En Sıcak Konular

Güney'in sorgu odasındaki köstebek!

11 Haziran 2009 08:38 tsi
Güney'in sorgu odasındaki köstebek!
MİT'in mahkemeye gönderdiği kayıt Organize polisinin yaptığı sorgu kaydı değil sorgu odasında yapılan sorguyu dinlemeye yönelik bir ses kaydı. İşte merak edilenler:

Ergenekon'daki karanlık ilişkilerin adamı Tuncay Güney'in İstanbul Organize polisinde Mart 2001 tarihinde yapılan sorgusunun, odaya koyulan bir dinleme cihazıyla dinlendiği bu ses kaydının da MİT'te (bir polis memurundan geldiği tahmin ediliyor) muhafaza edildiği mahkemeye gönderilen kaydın avukatlara dağıtılması ile ortaya çıktı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin avukatlara dağıttığı 5 nolu CD'de T.G. ses kaydı adıyla bulunan kaydın, Tuncay Güney'in İstanbul Organize Suç Polisinde kayda alınan ve dört kaset olduğu belirtilen video kayıtları ile bir ilgisi yok. Yapılan dinleme kaydının sorgu odasına yerleştirilen bir dinleme cihazıyla kaydedildiği ve sorgu odasında Tuncay Güney'in sorgusunda nelerin sorulduğu ve ne yanıtlar verildiğine yönelik olduğu çok açık
 
BİLİNEN MÜLAKAT VİDEO KAYDI VE İKİ SES VAR

İstanbul Organize Suçlar Şubesinde Tuncay Güney'in videoya alınan mülakat kaydının, o dönemdeki yardımcısı Kemal Karademir'in odasında yapıldığı, soruların da müdür yardımcıları Kemal Karademir ve Ahmet İhtiyaroğlu tarafından sorulduğu kamera kayıtlarından biliniyordu. Şube müdürü Adil Serdar Saçan'ın ise video kaydında hiç sesi ve görüntüsü bulunmuyordu.
 
MİT'İN GÖNDERDİĞİ KAYIT SES KAYDI VE ÜÇ SES VAR

Mahkeme tarafınndan MİT'den gönderilen 5. CD'deki kayıt ise bir ses kaydı. Video kaydı veya videodaki sesin kaydı değil. Tuncay Güney'in İstanbul Organize Suçlar Şubesi tarafından kaydedilen video kaydı ile bir ilgisi yok.Muhtemelen bu mülakat kaydından önce kaydedilmiş. Sorgu odasına koyulan bir dinleme cihazı ile kaydedilmiş ses kaydı. Sorguyu yapan iki ses duyuluyor. Dönemin Organize Şuçlar Şube Müdürü Adil Serdar Saçan ve yardımcısı Ahmet İhtiyaroğlu. Birkaç yerinde ise diğer yardımcısı Kemal Karademir'in sesi fonda duyuluyor.

 İYİ POLİS KÖTÜ POLİS OYNANIYOR VE GÜNEY'İN AĞLAMA KAYDI

Polisiye taktiklerle Tuncay Güney'i sorgulayan iki polisin iyi polis kötü polis taktiği ile Tuncay Güney'den laf almaya  çalıştıkları, bazen de Tuncay Güney'in canının yakıldığına dair ses kayıtları bulunuyor. Ses kayıtlarının bazı yerlerinde ses kayıt kullanılan cihaza bilinçsizce dokunmalardan kaynaklanan tıkırtı ve sürtünmelerden kaynaklanan parazitlerin bulunması sorgu odasında sorgulayanların bile haberinin olmadığı bir kayıt cihazının bulunduğunu gösteriyor.
 
ODADAKİ ÜÇ KİŞİ KENDİ ALEHLERİNE OLACAK KAYDI MİT'E GÖNDERMEYECEKLERİNE GÖRE

Sorguyu yapan Adil Serdar Saçan, yardımcısı Ahmet İhtiyaroğlu ve Kemal Kemal Karademir'in konusu kendileri aleyhine suç teşkil eden ses kaydını MİT'e göndermeyeceklerine göre geriye tek olasılık kalıyor. O da sorgu odasının istihbarat birimleri tarafından dinlenmesi. Özellikle gözaltına alındıktan sonra kendisinin MİT eski Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür ile çalıştığını dile getiren Tuncay Güney'in gözaltına alınması, evinde ve ofisinde yakalananlarla ilgili polisin yaptığı sorgu yine bazı istihbarat birimleri tarafından dikkatle izlediğini gösteriyor. Tuncay Güney'in İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından resmi evrakta sahtecilik suçlaması ile bir günlük tutukluluğunun ardından kefaletle serbest bırakılması, kefaletinin apar topar ödenip yurt dışına çıkartılması ve kendisinin o günden bu yana önce Amerika, sonra da Kanada'da hayatını sürdürmesi kendisinin görünmeyen bir el tarafından korunduğunu akla getiriyor. Ancak MİT'in ısrarla iddia edilen "eleman" ilişkisini reddetip Mehmet Eymür'ü ve Kontrerör Dairesini işaret etmesi henüz açıklanmayan karanlık noktalar bulunduğunu gösteriyor.
 
