En Sıcak Konular

Paris'ten dünyayı rahatlatan açıklama!

10 Haziran 2009 19:32 tsi
Bilim adamlarının araştırmasına göre, Dünya'nın Merkür, Mars veya Venüs'le üç milyar yıldan önce çarpışma olasılığı bulunmuyor...

Fransa Paris Gözlemevi'nden Jacques Laskar ve Mickael Gastineau adlı gök bilimciler, Güneş Sistemi'nin gelişimiyle ilgili Nature dergisinde yayımladıkları araştırma makalesinde, bu gezegenlerin yörünge gelişimleriyle ilgili 2501 olası senaryoyu bilgisayarda canlandırdıktan sonra, Merkür, Mars, Venüs ve Dünya'nın 5 milyar yıl içinde Güneş etrafından birbirleriyle çarpışmadan yörüngelerini izleme şansının yüzde 99 olduğu sonucuna vardıklarını belirttiler.

5 milyar yaşındaki Güneş'in, yaşamının sonuna ulaşıp kızıl dev olmadan önce şimdiki biçiminde 5 milyar yıl daha ışıldayacağını, ömrünün sonunda genişleyerek Merkür, Venüs, Dünya ve Mars'ı yutacağını anımsatan bilim adamları, bu süre zarfında Merkür, Mars, Venüs ve Dünya arasında bir çarpışmanın söz konusu olup olmayacağı sorusuna yanıt için, Ay'ın katkısı ve Albert Einstein'in genel görelilik teorisini de göz önüne alarak Güneş Sistemi'nin gelişimiyle ilgili simülasyonlar yaptıklarını kaydettiler.

Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi, Fransız Ulusal Fransız Uzay Mekaniği Enstitüsü'nün (IMCCE) de katkı sağladığı hesaplamalarda, gezegenler arasında veya bir gezegenle Güneş arasında çarpışma olasılığının yüzde 1 civarında olduğunu bildirdi.

Fransız bilim adamı Laskar, "Senaryolardan birinde, 3,34 milyar yıl sonra Mars Dünya'nın çok yakınından, 794 km mesafeden geçiyor. Bu kadar yaklaşınca neredeyse çarpışmayla aynı şey oluyor. Dünyadaki yaşam için felaket bir durum" diyerek riski özetliyor.

Araştırmacılar, bu olasılığı daha yakından inceleyebilmek için, her seferinde Mars'ın yörüngesini hafifçe değiştirerek 201 simülasyon daha yaptılar. Bunlardan Mars'ın Güneş Sistemi'nden çıkarıldığı 5 simülasyon hariç diğer tümünde, gezegenler arasında veya gezegenlerden biri ile Güneş arasında 3,34 ila 3,44 milyar yıl sonra çarpışmalar ile sonuçlandı. 29 simülasyonda Dünya Mars ile 18 simülasyonda Venüs ve 1 simülasyonda da Merkür ile çarpışıyor.

Araştırmacılar, ayrıca, Güneş'e en yakın bu küçük gezegen Merkür, Güneş Sistemi'nin içindeki diğer gezegenlerin yörüngelerinin bozulmasında kilit rol oynadığının altını çiziyorlar.

aa



Bu haber 599 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,466 µs