En Sıcak Konular

Genelkurmay'dan açıklama geldi

12 Haziran 2009 15:24 tsi
Genelkurmay'dan açıklama geldi Tuğgeneral Metin Gürak, PKK ile mücadeleden Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un lav silahları ile ilgili açıklamalarına kadar önemli konulara değindi.

Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, geçtiğimiz hafta bölücü terör örgütü ile mücadelede 27 iç güvenlik olayı meydana geldiğini belirterek, bu olaylarda da 7 adet el yapımı patlayıcı düzeneğinin etkisiz hale getirildiğini söyledi.

Tuğgeneral Gürak, bu düzeneklerden en dikkat çekici olanın Hakkari Şemdinli’de sivil trafiğin işlediği yola konulan 20 kilo amonyum nitrat ihtiva eden ve basma düzenekli olan tuzaklı patlayıcı olduğunu ifade etti.

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, Şehit Gazeteci Hasan Tahsin Basın Bilgi Merkezi’nde yaptığı haftalık toplantısında ilk olarak Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un geçtiğimiz hafta yaptığı ziyaretler hakkında bilgi verdi.

Balkan ülkeleri arasında dostluk ve karşılıklı anlayışı askeri faaliyetler aracılığıyla geliştirmek ve günümüzün tehdit ve risklerini görüşmek maksadıyla Genelkurmay Başkanı Başbuğ’un 9 Haziran 2009 tarihinde Belgrad/Sırbistan'da icra edilen "3'üncü Balkan Ülkeleri Genelkurmay Başkanları Konferansı"na katıldığını söyleyen Tuğgeneral Gürak, şu bilgileri verdi:

“Konferans Balkan ülkelerinin arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi açısından iyi ve yararlı bir inisiyatif olarak değerlendirilmiştir. Konferansın basın toplantısında Sayın Genelkurmay Başkanımız tarafından terörle ortak mücadelenin önemi ve konferansta iki ülke arasındaki sorunların tartışılmasından ziyade bütün Balkan ülkelerini ilgilendiren konuların görüşülmesi vurgulanmıştır.

Sayın Genelkurmay Başkanımız müteakiben Bosna-Hersek'e 10-11 Haziran 2009 tarihinde resmi bir ziyarette bulunmuş ve bu kapsamda Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konsey Üyeleri, Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı ile görüşmüştür. Ayrıca Bosna-Hersek'te huzur ve güvenlik sağlamak amacıyla 1994 yılından beri bulunan ve halihazırda Avrupa Birliği Kuvveti EUFOR içinde görev yapan Türk Birliğini ziyaret etmiş ve personel ile görüşmüştür.

Sayın Genelkurmay Başkanımız bugün (12 Haziran 2009) Hırvatistan'ı ziyaret etmekte olup bu kapsamda Hırvatistan Cumhurbaşkanı ve Genelkurmay Başkanı ile görüşecektir. Görüşmelerde ikili askeri konular ele alınacaktır.

Görüşmelerde bölgesel değerlendirmeler ele alınmış, ülkeler arasındaki ilişkilerin ve işbirliğinin daha da geliştirilmesi önemi üzerinde durulmuştur. Tarihi ve kültürel dokusu ile güçlenen ilişkilerimiz Balkanları ülkemiz açısından ayrıcalıklı kılmakta, bu kapsamda Balkan ülkeleri ile ilişkilere özel önem verilmektedir. Balkanlarda toprak bütünlüğünün, egemenliğin ve bağımsızlığın korunmasına yönelik her türlü desteğin devam edeceği vurgulanan görüşmelerde ayrıca Bosna-Hersek'in NATO'ya üye olma yolunda destekleneceği belirtilmiştir.

Atatürk'ün ‘Yurtta Barış, Dünyada Barış’ ilkesi Sayın Genelkurmay Başkanımız tarafından yapılan görüşmelerde vurgulanmıştır.”

TSK’nın bölücü terör örgütü ile mücadelesine kararlılıkla devam ettiğini hatırlatan Tuğgeneral Gürak, bu kapsamda 5 Haziran 2009 tarihinden bu güne kadar 27 iç güvenlik olayı meydana geldiğini, bu olaylarda, toplam 7 adet El Yapımı Patlayıcı düzeneği, güvenlik kuvvetleri tarafından etkisiz hale getirilerek olası zayiatlar önlendiğini söyledi. Tuğgeneral Gürak, “Bu patlayıcılar içinde, Hakkari ili Şemdinli ilçesinde, sivil trafiğin işlediği bir yola, 20 kg.lık amonyum nitrat ihtiva eden ve basma düzenekli olarak tuzaklanan patlayıcı, muhtemel etkisi açısından dikkat çekmektedir” diyerek aynı dönem içinde 5'i teslim olmak üzere toplam 6 terörist etkisiz hale getirildiğini söyledi.

