Yargıtay kırılmaz denilen kilidi kırdı! | " /> Yargıtay kırılmaz denilen kilidi kırdı! | "/>

En Sıcak Konular

Yargıtay kırılmaz denilen kilidi kırdı!

10 Haziran 2009 16:14 tsi
Yargıtay kırılmaz denilen kilidi kırdı! İlk adımı bizler için yüksek mahkeme attı. Bundan sonra sorumluluk bizlerde. Çocuklarımız ve kendi sağlığımız için bu işin peşini bırakmayalım!

İzmir'in Karşıyaka ilçesinde yaşayan S.Ş, evlerinin yakınındaki komşularına ait bir binaya, GSM şirketi tarafından kurulan baz istasyonunun 'insan sağlığı açısından tehlike oluşturduğu' iddiasıyla Karşıyaka 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtı. Baz istasyonunun ait olduğu GSM şirketinin avukatları, istasyonu yönetmelik kurallarına göre kurduklarını ve işlettiklerini, baz istasyonlarının nükleer radyasyona neden olmadığını, davacının iddia ettiği zararın henüz oluşmadığını ve istasyonun bulunduğu yerden geniş bir halk kitlesine yayın yaptıklarını savunarak davanın reddini istedi.

Mahkeme, alanında uzman olan kişilerden alınan rapor doğrultusunda, dava konusu baz istasyonunun yaydığı elektromanyetik dalgaların uluslararası standartlar ve yönetmelikte kabul edilen limitlerin altında olduğu gerekçesiyle davanın reddine karar verdi.

Davacının kararı temyiz etmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi; tek başına ölçüm sonuçlarının düşük olmasının, zarar doğurmayacağı anlamına gelmeyeceğine dikkat çekti. Tesisin kurulduğu yerin yerleşim yerlerine ve davacının evine olan yakınlığı ile davacının ve ailelerinin sürekli evde oturacak oluşunun göz önünde tutulması gerektiğine vurgu yapan yüksek mahkeme, insan sağlığına yönelik tehlike oluşturan bir hizmetin, kişi yaşamının önüne geçmesinin doğru bir yaklaşım olmayacağını kaydetti. Fazla bir giderle de olsa başka bir yerde aynı sonuçları sağlayacak bir baz istasyonunun kurulmasının olanaklı olduğuna vurgu yapılan kararda; "Tesisin çevresine verdiği zarar açıktır. baz istasyonundan üçüncü kişilerle birlikte davacıda yararlanmış olsa, sağlanan yararla verilen zararın dengelenmesi genel bir hukuk kuralıdır. Yarar haberleşmeyi amaçlamaktadır. Zararın ise insan sağlığı ve yaşamı ile ilgili olduğu gözetildiğinde ikinci değrede önem verilmesi gerekmektedir."denildi.

Yargıcın uyuşmazlığın çözümünde yönetmeliğe değil, yasaya, genel hukuk kurallarına ve bu bağlamda sorumluluk hukukunun ilkelerine göre karar vermek zorunda olduğuna işaret eden Daire, "Kullanılan istasyonun konumu itibariyle uzun sürede kişi ve çevreye zarar verdiği, bu nitelikteki bir istasyonun halen bulunduğu yerde kullanılmasının sakıncalı bulunduğu, bunun daha uygun ve yerleşim çevresinden daha uzakta kurulması gerektiğine." karar verdi.

Baz istasyonunun çevre binarda ve davacının oturduğu binada yaşayanlar için sağlık bakımından büyük endişeler taşıdığını, bu yerde oturanların psikolojik olarak yaşamını olumsuz biçimde etkileyeceğini, kişilerinn psikolojik yapısında tedirginlik ve ümitsizlik oluşacağını ve bunun da o yerde oturmanın olumsuz hale geleceğini göz önünde tutan Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Karşıyaka 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararını bozarak, davacının zarar gördüğünün kabul edilerek, baz istasyonun kaldırılmasına karar verilmesi gerektiğini belirtti. Yargıtay, dosyası yerel mahkemeye iade etti. Yerel mahkemenin, ilk kararında direnmesi durumunda dava dosyası Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nda görüşülerek karara bağlanacak.

Hürhaber



Bu haber 1,216 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,435 µs