meydan okuyorlar | " /> meydan okuyorlar | "/>

En Sıcak Konular

Türkiye'ye meydan okuyorlar

10 Haziran 2009 17:27 tsi
Türkiye'ye meydan okuyorlar Rumlar gerginlik yaratıyor: "Türkiye ABD gemilerine saldırıcak mı?"

Kıbrıs Rum Kesimi, Akdeniz'de yeniden petrol ve doğalgaz çalışmalarına başlayacağını açıklayarak adeta Türkiye'ye meydan okudu.

Açıklamayı yapan Rum Kesimi Bakanı Antonis Paschalides, Türkiye'nin muhalefetine rağmen Akdeniz'de yeniden petrol ve doğalgaz arayacaklarını belirterek, "Türkiye Avrupa Birliği'ne girmeye çalışırken bu birliğe üye bir devletin haklarını nasıl kısıtlayabilir? Bu araştırmalara nasıl müdahale edecek? ABD keşif gemilerine mi saldıracak?” dedi.

Kıbrıs Rum Kesimi Akdeniz'de ABD şirketi Noble Energy ile birlikte petrol ve doğalgaz araştırmaları yapıyor. Rum kesimi, ABD dışında Rusya, Çin ve bazı Avrupa Birliği ülkelerinin de bölgede petrol ve doğalgaz çalışmalarına ilgi duyduklarını belirtiyor. 

Akdeniz’de petrol ve doğalgaz aramaya hazırlanan Kıbrıs Rum Kesimi ile ilişkiler yeniden gerilecek gibi görünüyor. Türkiye’nin bölgede savaş gemileri konuşlandırmasının ardından Akdeniz'de İsrail sınırına yakın bölgede petrol ve doğalgaz çalışmalarına ara vermek zorunda kalan Rum Kesimi Sanayi Bakanı Antonis Paschalides yeniden keşif projelerine başlayacaklarını söyledi.

Türkiye'nin müdahalesi durumun, bunun Türkiye’nin AB ile müzakere sürecine olumsuz etkisi olacağı açıklamasını yapan Paschalides ayrıca bu gerginlik nedeniyle Türkiye’nin Brüksel ile arasında geçen enerji müzakerelerine bizzat engel olmaya devam edeceklerini belirtmekten de çekinmedi.
 
Araştırmaların ilk ayağında İsrail kıyılarına yakın bölgede keşfedilen gaz rezervlerini başarı olarak niteleyen bakan, başlaması planlanan ikinci aşamada bu başarıların artacağını belirtti.

TÜRKİYE BİZİ ENGELEYEMEZ

Sorun bu planlanan ikinci aşamadaki bazı keşif bölgelerinin Türk karasuları içerisinde kalmasından patlak verdi. Türk savaş gemilerinin keşif gemilerini defalarca taciz ettiğini iddia eden Paschalides bunun araştırmaları yavaşlatmayacağını, yeni planla keşiflere devam etmekte ısrarlı olduklarını açıkladı.
 
Bu keşiflerin gelirlerinin Kıbrıs halkının hakkı olduğunu ısrarla belirten Paschalides, Türkiye’nin bu hareketinin Avrupa Birliği ile arasındaki müzakereleri zora soktuğunu ve kabul sürecine zarar verdiğini söyledi.

Kıbrıs Rum Kesimi, Türkiye'nin bölgede petrol ve doğalgaz çalışmalarına engel olması durumundan Türkiye'nin AB ile enerji müzakerelerine set çekeceği tehdidinde de bulundu.

Hürriyet



Bu haber 1,020 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,123 µs