En Sıcak Konular

Bakan Yılmaz: Yaşanan krizde hiçbir banka batmadı

11 Haziran 2009 12:16 tsi
Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, yaşanan kriz döneminde Türkiye'de hiç bir bankanın batmadığını belirterek, ''Özellikle finansal yapımımızın çok güçlü olduğunu çok şükür bu krizde görmüş olduk'' dedi.

Bakan Yılmaz, ''Kalkınkınma Ajansları ve Yeni Teşyvik Sistemi'' hakkında basını bilgilendirme toplantısında, dünya genelinde ciddi bir finansal krizin yaşandığını ve bunun süreç içinde ekonomik krize dönüştüğünü söyledi.

Krizin özellikle üretimde ve yatırımlarda meydana getirdiği kayıplarla, sosyal bir boyut kazandığını ifade eden Yılmaz, Türkiye'nin bu süreci çok yakından takip ettiğini vurgulayarak, ''Özellikle finansal yapımımızın çok güçlü olduğunu çok şükür bu krizde görmüş olduk.

Türkiye'de bir tek banka bile batmadı. ABD'de ve Avrupa ülkelerinde bankalar batarken, çok sıkıntılar yaşanırken, biz finansal yapımızı çok güçlü bir şekilde bu süreçte devam ettirdik. Bu son derece önemlidir'' dedi.

Türkiye'nin bankacılık ve finansal sisteminin çok güçlü olduğunu vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti:

''Bu kadar fırtına ve kasırgaya rağmen dimdik ayakta duruyoruz. Burada tabi 2001 yılındaki krizin tecrübelerinin bir avantaja dönüşmesinin etkisi büyük. Biz bu krizi, 2001 yılında yaşamıştık. Ama 2001 sonrası alınan tedbirlerle piyasaların düzenlenmesi ile finansal sektörümüz çok daha sağlıklı bir yapıya kavuştu. Bunun meyvelerini de olumlu şekilde alıyoruz.''

Türkiye'nin dışa açık bir ülke konumuna sahip olmasından dolayı diğer ülkeler gibi yaşanan krizden etkilendiğini anlatan Yılmaz, ''Dünyada yaşanan olumsuzluk herkesi etkileyebiliyor. Bu domuz krizi de olabiliyor, ekonomik kriz de...'' diye konuştu.

Hükümet olarak 2002 yılı sonrasında sağlanan mali disiplinin ve uygulanan politikaların başlı başına bir önlem niteliğinde olduğuna dikkati çeken Yılmaz, şöyle devam etti:

''Krize Türkiye'nin sağlam bir yapıyla, güçlü ve istikrarlı bir hükümetle girmesi büyük bir avantaj olmuştur. Bu avantajı yaşamaya devam ediyoruz.

Allah korusun bu dönemlerde çatışmalı, koalisyonlu yapılar, istikrarsız bir yönetim olsaydı, bu fırtınalı zamanlarda ülkemiz çok ağır bedeller öderdi. Fakat istikrarlı bir hükümetle bu zor zamanlarda sağlam bir şekilde idare ediyoruz ve tabi ki sonrasında çıkış için bütün tedbirleri alıyoruz.''


TEŞVİK SİSTEMİ VE MERSİN


Toplantıda geçtiğimiz günlerde açıklanan yeni teşvik sistemiyle ilgili bilgi veren Yılmaz, çalışmalar süresinde adeta bir kampanya hazırlığı içerisindeymiş gibi hareket ettiklerine dikkati çekti.

2010 yılının sonuna kadar geçerli olacak teşvik sistemiyle Mersin ve Adana civarının da önemli kazanımlar elde edeceğine inandığını dile getiren Yılmaz, ''Gerek kurumlar vergisinde yaptığımız indirimlerde, gerek işveren primi destekleri, arsa tahsisleri ve değişik unsurları ile son derece önemli bir teşvik getirdik. Eskiden sadece bazı iller teşvikten yararlanıyordu, şimdi tüm Türkiye'ye teşvik veriyoruz, ama dozajı bölgelere göre değişiyor'' dedi.

Mersin ziyareti sırasında kentin önceliklerini belirleyen ve kentin inovasyon stratejisinin değerlendirildiği Ris-Mersin Projesini yakından tanıma olanağı yakaladığını anlatan Yılmaz, şunları kaydetti:

''Bu proje Mersin'de tarım, lojistik ve turizm sektörlerini ön plana çıkarmış. Bu projenin hazırlanmasına çok memnun oldum. Çünkü burada neler yapılabileceği belirlenmiş durumda. Yeni getirilen teşvik sistemiyle Türkiye'ye çok büyük projeler kazandırılacak. Bunlar yerli veya yabancı yatırımcı olacak.

Adana ve Mersin yöresinde sivil toplum örgütlerinin ve ilgili birimlerin bu projeleri kentlerine çekmeleri, buraların kalkınması noktasında çok önemli olacaktır. O nedenle, tanıtım çalışmalarınıza önem vermeniz gerektiğine inanıyorum.''

Mersin HiltonSA Oteli'nde düzenlenen toplantıya, Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Emniyet Müdürü Süleyman Ekizer, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Meclis Başkanı Faik Burakgazi de katıldı.

aa



Bu haber 539 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,807 µs