En Sıcak Konular

BM Zirvesi'nde kapitalizm çatlağı

10 Haziran 2009 11:35 tsi
BM Zirvesi'nde kapitalizm çatlağı
BM'in düzenleyeceği küresel kriz zirvesine, kapitalizmin saldırıya uğrayacağı gerekçesiyle G20 ülkeleri katılmıyor.

BM'in 24-26 Haziran tarihlerinde düzenleyeceği ve küresel finans krizinin tartışılacağı zirve G20 diplomatlarından tepki gördü. Reuters'e konuşan ve isminin verilmesini istemeyen beş diplomat, zirveyi 'şaka', 'trajedi' ve 'zaman kaybı' gibi sözlerle eleştirdi. Diplomatlar BM Genel Kurulu'na başkanlık eden Nikaragua Dışişleri Eski Bakanı sol eğilimli Miguel D'Escoto'nun zirveyi sabote ettiğini ve zirvenin kapitalizme saldırmak isteyen kişiler için bir platforma dönüştüğünü iddia ettiler.

D'Escoto'nun sözcüsü Enrique Yeves ise bunun bir söylentiden ibaret olduğunu belirterek, eleştirilerin yersiz olduğunu söyledi.

Financial Times gazetesine geçtiğimiz günlerde bir röportaj veren D'Escoto, sanayileşmiş ülkeleri zirveyi sabote etmekle suçlayarak, İngiliz Dışişleri Bakanlığı'nın danışmanları ile kendisinin arasını açma çabası içinde olduğunu söylemişti. D'Escoto'nun danışmanları arasında Nobel ödüllü iktisatçı Joseph Stiglitz de bulunuyor.

D'Escoto, yapılacak olan zirveye BM'nin üyesi 192 ülkeyi davet etse de Batı ülkelerinden çok sayıda kişinin zirveye katılması beklenmiyor. Katılacağını açıklayanlar arasında Venezüela lideri Chavez, Bolivya lideri Morales ve Nikaragua lideri Daniel Ortage gibi solcu isimler bulunuyor. D'Escoto'nun sözcüsü Yeves, Afrika ve Latin Amerika'dan daha fazla sayıda liderin zirveye katılmasını beklediklerini açıkladı.

1980lerde Nikaragua'da Sandinista hükümetinde Dışişleri Bakanı olarak görev yapan D'Escoto, ABD Eski Başkanı George W. Bush ve İsrail'i defalarca eleştirmişti. Şu anki ABD Başkanı Barack Obama da, İran lideri Mahmud Ahmedinecad'ı şeytanlaştırdığı gerekçesiyle, D'Escoto'nun eleştirilerinden payına düşeni almıştı.

D'Escoto'nun danışmanlarından Michael Clark, G20 üyesi ülkelerin zirveye katılmayacak olmalarının sirpriz olmadığını söyledi. Clark, G20'nin uzun vadeli çözüm bulamayağını savunarak, küresel krizi tartışacak bir başka forumun önemli olduğunu söyledi. Clark, G20 ülkelerinin küresel ekonomiyi optimum düzeyde düzeltecek araçlara sahip olmamakla suçladı.

dunyabulteni



Bu haber 418 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,915 µs