Teslim olan beş kişi ile yapılan mülakatlarda; ”Kandırılma sonucu, 2006 (1 kişi), 2008 (2 kişi) ve 2009 (2 kişi ) yıllarında örgüte katıldıklarını, katıldıktan kısa bir süre sonra, bölücü terör örgütünün gerçek yüzünü gördüklerini ve kaçmaya karar verdiklerini, kaçmayı düşünen çok fazla teröristin olduğunu, ancak örgütün tehditleri nedeniyle, bu teröristlerin kaçamadıklarını ifade etmişlerdir” diyen Tuğgeneral Metin Gürak şöyle devam etti:

“Hakkari ili Yüksekova ilçesindeki askeri lojmanlara, bölücü terör örgütü mensupları tarafından, 09 Haziran 2009 tarihinde saat 22.20'de, roketli saldırıda bulunulmuştur. Roketlerin isabet ettiği evde oturan personelimizin nöbetçi, ailesinin ise şehir dışında olması nedeniyle can kaybı yaşanmamış, ancak maddi hasar meydana gelmiştir.

Dönem içinde bölücü terör örgütüne yönelik yapılan diğer operasyonlarda; 1 adet lav mühimmatı, 5 adet el bombası, 4,5 kg. A 4 plastik patlayıcı, 5 adet elektrikli fünye, 3 kg. TNT, 34 kg. patlayıcı madde yapımında kullanılan Amonyum Nitrat ele geçirilmiştir.”

TSK tarafından 5-12 Haziran 2009 tarihleri arasında toplam 9 adet Arama Kurtarma Faaliyeti icra edildiğini açıklayan Tuğgeneral Metin Gürak, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca 123 kişi denizden sağ olarak kurtarıldığını bildirdi.

Ayrıca 3 Haziran 2009 tarihinde, Van İlinin Çatak ilçesi Dokuzdam köyüne ait Kırmızıçeşme yaylasında, doğum yapacak olan ve durumu kritik olan bir kadının, Beğendik mezrasında görev yapan koruculara ve sonrasında sırasıyla ilçe ve il Jandarma Komutanlıklarına bildirilmesiyle, beraberinde sağlık personeli ile birlikte bölgeye görevlendirilen bir helikopter, aynı gün saat 19.55' te, Van İl merkezinde bulunan hastaneye nakledildiğini söyleyen Tuğgeneral Gürak, açıklamasına şöyle devam etti:

“Burada yapılan tıbbi müdahale sonucu söz konusu vatandaşımız bir kız çocuğu dünyaya getirmiştir. Benzer şekilde, 03 Haziran 2009 tarihinde, Bitlis Tatvan'da meydana gelen trafik kazasında ağır yaralanan 12 yaşındaki bir kız çocuğu ve üç refakatçisi, saat 16:00'da, tahsis edilen helikopter ile Diyarbakır Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine sevk edilmiştir

“GENELKURMAY BAŞKANIMIZ, SİLAH VE MÜHİMMATIN NE ANLAMA GELDİĞİNİ AÇIKLAMIŞTIR''

Tuğgeneral Metin Gürak, Poyrazköy’de yapılan kazılarda çıkan silah ve mühimmatın cinsine ilişkin devam eden tartışmalara yönelik soruya, “Genelkurmay Başkanımız Orgeneral İlker Başbuğ tarafından 29 Nisan'da yapılan İletişim Toplantısı’nda silah ve mühimmatın ne anlama geldiği ve bulunan silah ve mühimmatın durumu hakkında detaylı olarak bilgi verilmiştir” dedi. Tuğgeneral Gürak, buna rağmen bazı basın yayın organlarında sanki bu açıklama hiç yapılmamış gibi haber ve yorumlara rastlanıldığını hatırlatarak, “Şu anda bu konulara ilişkin kafası karışık olanlara ve kafaları karıştıranlara söz konusu iletişim toplantısında verilen bilgileri bir defa daha dikkatli okumalarını tavsiye ederiz” açıklamasını yaptı.