MAHKEMENİN ISRARI İLE ORTAYA ÇIKTI

Ses kayıtları, Ergenekon Davası’na bakan İstanbul 13’ncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin MİT’e, Tuncay Güney ve Ergenekon’la ilgili ne gibi çalışmalar yaptığını sorması üzerine ortaya çıktı. Mahkemenin bu isteği üzerine MİT müsteşarı adına Hukuk Müşavir Vekili S. Asuman Bozoklu, davanın 31’inci duruşmasında bir yazı gönderdi. Yazının ilk paragrafında 3 Temmuz 2002 yılında MİT’e posta kanalı ile isimsiz ve imzasız bir ihbar mektubu ile birlikte altı CD gönderildiği belirtildi. Mahkeme heyeti, MİT’in elindeki dökümanları incelenmek üzere istedi. Gelen CD’ler ve mektup incelendi.
 
5 NOLU CD'NIN SIRRI HENÜZ ÇÖZÜLEMEDİ

5 numaralı CD’deki "T.G sorgu kaydı" kodlu dosyada bugüne kadar ortaya çıkmayan bir ses kaydı vardı. Mahkeme, bilirkişi olarak Battal İnal’ı atadı ve CD’deki ses kaydının dökümünün çıkartılmasını istedi. Bu ses kaydının dökümü, geçen hafta Cuma günü dava dosyasına girdi.
 
MİT, BELGELERİ NASIL İLETTİ?

Ergenekon davasının savcısı Zekeriya Öz, soruşturma kapsamında 3 Nisan 2008'de şüphelilerin ev ve işyerlerinde ele geçirilen “çok gizli” bilgi ve belgelerin doğru olup olmadığını, gizlilik hükmünün kalkıp kalkmadığını, şahısların MİT'le ilişkisi olup olmadığını sordu.

Öz, Ergenekon'la ilgili olarak geçmiş tarihlerde yapılmış çalışmaları ve örgütün deşifre edilmesine yarayacak bilgi ve belgeleri de istedi. MİT Müsteşarı Emre Taner imzasıyla 9 Mayıs 2008'de savcılığa gönderilen cevapta, 3 Temmuz 2002'de MİT'e posta kanalıyla intikal eden, ancak, kaynağı tespit edilemeyen 2 sayfalık bir mektup ile 6 adet CD'nin geldiği anlatıldı.

İhbar mektubunda, Ergenekon örgütünün anayasal düzeni yıkmak gibi faaliyetler sürdürdüğü anlatılırken, “Ergenekon ve Lobi” isimli projelerle iddia niteliğindeki bilgiler çerçevesinde hazırlanan kitapçığın, 10 Temmuz 2003'te Genelkurmay Başkanı'na (Hilmi Özkök), 19 Kasım 2003'te Başbakan'a (Erdoğan) iletildiği hatırlatıldı.

Yazıda bahse konu çalışmanın özeti niteliğindeki başka bir bilgi notunun, 19 Ocak 2006'da Başbakan'a, 26 Mayıs 2006'da ise Genelkurmay İstihbarat Başkanı'na sunulduğu kaydedildi.


 MİT'İN ÇİZELGESİ

İstanbul'dan posta kanalıyla 17 Nisan 2007'de kendisini TSK'da görevli bir subay olarak tanıtan bir kişiden de isimsiz bir mektup ile bir CD'nin geldiği belirtilen MİT yazısında, mektup ve ekindeki CD'nin, herhangi bir işlem yapılmadan, 24 Mayıs 2007'de Başbakan ve Genelkurmay Başkanlığı'na iletildiği belirtildi.

MİT, bu yazının yanı sıra, savcılığa 135 sayfalık çizelge, 13 adet bilgi notu ile Ergenekon konulu kitapçığı da ek olarak gönderdi. Ancak, MİT'in savcılığa gönderdiği belgeler arasında, işkence kayıtlarının bulunduğu CD yer almadı.

MİT'in Ergenekon operasyonunun başlatılmasında etkili olan bu kitapçıkta, Güney'in ifadelerinin işkenceyle alındığı yönünde bir tespit yapıp yapmadığı, işkenceyi kanıtlayan ses kaydını da bugüne kadar neden elinde tuttuğu anlaşılamadı.

gazeteport



Bu haber 754 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,498 µs