En Sıcak Konular

Ankara bunu konuşuyor

12 Haziran 2009 15:04 tsi
Ankara bunu konuşuyor Cerrah’ın yeniden İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne atanması da gündemde

Saygı Öztürk / Hürriyet

1999 yılından bu yana  Emniyet müdürlerinin vali olarak atanmamasına ilişkin prensip kararı, Celalettin Cerrah’ın Osmaniye Emniyet Müdürlüğü’ne, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Ali Kolat’ın da Sivas Valiliği’ne atanmasıyla bozuldu. Bu kararla, bundan böyle Emniyet müdürleri, vali olabilmek için yoğun kulis içinde olacağı ve bunun da bazı sakıncalar getirebileceği belirtildi.

İstanbul Emniyet Müdürü’nün Osmaniye Valiliği’ne atanması bazı çevrelerde “tenzil-i rütbe” olarak  belirtilmesine rağmen, yetkililer ve konunun uzmanları “Cerrah vali yapılarak ödüllendirildi. Yeniden İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne ‘vali unvanlı’ olarak atanmasında da bir engel yok. Cerrah yakında yeniden İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne atanabilir” dediler.

Hasan Özdemir’in de İstanbul valiliği’nden Ardahan Valiliği’ne verildiğini, kısa bir süre sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne “vali unvanlı” olarak atandığını hatırlatan yetkililer, Cerrah için de benzer bir uygulamaya gidilebileceğini bunun için yasal bir engel bulunmadığını söylediler. Necdet Menzir için de benzer uygulama gerçekleştirilmişti.

Emniyet mensuplarına Cerrah’ın vali unvanı almasıyla birlikte önemli dokunulmazlıklar da elde ettiğini belirttiler. Cerrah, hakkında Cumhuriyet Savcısı soruşturma açamayacak, yargılaması da sadece Yargıtay’da yapılabilecek. Ayrıca, İl Emniyet Müdürü 60 yaşına kadar çalışabilirken, vali kadrosuna geçtiği için 65 yaşına kadar çalışabilecek. Cerrah Emniyet Müdürlüğü kadrosunda kalsaydı 4 yıl sonra, valiliğe geçtiği için ise  bürokraside toplam 9 yıl daha görev yapma olanağına da kavuştu.   

Aday adayı da var

Merkez valiliğine alınanlardan Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan, Sayıştay Başkanlığı için aday olmuştu. Yavaşcan’ın, bürokraside iyi bir göreve getirilebileceği konuşuluyor.
Hakkındaki soruşturma nedeniyle merkeze alınması beklenen Hüseyin Avni Coş, yeni kararnameyle daha büyük bir il olan Aydın’a atandı. Coş’un görev yeri ile ilgili değişiklik talimatını da Başbakan’ın verdiği öne sürüldü. Coş, Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili soruşturmalarda görev yapmış ve Erdoğan’ın lehine düzenlenen raporlarda da imzası olan bir isim.

Tunceli’de seçim öncesi yaptığı yardımlarla gündeme gelen Vali Mustafa Yaman’ın,  toplu kararnamede güvenlik yönünden daha sorunsuz sbir il’e atanacağını “hurriyet.com.tr” duyurmuştu. Kararname ile Yaman’a Girensun’a atanırken, daha önce Başbakanlık İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nda görev yapan Giresun Valisi Mustafa Taşkesen’i ise Tunceli’ye atadı.

Batman Valisi Recep Kızılcık, Batman’da önemli projelere imza attı. Daha önce Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğü görevini de yürüten Kızılcık, Trabzon’a atanırken, Trabzon Valisi Nuri Okutan’ın eğitim-öğretimle ilgili projelerinden bu kez Şanlıurfalılar yararlanacak.

Kars Valiliği’ne atanan Mülkiye Müfettişi Ahmet Kara, daha önce Fazilet Partisi’nden milletvekili aday adayı olmuştu. Kültür Bakanlığı’nda genel müdürlük görevinde de bulunan  Kara, daha sonra yeniden İçişleri Bakanlığı’na döndü.

Mülkiye kökenli Emniyet mensubu Ali Kolat, daha önce uzun yıllar Emniyet Müfettişliği, Teftiş Kurulu Başkanlığı görevinden sonra personelden sorumlu Emniyet Genel Müdür Yardımcısı oldu. Yaklaşık bir yıldır bu görevi yürüten Kolat, Sivas Valiliği’ne atandı.

Mülkiye Müfettişi Ulvi Saran, Sağlık Bakanlığı’nda müsteşar yardımcısı olarak görev yapıyordu. Saran, yeni kararnameyle Malatya Valiliği’ne verildi. Sağlık Bakanına en yakın bürokratlar arasında bulunan Saran’ın, adı daha önce de vali olacaklar arasında geçiyordu.

Kararname sürprizi Kocaeli’den

Yeni kararnamede Kocaeli yine sürpriz yaptı. Belediye Genel Sekreteri Münir Karaloğlu’nun Van Valiliği’ne atanması dikkat çekerken, daha önce Kocaeli Özel İdare Genel Sekreterinin de vali yapılması İçişleri Bakanlığı bürokratları tarafından ilgiyle karşılandı. Yetkililer, bu ilde görev yapan genel sekreterlerin özelliklerinin neler olduğunun bilinmediğini söylediler.

Valilikte eskiye dönüş

İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerah ile Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Ali Kolat’ın il valiliğine atanmaları, İçiyşleri Bakanlığı’nda “geriye dönüş” kararı diye nitelendirildi. 1999 yılından bu yana Emniyet kökenlilerin vali yapılması uygulamasına prensipte son verildiğini belirten yetkililer şunları söylediler:

“Valilik istisnai kadrodur. Dolayısıyla okur-yazar olan herkes vali olarak atanabilir. Bunun için yasal bir engel yok. Özellikle terörün yoğun olduğu dönemde, Güneydoğu illerine gönderilecek vali bulmakta sıkınhtı yaşandığı için Emniyet müdürleri arasından valiler atanmaya başlandı. Ancak, kısa süre sonra Güneydoğu’ya gönderilme koşulu da kalktı. Emniyet Müdürleri arasından,  vali olabilmek için yoğun bir kulis içine girenler de oldu. Bunun olumsuz yansımaları görüldü. Bazılarının görev gereği elde ettiği bilgilerin amaç dışı kullanıldığı yolunda söylentilerde yayılmıştı. 1999 yılından sonra Emniyet mensuplarının vali olarak atanmasına ilişkin uygulamaya son verilmişti.

Celalettin Cerrah ve Ali Kolat’ın atanmalarıyla prensip kararı bozuldu ve 1999 öncesine geri dönülmüş oldu. Bundan böyle çıkarılacak kararnamede Emniyet müdürlerinin yer alacğını göreceğiz.  Yerleşmiş teamüller gereği mülki idare amiri arasından vali atanması beklenirken, bu konuda geri adım atılması hoş karşılanmadı.”

Cerrah ve Kolat’ın vali unvanı almasıyla birlikte dokunulmazlık da kazandığına dikkat çeken yetkililer, sınıf ve kadro değişikliğiyle iki emniyetçinin bundan böyle haklarında bir yargı işlemi de ancak Yargıtay’da yapılabilecek. Yetkililer, “Cerrah vali olmakla hem önemli bir unvan elde etti, hem de Emniyet Müdürü olarak yeniden İstanbul’a atanırsa daha güçlü olacak” dediler.



Bu haber 976 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,422 µs