En Sıcak Konular

Şimdi de 'Kolbastı' kavgası çıktı!

10 Haziran 2009 11:45 tsi
Giresun Valisi: ""Trabzon Kolbastısı adını yasakladık. Bu oyun ve müzik Giresun yöresine aittir"

Giresun Valisi Mustafa Taşkesen, "Trabzon Kolbastısı diye oynanan oyunu yasakladık. Bu oyun ve müzik Giresun yöresine aittir" dedi.

Giresun Valisi Mustafa Taşkesen, düzenlediği basın toplantısında kentin turistik yerleri, mutfağı ve kültürünün tanıtımı için çeşitli kitaplar hazırladıklarını anlattı. Taşkesen, "Giresun Valiliği olarak yöre turizminin canlanması amacıyla Giresun tanıtım CD'sini yenileyerek tekrar hazırladık. Yine kent kültürününün tanıtımı için 'Kent Kültürü' kitabını oluşturduk. Giresun Türküleri ve Oyun Havaları, Giresun Tarihi'nden Sayfalar, Can Akengin ile Giresun Yemekleri Kitapları hazırladık" dedi.

Valilik olarak resmi tören ve bayramlarda Giresun Kolbastısı oynanması için çalışma içerisinde olduklarını anlatan Taşkesen, "Bu kitaplar arasında bulunan Giresun Türküleri ve Oyun Havaları isimli kitapta Kolbastı oyununun Giresun oyunu olduğunu bilimsel kaynak ve kişilerle kanıtladık. Bu artık bir tescil anlamı taşıyor. Kimse bundan sonra bize ait dememesi lazım" dedi.

"TALİMAT YAZACAĞIZ"
Her yörenin kendi oyununa sahip çıkması gerektiğini söyleyen Vali Taşkesen, "Direktif verdim. Resmi talimatımı da vereceğim. Kimseyle polemiğe girmemek için usturuplu bir dil kullacağız genelgemizde. Bundan sonra açılış, karşılama, kutlama ve törenlerde ve diğer etkinliklerde Giresun Kolbastısı oynanacak. Aslında düğünlerde de bu isimle oynansın ama o bireysel özgürlüklerin kısıtlanması anlamına geliyor. O kitabı çıkarmaktaki amacımızda tescil ettirmek içindir. Bu oyun Giresun müziği ile oynanıyor, Giresun figürleriyle oynanması lazım".

"BUNDAN SONRA DERE BOYU KAVAKLARLA GİRESUN KOLBASTISI OYNANACAK"
Kolbastı oyunun Giresun yöresine ait olduğunu savunan ve bu konuda çeşitli girişimlerde bulunan Giresun Müzik Dostları Derneği Başkanı Mehmet Yüksel ise karardan memnun. Yüksel şunları söyledi: "Daha önce dilekçe vermiştik. Bu kararı memnuniyetle karşıladık. Vali beye teşekkür ediyoruz. Kendisinin emirlerine uyulmalıdır. Müziğimize sahip çıkıp oyunumuzu dejenere etmişlerdi. Müzik de bizim oyun da bizim. Bundan sonra Dere Boyu Kavaklarla Giresun Kolbastısı oynanacak. Trabzon hegemonyasından kurtuluyoruz. Onların oynadıkları figürler kolbastı figürleri değil. Başka bir şey."

Giresun Valiliği'nin bastırdığı Giresun Türküleri ve Oyun Havaları kitabında Dereboyu Kavaklar - Giresun Kolbastısı başlığı altındaki bölümde, bu oyun ve Türkü'nün derleyeni Cemil Uzal olarak belirtiliyor ve türkünün notalarına yer veriliyor.

TRABZON'DAN JET YANIT
Giresun Valisi Mustafa Taşkesen'in Kolbastı oyununun Giresun oyunu olduğunu belirtip "Trabzon Kolbastısı" adı ile anılmasını yasaklaması, Trabzon'dan tepki aldı. Vali Taşkesen'in bu oyununun Giresunlulara ait olduğunu da belirterek bundan sonra kolbastı oyununu "Giresun Kolbastısı" olarak anılması isteğine Trabzon'dan hemen cevap geldi.

Karadeniz Teknik Üniversite (KTÜ) Beden Eğitimi Bölümü Başkanı ve Kolbastı Sanat Yönetmeni Yrd. Doç. Dr Engin Erşen kolbastı oyununun Trabzon'un olduğunu söyledi. Yrd. Doç. Dr Erşen, "Kolbastı oyununun çıktığı nokta Trabzon'un Faroz mahallesidir. Buradaki zamanın ağır ağabeyleri denilen mahalle ağabeylerinin oynadıkları oyundur. Vali beyin bu açıklamasının nedenini anlamadım. Kolbastı artık dünyaya açıldı, kimsenin tekelinde değildir. Zaman zaman bu oyunumuzu sahiplenmek isteyenler çıkıyor ama bu oyunun çıkış noktası Trabzon' un Faroz mahallesidir. Biz sadece bu oyuna yeni figürler katarak geliştirdik. Dünyaya duyurduk. Kolbastı artık bir dünya oyunudur. Biz bu oyunun patentini bile aldık" dedi.

FOROZLULAR DA TEPKİLİ
Giresun Valisi Mustafa Taşkesen'in kolbastıyla ilgili açıklamalarına oyunun doğduğu mahelle olan Faroz Mahallesi'nden de tepki geldi. Trabzon'un balıkçı mahallesi olan Faroz Mahallesi sakinlerinden Erol Obuz (50), Bu oyun Faroz mahallesinin oyunudur. 1940' lardan beri bu oyun bu mahallede oynanır. Büyüklerimiz bu oyunu eskiden kumsallarda oynardı. Giresun Valisi Taşkesen'in açıklaması yanlış bir açıklama. Önce bizim mahallemize gelsin, kolbastının merkezine bir girsin tanısın" diye konuştu.
 
haberturk



Bu haber 667 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,238 µs