En Sıcak Konular

Akaryakıt zammına EPDK sert çıktı

10 Haziran 2009 09:19 tsi
EPDK’nın fiyatları düşürmesi için muhtıra verdiği akaryakıtçı dün meydan okuma gibi zam yaptı. Son dönemde eleştirilerin hedefi olan EPDK 'Cevabımız 21 Haziran sonrasına' dedi.


EPDK’nın fiyatları düşürmesi için muhtıra verdiği akaryakıtçı dün meydan okuma gibi zam yaptı. Benzinin litre maliyeti 1.5 kuruş yükselince, pompa satış fiyatları 5 kuruş artırıldı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) fiyatların tüketici aleyhine belirlendiği gerekçesiyle verdiği ‘indirim yapın’ muhtırasına akaryakıt firmalarından cevap haksız ‘zam’la geldi. Mayıs başından bu yana benzinde litre başı maliyetleri 1.2 kuruş artan akaryakıtçılar dün 5 kuruş zam yaptı.

EPDK’nın indirim için 20 Haziran’a kadar tanıdığı sürenin dolmasına 10 gün kala benzinin litre fiyatı 3.23 lirayla Eylül 2008’den bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Tüketicinin bir litre benzinde ödediği fazladan para 30 kuruşa yükseldi. Zamla birlikte 45 litrelik bir otomobilin deposunu doldurma masrafı 145.3 liraya yükseldi. 1.400 cc motor hacmine sahip aracıyla günde ortalama 50 kilometre yol yapan bir tüketcinin aylık yakıt masrafı 363.4 liraya, fazladan ödediği para ise 33.75 liraya yükseldi. Benzinin litre fiyatı dün 3.23 liraya yükselirken şirketler bundan önceki zammı 31 Mayıs’ta yapmıştı. Akaryakıtçılar pompa fiyatlarını döviz kuru ve uluslararası benzin fiyatlarındaki değişime göre belirlediklerini iddia ederken, iki zam arasındaki gelişmeler bu gerekçeyi haksız çıkartıyor.

MALİYETİN 4 KATI ZAM

Benzine dün yüzde 1.57 zam yapılırken, mayıs başındaki fiyat ayarlamasıyla dünkü değişim arasında maliyet artışı bu zammın dörtte biri düzeyinde oldu. Dünya benzin fiyatları, Merkez Bankası’nın resmi döviz kuru ve vergiler eklenerek bulunan benzinin ton başına fiyatı mayıs başından bu yana sadece yüzde 0.43 artışla 2 bin 772 liradan 2 bin 784 liraya yükseldi. Bir başka değişle benzin fiyatları pompada 5 kuruş artarken akaryakıtçıların litre başına maliyeti sadece 1.2 kuruş yükseldi. Böylece son zam EPDK’nın ‘Akaryakıtçılar fırsatçılık yapıyor’ iddiasını kesin olarak kanıtladı.

Yıldız: Akaryakıt fiyatları daha gerçekçi olacak

Enerji Bakanı Taner Yıldız, EPDK’nın yüksek benzin fiyatlarını aşağı çekmeye dönük çalışma yaptığını açıkladı. Bakan Yıldız dün bir soru üzerine ‘EDPK Başkanı ile konuştum ve kendisi, pompa fiyatlarıyla toptan satışlar arasındaki makasın hangi noktada olması gerektiğine dair bir çalışma yürüttüklerini söyledi. İnşallah o çalışmanın sonucunda tüketici için uygun olan düzenleme daha gerçekçi bir şekilde yapılacak’ diye konuştu.

EPDK:Cevabımız 21 Haziran sonrasında

Enerji sektörünü karıştıran zam haberi akaryakıt şirketlerinden indirim bekleyen EPDK’da büyük rahatsızlığa neden oldu. Zam yapma kararı alan akaryakıt şirketleri temsilcilerinin, zam kararının alındığı gün EPDK yetkilileri ile toplantı yaptığı ortaya çıktı. Toplantıda EPDK’nın, fiyatlarını düşürmeleri için şirketlere sözlü olarak uyarıda bulunduğu, şirket temsilcilerinin de EPDK’nın fiyatlarının düşürülmesine ilişkin talebinin değerlendirildiğini ifade ettikleri öğrenildi. Aynı toplantıya katılan akaryakıt şirketleri temsilcilerinin zam kararına onay vermesi ise EPDK da ‘devlete meydan okuma’ olarak algılandı.

EPDK yetkilileri zamla ilgili şu anda bir açıklama yapmanın doğru olmadığını belirterek, akaryakıt şirketlerine gerekli cevabın 21 Haziran’da verileceğini bildirdiler. EPDK, akaryakıt şirketlerine fiyatlarını düşürmesi için 20 Haziran’a kadar süre tanımıştı.

satar



Bu haber 573 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,939 µs