Ömer Muhtar şoku ! | " /> Ömer Muhtar şoku ! | "/>

En Sıcak Konular

Berlusconi'ye Ömer Muhtar şoku !

11 Haziran 2009 10:00 tsi
Berlusconi'ye Ömer Muhtar şoku ! 
Yakasında Ömer Muhtar'ın İtalyanlar tarafından zincire vurulmuş fotoğrafını taşıyan Kaddafi'yi gören Berlusconi şok oldu.

Libya lideri Kaddafi, 40 yıllık iktidarında ilk defa İtalya'ya gitti. Yakasında Ömer Muhtar'ın İtalyanlar tarafından zincire vurulmuş fotoğrafını taşıyan Kaddafi'yi gören Berlusconi şok oldu. Uçaktan Ömer Muhtar'ın oğlu inince dakikalarca sessizlik yaşandı.

İtalya'ya dün ilk kez ayak basan Muammer Kaddafi'nin ziyaretine, Libya liderinin yakasında taşıdığı 'Ömer Muhtar'ın İtalyanlar tarafından zincirlenmiş haldeki fotoğrafı' damgasını vurdu. Üç günlük resmi ziyaret için dün Roma'ya giden Kaddafi, askeri üniforması üzerinde taşıdığı, '1931'de Libya'da İtalyanlara karşı yürütülen direniş hareketinin önderi Ömer Muhtar'ın prangalı' fotoğrafıyla İtalya'dan tarihi bir intikam almış oldu. Kaddafi'nin İtalya'ya yaptığı ilk ziyaret, İtalya-Libya ilişkileri açısından da "tarihi" diye nitelendiriliyordu.

Libya liderini son anda karşılamaya giden İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ise Kaddafi'nin tokat niteliğindeki mesajı karşısında şok oldu. İki lider arasında bir süre sessizlik yaşandı.

700 KADINLA GÖRÜŞECEK

Ömer Muhtar'ın oğlu Muhammed Muhtar ile birlikte Roma'ya giden Kaddafi, bugün Senato ve Roma Belediyesi'ni ziyaret etmenin yanı sıra Roma La Sapienza Üniversitesi'nde öğretim üyeleri ve öğrencilere seslenecek. Kaddafi'nin senatoda da bir konuşma yapması öngörülüyor. Ancak kimi senatörler Libya'daki insan hakları ihlalleri nedeniyle Kaddafi'nin senatoda konuşturulmasına itiraz ediyor. Kaddafi, İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'yla yaptığı görüşmede, “İtalya sömürgecilik ve faşizm döneminden dolayı özür dilemiş olduğu için buradayım. İtalya artık dost bir ülkedir” dedi. Yarın İtalyan Sanayiciler Birliği'ni ziyaret edecek olan Kaddafi, İtalya Fırsat Eşitliği Bakanı Mara Carfagna ve İtalyan şirketlerinin temsilcilerinden oluşan yaklaşık 700 kadınla görüşecek.

SORUNLAR BİTECEK Mİ?

Kaddafi'nin Roma ziyareti, İtalya-Libya ilişkilerinde geçmişe ait kimi sorunları da geride bırakıp tam bir uzlaşma sağlama sürecinin son halkasını teşkil ediyor.

Süreç, 30 Ağustos 2008'de Bingazi'de iki ülke arasında "dostluk, ortaklık ve işbirliği antlaşması"nın imzalanmasıyla başlamıştı. Mutabakata göre, İtalya sömürgecilik döneminde Libya'da yolaçtığı zararı tazmin amacıyla Libya'da 200 ev yapmayı, 100 öğrenciye burs vermeyi, mayından zarar gören Libyalıları tedavi etmeyi ve İtalya'ya taşınmış olan arkeolojik eser ve yazmaların geri verilmesini taahhüt etmişti.

İtalyanlara direnişi idamla son bulmuştu

1931'de idam edilen Ömer Muhtar, Libya'da İtalyanlara karşı yürütülen direniş hareketinin önderiydi. İtalyanların 1911'de Libya'ya çıkarma yapması üzerine direniş hareketine katıldı. 1922'de İtalya'da iktidara gelen Faşistlerin Libya'yı sömürgeleştirme politikasına karşı 1923'te Berka'da yeni bir direniş hareketi başlattı. Mısır ve Sudan'dan gelen yardımların kesilmesine karşın, Bedevi köylülerin yardımıyla direnişini 1931'e değin sürdürdü. 11 Eylül 1931'de bir çarpışmada yaralanarak İtalyanlara esir düştü.

General Rodolfo Graziani'nin başkanlığında bir savaş mahkeme- since ölüme mahkum edildi ve Saluk'ta asıldı.

Berlusconi son anda karşıladı

Berlusconi, boyun ağrısı nedeniyle Libya lideri Kaddafi'yi karşılama görevini Dışişleri Bakanı Franco Frattini'ye havale etmesinin ardından, son anda da olsa havalimanına yetişmeyi başardı. Roma'ya "Libyalı amazonlar" diye bilinen kadın korumalarını da beraberinde getiren Kaddafi, askeri üniforması ve siyah güneş gözlüğüyle dikkat çekti.

Çadırı Roma'da

Roma'ya yaklaşık 300 kişilik kalabalık bir heyetle gelen Kaddafi, yine çadır geleneğini sürdürüyor. İtalyan hükümeti, başkentin ünlü parklarından Doria Pamphili'yi Kaddafi'nin çadırına tahsis etti. Kaddafi, Roma ziyareti boyunca yoğun koruma önlemleri altında çadırında konaklayacak.

yenişafak



Bu haber 692 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,463 µs