En Sıcak Konular

Yıldırım'dan müjde: Ankara-Konya, git gel 2,5 saat

10 Haziran 2009 19:17 tsi
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ''Hızlı tren sayesinde 2010 sonunda Ankara-Konya git gel 6 saat değil 2,5 saat olacak'' dedi.

Helikopterle Bilecik'in Osmaneli ilçesine gelen Bakan Yıldırım, Hızlı Tren Projesi kapsamında yapımı süren tünellerde incelemelerde bulundu.

Yıldırım, gazetecilere yaptığı açıklamada, Bilecik rampalarının Türkiye'nin en zor arazilerinden biri olduğunu, dağlardan, vadilerden ve kanyonlardan oluştuğunu kaydetti.

Bu dar alanda iki çarpı iki bölünmüş yol yaptıklarını anlatan Yıldırım, şöyle konuştu:

''Gelirken gördük. O dağlar nasıl yarılıyor ve o tüneller nasıl deliniyor gördük. Sakarya'dan girip, Bozüyük'ten çıkan toplam 150 kilometre yolu vatandaşımız 'Çile yolu, ölüm yolu' olarak bilirdi. Geçtiğimiz ağustostan günümüze kadar yolun yüzde 50'den fazlasını tamamladık. İki ay içinde yolun tamamını trafiğe açarak Mekece–Bozüyük yolu çilesini bitireceğiz. Geçtiğimiz bayramda da biz bu yolun büyük bir bölümünü açıp, trafiği rahatlatmıştık. Özellikle Küplü-Bozüyük arasındaki 18 kilometrelik yerde biraz işimiz var. Onu da süratle tamamlıyoruz. Bu yol, İstanbul'dan, Ankara'dan gelip, ister Bozüyük'ten Eskişehir'e ister Bursa'ya, isterse de Antalya'ya gideceklerin geçtiği bir kavşak. Yolun yapım sırasında yol güzergahındaki belediyelerimizin, vatandaşlarımızın desteğini gördük, teşekkür ediyorum.''

Yıldırım, bu yolların Türkiye'nin medeniyeti olduğunu anlatarak, ''Türkiye çağdaş uygarlık seviyesine ulaşacaksa, Büyük Atatürk'ün gösterdiği hedefe gidecekse bunları yapmamız lazım. Bu güne kadar keşke yapılmış olsaydı. Öyle arzu ederdik ama nasip bu güneymiş. Sayın Başbakan'ımızın kuvvetli iradesi ve liderliğiyle Türkiye'nin yollarını açıyoruz'' dedi.

-''36-37 MİLYON VATANDAŞIMIZ UÇAKLA SEYAHAT EDİYOR''-

Türkiye'yi hızlı trenle buluşturduklarını ve tanıştırdıklarını söyleyen Yıldırım, şunları kaydetti:

''Bu anlamda dünyanın 8'inci, Avrupa'nın 6'ıncısı unvanını aldık. Hava alanlarında yapılanlar ortada. Türkiye'de vatandaşımız uçtu, uçmaya alıştı. 8 milyon uçakla seyahat eden vatandaşımız vardı 2003'te. Bugün 36-37 milyona ulaştı. Bu yıl dünyada krize giren havacılıkta biz yüzde 13 artış yakaladık. Allah'a şükür artık büyükşehirlerden büyükşehirlere değil, büyükşehirlerden diğer şehirlere doğru uçuşlar var. Eskişehir havaalanını geliştirdik. Ankara'dan 25 vilayetimize uçuş var. İzmir'den 18 vilayetimize uçuş var, Adana'dan Samsun'a uçuş var. Antalya'ya uçuş var, dolayısıyla doğudan batıya, kuzeyden güneye çapraz uçuşları da gerçekleştirmiş olduk.''

Bugün bir gazetede, bir köşe yazarının ''Havacılıkta öyle bir gelişme oldu ki altyapı yetmemeye başladı. İstanbul Atatürk Havaalanı'nda trafik sıkışıklığı, beklemelerden dolayı uçaklar havada dolaşarak beklemeye başladı'' diye yazı yazdığını belirten Yıldırım, şöyle devam etti:

''Doğru ama biz de bunun tedbirlerini alıyoruz. Sabiha Gökçen devreye girdi. 5 milyon yolcuyu o tarafa transfer ettik ama Türkiye sadece iç hatlarıyla gelişen bir ülke değil. Transit merkezi olmuş. İstanbul Atatürk Havaalanı'nda geçen yıl sadece transit, yani başka ülkelere giden uçak sayısı yüzde 24 artmış. Bu ne demek? Vatandaş geliyor. Dünyanın her tarafından insanlar geliyor, Atatürk Havaalanı'nda iniyor, orada istirahat ediyor. İstanbul'u geziyor. Eğer vakti varsa ülkemize bir katma değer sağlama imkanına sahip oluyor.''