Haftalık Bilgilendirme Toplantısında gazilerimiz ve aileleri ile şehit ailelerinin rehabilitasyon ve dinlenmelerini sağlamaya yönelik olarak hizmet veren, Türk Silahlı Kuvvetleri Ali Çetinkaya İlk Kurşun Rehabilitasyon Merkezi ile ilgili bilgi veren Tuğgeneral Metin Gürak şöyle konuştu:

“Balıkesir'in Ayvalık İlçesinde bulunan, Ayvalık halkının maddi katkılarıyla inşa edilmiş, daha sonra Türk Silahlı Kuvvetlerine bedelsiz olarak devredilmiş bir tesistir. Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından bu tesisin, iç güvenlik olaylarında sakat kalan malul gaziler ile aile fertleri ve şehit Türk Silahlı Kuvvetleri personeli ailelerinin rehabilitasyon ve dinlenmelerini sağlamak amacıyla kullanılması kararlaştırılmış ve 20 Ağustos 1999'da hizmete açılmıştır.”

Merkezin 4 yıldızlı otel konumunda olduğunu yıl boyunca hizmet verdiğini kaydeden Tuğgeneral Gürak, “180 kişilik kapasiteye sahip olan tesisten yararlanan hak sahibi personelin hiçbirinden oda ücreti alınmamakta, şehit erbaş/er aileleri ile malul gazi erbaş/erlerin tüm ulaşım ve yemek ücretleri, Türk Silahlı Kuvvetleri Mehmetçik Vakfınca karşılanmaktadır” dedi.
Hizmete girdiği 1999 yılından bugüne kadar 6 bin 462'si şehit ailelerinden, 6 bin 512'si malul gazi/harp malulü ailelerinden olmak üzere toplam 12 bin 974 personelin merkezden faydalandığını kaydeden Tuğgeneral Gürak, ayrıca 11 Haziran 2009 tarihinde, Ankara Lalahan'da Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından bir moral günü etkinliği düzenlendiğini söyledi.

Tuğgeneral Gürak 8-19 Haziran tarihleri arasında Anadolu Kartalı-2009/2 Geliştirilmiş Taktik Muharebe Eğitimi; Türkiye'nin ev sahipliğinde ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere ve Ürdün’ün katılımıyla devam edildiğini belirtti.

Bu arada her yıl yapılan Şehit Teğmen Caner Gönyeli Arama Kurtarma Tatbikatı’nın ise Deniz Kuvvetleri Komutanlığı sevk ve idaresinde, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti' nin arama kurtarma teşkilatında yer alan sivil ve askerî unsurların katılımıyla, 16-18 Haziran 2009 tarihleri arasında yapılacağını da bildiren Tuğgeneral Gürak, “Doğu Akdeniz'e istinaden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti karasularıyla ana karası üzerinde, Türk Arama Kurtarma Bölgesi içinde icra edilecektir” dedi.

Bu tatbikatların basın mensuplarınca takibinden dolayı önümüzdeki hafta Basın Bilgilendirme Toplantısı yapılmayacağını kaydeden Tuğgeneral Gürak, bir soru üzerine ABD ile anlık istihbarat paylaşımına ilişkin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un ABD ziyareti sırasında yaptığı açıklamalarda bu konulara değindiğini hatırlatarak, "Herhangi bir problem yok. Devam ediyor" diye konuştu.

Tuğgeneral Gürak, Dışişleri Bakanlığında Genelkurmay Başkanlığı Harekat Başkanı'nın da katıldığı bir toplantı yapıldığına ilişkin haberlerin basına yansıdığının belirtilmesi üzerine, bu haberde Genelkurmay Başkanlığı Harekat Başkanı'nın isminin yanlış yazıldığını vurgulayarak, Harekat Başkanı'nın Korgeneral Mehmet Eröz olduğunu hatırlatıp, konunun Dışişleri Bakanlığına sorulmasının daha uygun olacağını ifade etti.

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi'nin son açıklamaları ve Irak'la ilişkilerle ilgili sorular üzerine Tuğgeneral Gürak, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ'un ABD'ye yaptığı ziyarette düzenlediği basın toplantısında bu konulara ilişkin açıklamaları detaylı bir şekilde yaptığını vurguladı

 



Bu haber 771 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,357 µs