan Florentino Perez daha önceki yıllarda olduğu gibi yine pahalı transferlerle futbolun gündemini değiştirdi.

Milan'ın yıldızı Kaka'yı 67.5 milyon Euro'ya transfer eden Perez, Ronaldo için de 93 milyon Euro'luk bir teklifte bulundu.

Dünyanın kriz nedeniyle sarsıldığı, ekonomilerin resesyonla boğuştuğu, şirketlerin tasarruf için işçi çıkardığı bir dönemde Perez'in dört günde 160 milyon Euro (225 milyon dolar) harcaması dikkat çekti.

Peki Perez bunu nasıl yapıyor? Forbes'un sıralamasına göre Real Madrid, Manchester United'dan sonra dünyanın en değerli ikinci kulübü durumunda. Real Madrid'in piyasa değeri 1.35 milyar dolar düzeyinde bulunuyor.

Real geçen yıl elde ettiği 576 milyon dolarlık geliriyle dünyada ilk sıraya yerleşti. Haziran 2008 itibariyle kulubün 788 milyon dolar borcu bulunuyor.

Real Madrid'deki ilk döneminde Luis Figo, Zinedine Zidane, David Beckham, Ronaldo ve Michael Owen'ı kadroya katan Perez'in yeni hedefleri Bayern Münihli Franck Ribery ve Valencia'nın yıldızı David Villa.

Avrupa'nın önde gelen 92 kulübünün 2007-2008 sezonundaki transfer harcaması 1 miyar 277 milyon dolar olarak gerçekleşti. Real Madrid'in son iki transferi bu tutarın yüzde 18'ine yaklaşıyor.

420 MİLYON DOLAR HARCAMAYA HAZIR
Real Madrid bununla da kalmayacak. İspanya'nın en büyük inşaat şirketi Actividades de Construccion Servicios'un yönetim kurulu başkanlığını yürüten Perez, ikinci 'galacticos' projesine 300 milyon Euro harcamaya hazır.

Bu rakam Rus milyarder Roman Abramovich'in 2003'te Chelsea'de harcadığı paradan 50 milyon Euro daha fazla.

Bir başka deyişle geçen yıl 576 milyon dolar gelir elde eden Real 420 milyon doları transfere harcayacak.

RONALDO-KAKA A.Ş: 175 MİLYON DOLAR
Coventry Üniversitesi'nden Profesör Simon Chadwick'e göre, Real Madrid transfer pazarına adeta enflasyon enjekte ediyor. Uzmanlar, transfer piyasasında yükselen enflasyonun kulüpleri kriz ortamında borç batağına sürükleyebileceğine dikkat çekiyor. 

Chadwick, forma satışları, merchandising ve sponsorluklar sayesinde Kaka ve Ronaldo'nun Real Madrid'e 175 milyon dolar kazandırabileceğini belirtiyor.

Perez, ilk döneminde 'Real Madrid' markasına yatırım yaparak futbolda yeni bir ekonomik modelin oluşmasını sağladı. Transfer ücretleri ve futbolcu maaşları bir anda yükseldi. Altı yıllık imza atan Kaka sezon başına 9 milyon Euro alacak.

Krizin dünyada hüküm sürdüğü bir dönemde Perez'in yaptığı kimilerince savurganlık olarak nitelendiriliyor. Kulübün, borçlarını çevirememe durumuyla karşı karşı kalabileceği belirtiliyor.

ALDIĞIM EN UCUZ FUTBOLCU...
Ancak 'galacticos ekonomisi' açısından bakıldığında durum değişiyor. Gelirlerinin yüzde 40'ını pazarlama faaliyetlerinden sağlayan Real Madrid'in sırrını yine Perez açıklıyor: "Aldığım en ucuz futbolcu Zidane'dı. Yıldız futbolcuları transfer etmek para harcamak değildir, yatırım yapmaktır." Hatırlatalım: Ronaldo'dan önceki transfer rekoru 75 milyon Euro'yla Fransız yıldıza aitti.

ntv



Bu haber 681 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,657 µs