En Sıcak Konular

Başörtülüysen hakarete uğraman normal

10 Haziran 2009 12:23 tsi
Yalan haber için Uğur Dündar'a tazminat davası açan doktora, 'Türban takıyorsan hakaretlere katlanacaksın' dendi.

Hürriyet Gazetesi'nde 17 Aralık 2006'da yayımlanan "Testis diye çekmediler" başlıklı haberde bir gencin ultrasonunu çekmeyerek, mağduriyetine sebep olmakla suçlanan Numune Hastanesi'nde görevli Dr. Keziban Arbağ ve Dr. Ayşe Yüceaktaş, açtıkları tazminat davasını reddeden hakimin karara gerekçe olarak ortaya koyduğu ve şu anda Yargıtay'da bekleyen görüşlerle bir kez daha gündeme geldi.

Sağlık Bakanlığı müfettişlerinin Arbağ ve Yüceaktaş'ın olayda kusuru bulunmadığını tespit etmesine, Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök'ün de, köşesinde gazete olarak hata yaptıklarını kabul ederek, suçlanan doktorlardan özür dilemesine rağmen reddedilen tazminat davasının gerekçesi ise skandal niteliğinde....

GEREKÇE: MADEM BAŞÖRTÜLÜSÜN, ÇEKECEKSİN

Uğur Dündar aleyhine Konya 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davada mahkeme hâkimi skandal bir gerekçeli karara imza attı. Mahkeme hakimi Abdullah Çoban, Dündar'dan 150 bin TL tazminat isteyen Doktor Kezban Arbağ'ı, üstüne vazife olmamasına rağmen, özel hayatında başörtüsü kullandığı için eleştirdi.

Mağdur doktorun tazminat talebini reddeden hakim Abdullah Çoban'ın karar yazısındaki gerekçe aynen şöyle: "Davacı kamu görevi gören doktor olarak okuduğu müspet ilmin ve akılcı bilmin aksine başına taktığı 'türban'ın altındaki zihniyetin nedeniyle eleştirilmesine, bu eleştiriler ağır da olsa katlanmak zorunda olduğundan, ispat edilemeyen davanın reddine karar verilmesi gerekmiştir."

HÂKİM KARARI SAVUNDU: BASIN DA ELEŞTİRMİŞTİ

Vakit gazetesinin görüştüğü hakim Abdullah Çoban ise karara yazdığı satırların arkasında durduğunu söyledi. Konya Ticaret Mahkemesi Başkanı olarak görev yapan Çoban, "Onlar kişisel değerlendirmelerim değil hukuki değerlendirmelerdir. Doktorun bu tavrı da basın tarafından eleştirilmişti. Ben de kararımda bu eleştirilere vurgu yaptım" dedi.

Kararında, hasta kağıdında doktorun tespitlerinin delil olarak kabul edildiğini söyleyen Çoban, Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu'nun davacı Doktor Kezban Arbağ'ı haklı gösteren raporunun neden delil olarak kabul edilmediği yönündeki soruya ise, "O idari bir soruşturmadır bizim için delil niteliği yoktur, yargıyı bağlamaz. Bizim için hastane kayıtları önemlidir" iddiasında bulundu.

ESKİ CUMHURİYET BAŞSAVCISI REŞAT PETEK: "HAKİM FACİASI"

Olayı bugün Zaman gazetesinde gündeme taşıyan eski cumhuriyet başsavcısı Reşat Petek "bu yetkiyi nereden alıyorsunuz" diye sorduğu yazısında, skandal karara imza atan hakim Abdullah Çoban'ı sert ifadelerle eleştirdi. "Bazı siyasetçilerin niyet okuyarak rakiplerini suçladıklarını görüyorduk. Şimdi ise türbanın altındaki beynin zihniyetini okuyan bir hâkimle karşı karşıyayız" ifadelerini kullanan Petek, karar gerekçesiyle ortaya konan düşünceyi şu çarpıcı yorumla satırlarına taşıdı:

"Hâkim bu gerekçesiyle diyor ki; başına türban/başörtüsü takmışsan ve bu nedenle eleştiriliyorsan, eleştiriler ne kadar ağır olursa olsun katlanmak zorundasın. Türban takıyorsan, ilmin ve akılcı bilimin karşısındasın demektir. Doktor da olsan cahili cühelasın. İlimden, bilimden nasiplenmemişsin demektir. Başında 'türban' varsa, senin zihniyetin zaten en ağır eleştiriyi hak ediyor demektir. Boşuna yargıya başvurma. Yargı senin hakkını korumaz. Adalet, eşitlik vesaire beni ilgilendirmez. Başına geleni çekeceksin, madem başörtülüsün, uğrayacağın saldırılara katlanmak zorundasın. Başında 'türban' varsa, sen insan haklarından yararlanamazsın. İnsanlık onuru, şeref ve haysiyeti türbanlı olmayanlar içindir. Hak ve özgürlükler, başörtülü olmayanlar içindir. Doktorlar da insandır ama türbanlı ise insan sayılmazlar, bu nedenle insan hakları da onlar için yoktur. Bir hukukçu olarak, hâkimin gerekçesinden ben bunları anlıyorum ve böyle karar gerekçesi olamaz diyorum. Bir mahkeme kararında baştan sona ayrımcılık içeren böyle bir gerekçenin olabilmesi için; kararı verenin, insan hakları, hukuk, adalet ve eşitlik noktasında çağımız insanının ulaştığı seviyeden bihaber olması gerekir."

KONYA'DAKİ SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ TEPKİSİ

Gerekçeli kararın açıklanmasının ardından Konya'daki sivil toplum kuruluşları da yaptıkları açıklamalarla karara tepki gösterdi. Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Başkanı Latif Selvi, "Kendilerinin hukuki kararlar verdiklerini zannedenlerin değerlendirmelerinin ne kadar hukuki olduğunun sorgulanması gerekiyor. Bazen maalesef insanlar kendi takıntılarını hukuku kullanarak topluma benimsetmeye çalışıyorlar. Bu hukuk anlayışı Türkiye'ye yakışmamaktadır. Kamu vicdanı içerisinde değerlendirdiğimiz zaman, bir insan hangi zihniyete sahip olursa olsun böyle bir kararı tasvip edemez" dedi.

Mazlum-Der Konya Şube Başkanı Mustafa Akmeşe ise, "Açıkça söylemeliyim ki inanılacak bir şey değil. Demek ki bir insanın kıyafetinden dolayı rahatlıkla töhmet altında bırakılabilir ve hakarete maruz kalabilir.. 'Başörtülüysen hakareti hak ediyorsun' anlamı taşıyor bu karar. Ben çok derin endişe içindeyim. Bazı yargı mensuplarının inançlara bakışının net bir örneğidir bu durum" ifadelerini kullandı.

KARAR YARGITAY'DA

Skandal karar, temyizden de onandı ve şimdi 'tashihi karar' safhasında, yani henüz kesinleşmedi. Yargıtay, temyizden gelen kararı inceledikten sonra son sözü söyleyecek.

Dünya Bülteni



Bu haber 666 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,836 µs