En Sıcak Konular

İsrail’in "kutsal kasesi!"

0 0 0000 00:00 tsi
İsrail’in Bunun adına bilgisayar teknolojisinin kutsal kasesi denmekte... İnsanların bilgisayarla diğer insanlarla konuştukları şekilde yerel dilde konuşabilmesini sağlayan yazılım.

Dünyaca ünlü Bilgisayar Mühendisleri yıllardır bu büyük hedefe ulaşmaya çalıştılar ama hiçbir araştırma başarı ile sonuçlanmadı. Şimdi ise ,Yeruşalayim merkezli Dilbilim Komisyonu yaptığı açıklamada bilgisayarların insan dilini anlayabilmesini sağlayan bir uygulamanın resmen bulunduğunu duyurdu. 

Şirketin Gelişmiş Dil Makinesi (GDM), Dilbilim Ajansının ve bu uygulamayı keşfeden CEO Sason Margaliot un fikir babası oldu. Kaliforniya Üniversitesi Dilbilim ve İbrani Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunu olan 47 yaşındaki Margaliot bu büyük projeyi keşfetmeden evvel uzun yıllarını bilgisayar firmaları için program tasarlayarak geçirdi.

GDM diyagram cümleleri NanoSyntax denilen bir teorik dilbilim programında kullanılmakta. NanoSyntax 2004 yılında Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde geliştirildi ve dili bilgisayar deyimlerine çevirmesi sağlandı. Dilbilim Ajansına göre bu gelişme  NanoSyntax ın yüksek çeviri kabiliyetinin sadece başlangıcını göstermekteydi.

Nanosyntax Teknolojisinin kullanımı, Dilbilim Ajansı Mühendisleri bu teknolojinin bir aynası olacak bir projeyi yaratmak için çalışmalara koyuldular. Beyinden, yaratılmış olan bir kelimenin anlamını almak yerine Dilbilim ajansının, bilgileri yeniden hazırlayıp bilgisayarın anlayacağı şekilde bir biçime sokmaları gerekmekteydi. Bu şekilde bilgisayar o kelimelerin anlamlarını anlayabilecek hale gelecekti. Bunu yaratmaları tam altı yıllarını aldı ancak şu anda Margaliot ve ekibi alfa ve beta olmak üzere bu programın iki sürümüne sahipler.

Firma, Akıllı Komut Makinesi adını verdiği yazılımı her ne kadar yeterli bir reklam olmasa da başarılı bir şekilde otobüslerde ve sarı sayfalarda tanıtmaya başladı

Akıllı Komut Motoru soruları anlamakta ancak cevaplarını vermek için daha detaylı bilgiye ihtiyaç duymakta. Örneğin motora “Yeruşalayim” dediğimizde, bu motorun bize Yerulalayim’deki otellerin listesini vermesi için yeterli. Ancak farklı bir şey istiyorsak bunu daha detaylı şekilde motora iletmeliyiz.

Yapılabilecekler yakında sınırsız olacak gibi gözüküyor. Bilgisayara yerel dilde soru sorabilmek, bu müthiş bir şey. Aradığını bulmak, otomatik yardım istemek vb… bütün işlemlerin kullanılmasında çok daha verimli olacağı kesin. Ne yapmak istiyorsan bilgisayara söyle yeter. Gerisini ona bırak.

Kaynak: İsrael21c.org



Bu haber 355 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,546 µs