tuzak 'dost nasihatı' | " /> tuzak 'dost nasihatı' | "/>

En Sıcak Konular

Başbakan'a tuzak 'dost nasihatı'

10 Haziran 2009 17:00 tsi
Başbakan'a tuzak 'dost nasihatı' Yılan hikayesine dönen anlaşma konusunda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kulağına bakın kim neler fısıldamış?

Süleyman Yaşar / Taraf'daki köşesinden ilgili kısım

IMF anlaşması ne zaman yapılacak

IMF ile yapılacak görüşmelerde, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarına göre, IMF’nin politik müdahale niteliği taşıyan istekleri kabul edilmeyecek. Fakat bazı eski bürokratlar ve siyasetçiler, “IMF ile anlaşmayı hemen imzalayalım sonra da IMF’nin isteklerini uygulamayalım” diyorlar. Nasıl bir anlayışsa bu...

Bu bürokratlar ve siyasetçiler, üstelik kendi dönemlerini örnek göstermekten de kaçınmıyorlar. “Biz imzaladık ama uygulamadık. Hiçbir şey de olmadı” diyorlar. Eğer geçmişte IMF’yle anlaşmalı dönemlerde yaşanan ekonomik krizler, hiçbir şey olmadı demekse, bu durumda söylenecek hiçbir şey yok tabii...

Bu eski bürokrat ve siyasetçiler bir noktayı ya unutuyorlar ya da görmezden geliyorlar. O da şu... AK Parti hükümeti ilk defa IMF anlaşmalarını tam olarak uygulayan ve başarıyla bitiren hükümet olarak tarihe geçti.

Bu tutarsız önerileri getirenler, kendi dönemlerinde, anlaşmalara uyuyormuş gibi yapıp daha sonra yapmadıkları için zaten 1992’den sonra Türkiye ekonomisi rayından çıktı. Önce 1994 krizini ardından 2001 krizini yaşadık.

“IMF ile anlaşmayı hemen imzalayalım sonra da IMF’nin isteklerini uygulamayalım” diyerek Ankara’ya akıl verenler, o dönemde Ankara’da kamuda görev yapan kişilerdi. Türkiye ekonomisinin onların dönemlerinde ne hale geldiğini hepimiz gördük.

İşte bu nedenle IMF ile ekonomik konuları ayrıntılı müzakere edip bu müzakere esaslarına göre çalışmak isteyen başbakan, önceki dönemin siyasetçilerinden ayrılıyor. “Ben IMF ile anlaşmayı yapayım, piyasa oyuncularının taleplerini yerine getireyim, sonra duruma bakarız” demiyor. Başbakanın işi bu şekilde ciddiye alması bazılarını çok rahatsız ediyor. Çünkü, onların kolay para kazanmasına engel oluyor.

Türkiye bundan böyle IMF ile artık ancak şu şartlarda anlaşabilir. Eğer IMF, her zaman Türkiye’nin önüne koyduğu ‘alacaklıların verdikleri borçların geri ödenmesini garanti etme’ şartının yanı sıra, Türkiye ekonomisini büyütecek, istihdamı arttıracak ve refahı yükseltecek bir programı kabul ederse, hükümet, İstanbul’da yapılacak ekim ayı toplantılarında IMF ile anlaşma imzalayabilir.

Acele etmeye gerek yok. Bakın, Letonya, 2008’in sonunda IMF ile stand-by anlaşması imzaladı. IMF’den 2,4 milyar dolar destek kredisi aldı. Buna rağmen Letonya, geçen hafta 100 milyon dolarlık devlet tahvilini satışa çıkardı, satın alan olmadı. Demek ki IMF desteği de sorunları çözmüyor. Türkiye’nin önce kendine güvenmesinde fayda var.



Bu haber 1,243 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,496 µs