sert tepki | " /> sert tepki | "/>

En Sıcak Konular

Başsavcı Yalçınkaya'ya sert tepki

12 Haziran 2009 08:35 tsi
Başsavcı Yalçınkaya'ya sert tepki 
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın 'onur günü' törenlerinde yaptığı konuşma tartışılıyor.

Başsavcı, Venedik Kriterleri'ni yanlış yorumluyor 
 
 
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın 'onur günü' törenlerinde yaptığı konuşma tartışılıyor. Yalçınkaya'nın 'muhafazakâr partilerin ekonomiyi ön plana çıkartıp laikliği gündemden düşürdüğüne' yönelik sözleri, eleştirilerin odağı. Venedik Komisyonu üyesi Prof. Dr. Ergun Özbudun, Yalçınkaya'nın Venedik Kriterleri'yle ilgili yorumunun hatalı olduğunu açıkladı. 
 
Yalçınkaya, bu kriterleri kaynak göstererek 'ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve hoşgörüsüzlüğün' kapatma gerekçesi olduğunu savunmuştu.

Özbudun, Venedik Kriterleri'nin 'bir partinin şiddet yöntemlerine başvurması veya bu yöntemleri savunması halinde kapatılabileceğini' öngördüğünü vurguladı. Başsavcı'nın söylediği üç kavramın ancak şiddete dönüşmesi halinde parti kapatma gerekçesi olabildiğine dikkat çekti. Yalçınkaya'yı 'raporu dikkatli okumamak'la suçlayan Özbudun, "Komisyon raporunun açıklayıcı notlar bölümünde, şiddetin spesifik özgür tezahürleri olarak yabancı düşmanlığı, ırkçılık ve hoşgörüsüzlükten bahsedilmektedir. Bu üç kavram, ancak şiddet bağlamında yorumlanabilecek kavramlardır. Yoksa tek başına bir parti kapatma sebebi değildir. Hele hoşgörüsüzlük o kadar geniş bir kavramdır ki; bu tek başına parti kapatma sebebi olursa Türkiye'de ve dünyada kapatılmayacak parti kalmaz." ifadelerini kullandı. 20 yıldır Venedik Komisyonu üyesi olan Özbudun, raporun tamamen yanlış değerlendirildiğini belirtirken şu örneği verdi: "Bu durumda türbanlı genç kızların üniversiteye girmesine karşı hoşgörüsüzlük gösteren partiler de bu kapsama girebilir." Komisyonun, şiddete bağlı olarak üç kavramdan bahsettiğini kaydeden Özbudun şöyle devam etti: "Yabancı düşmanlığı, ırkçılık ve hoşgörüsüzlük... Bunlar ancak şiddete yönelik bir kışkırtma niteliği aldığı takdirde kapatma sebebi olabilir. Avrupa'nın birçok partisinde yabancı düşmanlığı var. Birçok aşırı sağ partilerde bu yönde görüşler ifade ediliyor. Bu, tek başına parti kapatma sebebi olsa, Avrupa'da da partilerin önemli bir bölümünün kapatılması gerekir. Hoşgörü kavramı o kadar belirsiz bir kavramdır ki, neyin hoşgörü neyin hoşgörüsüzlük olduğu şahıstan şahısa değişir. Tamamen Venedik Komisyonu Kriterleri'nin yanlış yorumlanması ve yansıtılması olur. Bu şekilde yanlış yorumlanması beni rahatsız etti."
 
zaman



Bu haber 769 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,411 µs