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ''Hızlı tren sayesinde 2010 sonunda Ankara-Konya git gel 6 saat değil 2,5 saat olacak'' dedi.

Bakan Yıldırım, Bilecik'in Osmaneli ilçesinde Hızlı Tren projesi kapsamında yapımı süren tünellerde inceleme yaparken gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Bir gazetecinin ''tünellerin bazıları çöktü. Bu konuda bir değerlendirme yapar mısınız?'' yönündeki sorusunu yanıtlayan Yıldırım, şöyle konuştu:

''Vatandaşın kafasını kimse karıştırmasın. Şimdi bir inşaat yapıyorsunuz. İnşaat esnasında bir tünele giriyorsunuz. İleride hesap edemediğiniz bir şey çıkar, taş düşer, çöker, çatlar, patlar, ama nihayetinde bu iş, bittiğinde ortaya çıkıyor. Yani inşaat sırasında olan şeylerden doğal bir şey yok. (Tünel çöktü, çatladı) bunlar haber değil. Kusura bakmayın, bunları yapan insanların şevkini kimse kırmasın. Amacımız ülkeye hizmet etmek. Burada bir şey olacaksa yapım esnasında olur, bunun da tedbirlerini alırlar. Diyelim ki evinizi yapıyorsunuz. Yaptığınız duvarda bir çatlama olursa, bozar yeniden yaparsınız. Önemli olan yapıyı başta sağlam temeller üzerine oturtmaktır.

Onun için sansasyon olsun, haber olsun diye, bu haberler yapılabilir. O gün için ilgi çekebilir, ama burada çalışan insanların da moralini yüksek tutmak hepimizin görevi. Zor şartlarda arkadaşlarımız burada görev yapıyor, gece demeden gündüz demeden çalışıyor. Ne için çalışıyorlar, ülkemiz için. Yani şuralar yapılsa Avrupa'daki konforlu seyahatler bizde de olsa fena mı olur?''

Yüzeyden metrelerce aşağıdan gidildiğini, bu nedenle büyük bir yer altı kaynağının da çıkabileceğini ifade eden Yıldırım, ''Gevşek bir zemin çıktı, ne yapacaksınız? Tedbir alınamıyorsa güzergah değiştireceksiniz, bundan doğal bir şey yok. Orada yapılacak güzergah değişikliği de öyle. Ahım şahım güzergah değişikliği değil'' dedi.

-''ANKARA-İSTANBUL HATTINI 3 YILDA BİTİRECEĞİZ''-

Yıldırım, ''Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesinin ne zaman biteceğine'' ilişkin bir soruya karşılık da şöyle konuştu:

''Eskişehir-Ankara arasını bitirdik. Bu taraf elimizde olmayan nedenlerden 2 yıl gecikti. Başlayalı bir, iki ay oldu. İki ay içinde görüyorum ki yoğun bir çalışma var. Yapılan tünellerin sayısı 5-6'yı geçti. Toplam 40 tünel, 27 viyadük. Her şey yolunda gider, bütçe imkanları istediğimiz şekilde gerçekleşirse 3 yıl içinde bu hattı da bitirmiş olacağız. Böylece Ankara-İstanbul arasını 3 saate indirecek demir yolu tamamen hizmete girmiş olacak.''

Bakan Yıldırım, Konya'nın Polatlı'dan ayrıldığını, Konya-Ankara hattının altyapısının tamamen bittiğini, üst yapıyla ilgili çalışmalara da başladıklarını belirterek, ''Orada hedefimiz 2010 yılı sonudur. Hızlı tren sayesinde 2010 sonunda Ankara-Konya git gel 6 saat değil 2,5 saat olacak. 6 saat artık anılarda kalacak'' dedi.

Ankara-Sivas hattının Yerköy-Yozgat-Sivas bölümlerinin altyapı çalışmalarının başladığını diğer kısmının da ihale hazırlıklarının devam ettiğini ifade eden Yıldırım, şunları söyledi:

''Buna tabii Marmaray Projesi'ni de ilave etmemiz şart. Marmaray Projesi de doğal olarak Uzak Doğu'yu Avrupa'ya, Londra'ya bağlayacak. Aynı zamanda da İstanbul'un da trafik yükünü rahatlatacak bir proje. Bu hızlı tren de Marmaray ile birleşiyor. Dolayısıyla İstanbul'dan Edirne'ye kadar olan kısma da başlıyoruz.''

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, daha sonra yapımı devam eden Bozüyük-Mekece kara yolunu inceledi. Yıldırım, Sakarya Nehri üzerinde yapılan köprü hakkında da yetkililerden bilgi aldı.

Bakan Yıldırım'ın incelemeleri sırasında Vali Musa Çolak, Belediye Başkanı Selim Yağcı, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ile öteki ilgililer de hazır bulundu.

aa



Bu haber 617 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,011 µs