En Sıcak Konular

Gelir Vergisi Kanunu değişiyor

10 Haziran 2009 00:18 tsi
Gelir Vergisi Kanununda değişiklik öngören tasarının 4. maddesi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. AK Parti'li milletvekilinin verdiği önergenin muhalefetin oy çokluğu sonucu kabul edilmemesi, gerginliğe neden oldu.

Temel yasa olarak görüşülmesine devam edilen tasarının tarım ürünleri lisanslı depoculuk kapsamındaki ürünlere vergi muafiyeti tanınan 4. maddesi üzerinde 7 önerge verildi.

Tasarıda, 31 Aralık 2013 tarihine kadar tanınan vergi muafiyetinin bir yıl daha uzatılması amacıyla Ak Parti, CHP ile MHP'li milletvekilleri tarafından önerge verildi.

MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, tasarının 2008 yılında hazırlandığını belirterek vergi muafiyetinin 5 yıllık dönem halinde düşünüldüğü için uygulamanın son bulduğu tarihin 2013 olarak düşünüldüğünü bildirdi.

Hükümeti temsilen oturan Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'ın konuya vakıf olmadığı için önergeye katılmadığını ifade eden Uzunırmak, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in vergi muafiyetinin 2014 yılına kadar uzatılması konusuna destek verebileceğini kaydetti.

Ak Parti, CHP ve MHP'li milletvekillerinin ayrı ayrı verdiği aynı içerikli önergeler, birlikte oylandı.

Kabul edilen maddeye göre, Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu kapsamında düzenlenen ürün senetlerinin elden çıkarılmasından doğan kazançlar, 31 Aralık 2014 tarihine kadar gelir ve kurumlar vergisinden müstesna olacak.

GERGİNLİK YAŞANDI

Tasarının, gelir ve kurumlar vergisi indirim kalemlerine, iktisadi işletmeleri hariç, Türkiye Kızılay Derneğine yapılan nakdi bağış ve yardımların dahil edilmesini öngören 5. madde üzerinde tartışma yaşandı.

Ak Parti Konya Milletvekili Kerim Özkul, maddede geçen “ve” bağlacının çıkarılarak kanun tekniğine uygun olması amacıyla “veya” bağlacının eklenmesi doğrultusunda önerge verdi.

TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, yapılan oylamada önergenin kabul edilmediğini bildirdi. Mumcu, Ak Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın itirazı üzerine muhalefet milletvekillerinin oyunun çoğunlukta olduğunu, Ak Parti'li bazı milletvekillerinin oylama sırasında el kaldırmadıklarını söyledi.

Önergenin kabul edilmemesi muhalefet milletvekilleri tarafından alkışlanırken, iktidar partisi milletvekillerinin tepkisine neden oldu.

Ak Parti Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş ise TBMM Başkanvekili Mumcu'ya oylama sonucunu katip üyelere danışmasını istedi. Mumcu, katip üyelere danışılacak bir tartışmanın söz konusu olmadığını söyledi.

CHP Edirne Milletvekili Bilgin Paçarız ile Ak Parti'li Daniş arasında karşılıklı bağrışma yaşandı. Birbirlerinin üzerlerine yürümeye çalışan Paçarız ile Daniş'i arkadaşları engelledi.

Mumcu, Genel Kurul'un tansiyonunun yükseldiğini belirterek, birleşime ara verdi.

A.A.



Bu haber 571 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,321 µs