En Sıcak Konular

Dolar güne 1.53 seviyesini koruyacak mı?

12 Haziran 2009 10:08 tsi
Artan emtia fiyatları, ABD istihdam piyasasındaki iyileşmeler ve ABD faiz oranlarındaki keskin düşüşlerin etkisiyle yükselen global borsalara paralel kur ve faiz güne dünkü kapanışlarının altında başladı.

Bankacılar dış piyasalardaki olumlu seyre paralel aşağı yönlü hareketin gün içinde "yavaş da olsa" devam edebileceğini belirttiler.

Bankalararası piyasada dolar/TL güne 1.5310, gösterge faiz ise tezgahüstü işlemlerde yüzde 12.75 ile dünkü kapanışların altında başladılar.

İstanbul serbest piyasada dolar 1.5350, Euro 2.1580 liradan güne başladı.

Kapalıçarşı'da 1.5290 liradan alınan dolar 1.5350 liradan satılıyor. 2.1520 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 2.1580 lira olarak belirlendi.

Serbest piyasada dünkü kapanışta doların satış fiyatı 1.5420 lira, Euronun satış fiyatı ise 2.1640 lira olmuştu.

Tahvil/bono piyasalarında devam eden endişelere dikkat çeken bir bankacı, "Fonlama seviyesinin yaklaşık 300 puan üzerindeki seyir devam ediyor. Global piyasalardaki olumlu hava piyasanın yüzde 13 bileşiklerin altında tutunabilmesi için en önemli neden. Piyasada aşağı yönlü seyir için bir sebep de yok açıkçası ve kısa vadede oluşacak gibi de görünmüyor. Bugün için dış piyasalardaki olumlu seyir ve ABD faizlerindeki keskin düşüşle yavaş da olsa aşağı yönlü hareket devam edebilir" dedi.

Bankacılar Hazine'nin artan borçlanma ihtiyacının ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile devam eden görüşmelerin henüz sonuçlandırılamamasının ve Merkez Bankası'nın indirim sürecinde sona yaklaşmasının faizlerde yukarı yönlü baskı yapmaya devam edeceğini belirtiyorlar.

Global piyasalarda dolar, dün ABD istihdam piyasasındaki toparlanma ve perakende satışlardaki artış sonrasında ABD ekonomisi hakkında oluşan iyimserlikle güvenli liman çekiciliğini kaybetmesinin ardından bugün önemli para birimleri karşısında yatay seyretti. İşlemciler ABD'de 30 yıl vadeli Hazine tahvili ihalesine gelen kuvvetli talebin ABD'nin borç arzı endişelerini dindirdiğini, tahvil fiyatlarını ve borsaları da desteklediğini ve dolara olan talebin azalmasına neden olduğunu belirttiler.

Bankalararası piyasanın dünkü spot kapanışında 1.5350/1.5410 lira olan en iyi dolar alış ve satış kotasyonları bugün ilk işlemlerde 1.5310/1.5350 seviyesindeydi. Dolar/TL 7 Ocak'ta bu yıl gördüğü en düşük seviye olan 1.5040'den işlem görmüştü.

ABD borsaları, artan emtia fiyatları, istihdam piyasasındaki iyileşmeler ve faiz oranlarındaki keskin düşüşlerin etkisiyle birçok sektörde görülen değer kazanımlarıyla yükseldi. Ancak borsalar seans sonuna doğru kazanımlarının bir kısmını geri verdi. Analistler, son günlerde görülen düşük hacimlerin S&P endeksinin kilit 950 puan seviyesinin üzerinde kapanmasını zorlaştırdığını belirttiler.

İMKB ARTIŞLA AÇILDI

İMKB Bileşik Endeksi birinci seansta, dünkü ikinci seans kapanışına göre 43,18 puan artarak 34.767,02 puan seviyesinde açıldı. Hisse senetleri bu seviyede yüzde 0,12 değer kazandı.

Tahvil/bono piyasasında dün günü spot kapanışta yüzde 12.91, valörlü kapanışta yüzde 12.92 olan 2 Şubat 2011 vadeli gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi bu sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 12.75 seviyesindeydi. İşlem bazında yüzde 11.54 ile tarihi rekorunu Mayıs ayı başında kıran gösterge faizde geçen hafta son 2 ayın en yüksek seviyesi olan yüzde 13.19 görüldü.

sabah



Bu haber 475 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,404 µs