Digor kriteri | " /> Digor kriteri | "/>

En Sıcak Konular

Türkiye'de bir ilk: Digor kriteri

12 Haziran 2009 10:07 tsi
Türkiye'de bir ilk: Digor kriteri Seçim kampanyasında Kürtçe konuştukları için haklarında suç duyurusunda bulunulan üç DTP’li hakkında, Digor Cumhuriyet Savcısı ilginç bir karar verdi.

TRT Şeş’in Kürtçe yayınını, üst düzey devlet yetkililerinin Kürtçe konuşmalarını dayanak gösteren savcı, "Türkçe’den başka dil kullanılması yasaktır’ maddesi hükümsüzdür" gerekçesiyle, DTP’liler hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

DİGOR Cumhuriyet Savcısı Ömer Tütüncü, seçim kampanyasında Kürtçe konuştukları için haklarında suç duyurusunda bulunulan üç DTP’li hakkında kovuşturmaya yer olmadığı kararı verdi. İlginç kararı getiren suç duyurusu, Digor Emniyeti’nden geldi.

Digor emniyeti, 9 Şubat’taki DTP Dağpınar Belediye Başkanı Ayhan Erkmen, DTP Kars İl Başkanı Veli Mükyen ve DTP Genel Merkez Yöneticisi Cemal Coşğun’un DTP seçim bürosunun açılışında Kürtçe konuşmaları üzerine savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Emniyet, DTP’lilerin seçim ve siyasi partiler yasalarına aykırı davrandıklarını öne sürdü.

’Yasa hükümsüz’

Soruşturmayı yürüten Savcı Ömer Tütüncü ise, kovuşturmaya yer olmadığı kararı verdi. Savcı Tütüncü, bu kararına, Seçim Yasası ve Siyasi Partiler yasalarındaki Türkçe’den başka dille propaganda yapılmasına ilişkin yasağın, "TRT Şeş’in Kürtçe yayına başlaması ve devletin üst düzey yöneticilerinin Kürtçe konuşmalarıyla hükümsüz kaldığı" gerekçesine dayandırdı. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın TRT Şeş’in açılışında Kürtçe konuşmasını ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un Şırnak gezisinde bir Kürt kadınıyla tercüman aracılığıyla konuşmasını ima eden Tütüncü’nün, 25 Mayıs 2009 tarihli kararı özetle şöyle:

Kürt ırkından TC’li

"Her ne kadar her iki kanun içeriğinde Türkçe’den başka dil ve yazı kullanılması yasaklanmış ise de, 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren TRT Kurumu’nun 6. kanalında, TRT ŞEŞ adı altında Kürtçe diliyle yayın hayatına başlandığı gibi medya organlarında da görüldüğü üzere devletin üst düzey noktasında bulunan yönetici ve bürokratların dahi Kürt ırkına mensup Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile görüşmeleri sırasında Kürtçe hitap ettikleri gerçeği karşısında artık bu iki kanunda ’Türkçeden başka dil kullanılması yasaktır’ hükmünü taşıyan maddelerin hükümsüz kaldığı ve uygulama olanağının bulunmadığının kabulü gerekmekle, şüpheliler hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi."

Savcı doğruladı

Savcı Ömer Tütüncü, Aknews haber ajansının internet sitesinde yer alan kararı, Hürriyet’e doğruladı. Ancak Tütüncü, kararla ilgili olarak konuşmaktan kaçındı. DTP Genel Merkez Yöneticisi Cemal Çoşgun ise, kendisine de ulaşan kovuşturmaya yer olmadığı kararını "Memnuniyet verici" olarak değerlendirdi. Coşgun, "1924’ten bu yana yasak olan bir dil için çok önemli bir karar. Bu karardan ders çıkarılmadır. Artık siyasi partiler yasasının ve Anayasının değiştirilmesi gerekiyor. Bu karar artık Kürtçe’nin önünü açar umarım" dedi.

İşte o iki madde

SAVCI Ömer Tütüncü’nün de dikkat çektiği SPY ve Seçim Yasası’ndaki iki yasak maddesi şöyle:

Seçim Yasası Madde 58: Propaganda için kullanılan el ilanları ve diğer her türlü matbualar üzerinde, Türk Bayrağı, dini ibareler, bulundurulması yasaktır. Radyo ve televizyonda yapılacak propaganda yayınlarıyla, diğer seçim propagandalarında, Türkçeden başka dil ve yazı kullanılması yasaktır.

Siyasi Partiler Yasası Madde 81:

a) Türkiye Cumhuriyeti ülkesi üzerinde milli veya dini kültür veya mezhep veya ırk veya dil farklılığına dayanan azınlıklar bulunduğunu ileri süremezler.

b) Türk dilinden veya kültüründen başka dil ve kültürleri korumak, geliştirmek veya yaymak yoluyla Türkiye Cumhuriyeti ülkesi üzerinde azınlıklar yaratarak millet bütünlüğünün bozulması amacını güdemezler ve bu yolda faaliyette bulunamazlar

c) Tüzük ve programlarının yazımı ve yayınlanmasında, kongrelerinde, açık veya kapalı salon toplantılarında, mitinglerinde, propagandalarında Türkçe’den başka dil kullanamazlar.

Kürtçe konuşanlara verilen cezalar

Baydemir’e soruşturma: Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir hakkında, 4. Diyarbakır Edebiyat Günleri nedeniyle kente asılan Kürtçe bez afişler ve devlet kurumlarına gönderdiği Kürtçe davetiyeler nedeniyle soruşturma açıldı.

Alınak’a Kürtçe cezası Eski milletvekili Mahmut, 2 Aralık 2008’de Kars Sulh Ceza Mahkemesi’nde, seçim çalışması yürüttüğü araçta "Kürtçe müzik çaldırdığı" için üç arkadaşıyla altışar ay hapis cezasına çarptırıldı.

Sur Belediye Başkanı’na hizmet cezası: Danıştay, Sur Belediyesi’nin Türkçe’nin yanısıra Kürtçe ve Arapça gibi dillerde de hizmet verdiği gerekçesiyle Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş’ın başkanlığının düşürülmesine ve belediye meclisinin feshine karar verdi.

Hürriyet



Bu haber 568 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,824 µs