En Sıcak Konular

Hac ertelenirse ne olur?

12 Haziran 2009 14:02 tsi
Hac ertelenirse ne olur? Dünya Sağlık Örgütü, domuz gribiyle ilgili olarak 'küresel salgın' uyarısı yaptı. 41 yıl aradan sonra ilk kez gelen salgın uyarısı nedeniyle dünya alarma geçti. Diyanet'ten Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Çelik, bu sene haccın ertelenebileceğini söyledi..

Domuz gribi tehdidinin artması nedeniyle dünyanın birçok ülkesinde tedbirlerin artırılması bu yıl gerçekleştirilecek haccın ertelenip ertelenmeyeceği sorusunu da gündeme getirdi. Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) domuz gribiyle ilgili yapılan küresel salgın uyarısı yetkilileri harekete geçirdi.

KARAR DEĞERLENDİRİLECEK

Devlet Bakanı Faruk Çelik, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hac ile ilgili hazırlıklarını sürdürdüğünü belirterek "DSÖ'nün kararı doğrultusunda, Sağlık Bakanlığı da bu kararı bize bildirirse hac bu sene ertelenebilir. Sağlık nedenleri veya güvenlik nedenleri ile haccın ertelenmesine sakınca yok.

Ancak biz hazırlıklarımız hac yapılacakmış gibi yapıyoruz" dedi. Devlet Bakanı Çelik, yıllardan beri yasak olan karayolu ile hac konusunu önümüzdeki sene gündemlerine alacaklarını da sözlerine ekledi. Çelik şöyle devam etti: “Yol güvenliği nedeniyle karayolu ile hac yasaklanmıştı. Ancak şimdi hem Suriye hem diğer ülkelerle ilişkilerimiz iyi. Karayolu ile hac düşünülebilir."

YÜZDE 10’U GÖNDERİLİYOR

 Bakan Çelik, bu yıl hacca gitmek için 700 bin kişinin müracaat ettiğine dikkat çekerken “Hacı adaylarından sadece yüzde 10'nunu gönderebiliyoruz. Ancak kontenjanı arttırmak için girişimlere başladık" diye konuştu.

Diyanet: Bu yıl FARZ OLMAZ

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sami Yeprem, DSÖ'nün domuz gribiyle ilgili küresel salgın uyarısı nedeniyle haccın bu yıl kaldırılacağını söyledi. Yeprem, "Haccın farz olması için sadece mali güç yeterli değildir. Aynı zamanda yol güvenliği ile sağlık emniyetinin de olması gerekir. Dünya Sağlık Örgütü'nün salgın uyarısıyla hac, ilan edilen yıl için kaldırılır" dedi.

SEYAHAT ENGELİ GELEBİLİR

DSÖ'nün salgın uyarısının ardından açıklama yapan Sağlık Bakanlığı, Türkiyeíde alarm seviyesini 6íya çıkarmanın gerek olmadığı savundu. Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, Türkiye için şu an bir tehlikenin olmadığını belirtti. Buzgan, "Ülkemizdeki vaka sayısı 13. Yerli vaka ortaya çıkarsa Türkiye 5B evresine geçecek. Okulların kapanması şu aşamada bir avantaj olacak. Biz vatandaşları bilgilendirme çalışmaları yapıyoruz" dedi. Buzgan sözlerini şöyle sürdürdü:

"En önemli iki şey şu: Ellerin sık sık yıkanması ve öksürme ve aksırma anında tek kullanımlık mendille ağzın kapatılması gerekiyor. Gerekli olmadıkça vatandaşlar seyahat etmemeliler. Vakaların artması durumunda önlemler artacak. Seyahat yasakları gelebilir." Buzgan, hac seyahate konusunda da henüz zamanlarının olduğunu, şu an için bir yasağın olmadığını, fakat vakaların artması durumunda yasağın olabileceği vurgusunu yaptı.

41 YIL SONRA GRiP SALGINI

DSÖ, 41 yıl sonra ilk küresel grip salgını olarak, domuz gribi salgınını ilan etti. DSÖ, dün Cenevre'de yapılan acil toplantıdan sonra üye ülkelere gönderdiği açıklamada, salgın alarmının 5. aşamadan 'küresel grip salgınının başladığı' anlamına gelen 6. aşamaya yükseltildiğini bildirdi. Örgütün bu kararının, ABD, Avrupa, Avustralya, Güney Amerika ve dünyanın diğer bölgelerinde salgının yayılmasından ve domuz gribiyle ilgili uzmanlarla yapılan acil toplantının ardından alındığı ifade edildi.



Bu haber 570 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,491 µs