beyinlerini böyle yıkadılar | " /> beyinlerini böyle yıkadılar | "/>

En Sıcak Konular

Çocukların beyinlerini böyle yıkadılar

9 Haziran 2009 16:50 tsi
Çocukların beyinlerini böyle yıkadılar Haftasonu milyonlarca ilköğretim öğrencisinin girdiği Seviye Belirleme Sınavı’nda sorulan sorularda Ermeni Soykırımı’ndan, Kürt meselesine, vatana ihanetten, Ergenekon’a kadar resmi ideolojiye uygun siyasi mesajlar vardı

Cumartesi günü 8. sınıf öğrencilerinin ter döktüğü SBS’de pazar günü sıra yaklaşık 1 milyon 50 bin 7. sınıf öğrencisindeydi. 10.00’da başlayan sınavda öğrencilere 90 soru yöneltilirken sınav 100 dakika sürdü. Hafta sonu yapılan ve ilköğretimde okuyan milyonlarca öğrencinin katıldığı SBS sınavında sorulan bazı sorular ise tartışma yarattı. 7 ve 8. sınıflarda okuyan çocuklar için hazırlanan sorularda öğrencilere asılsız Ermeni iddiaları, Kürt devleti, Pontus tehlikesi ilgili mesajlar verildi. Sorulardan bazıları ise içerdiği şiddet öğeleri ve çocuklar için ağır siyasi temalarla dikkat çekti.

Ok ile bölücüleri vuralım
Bunlardan en çarpıcı olanı cumartesi günü sekizinci sınıfların girdiği SBS’de sorulan bir tarih sorusu. A kitapçığının Sosyal Bilgiler Bölümü’nde 3. sırada yer alan soruda ok atan küçük bir kız resmi hemen dikkat çekiyor. Sorunun üst kısmında Kurtuluş Savaşı döneminde kurulmuş Pontus Cemiyeti, Kürt Teali Cemiyeti, Kilikyalılar Cemiyeti ve Milli Kongre Cemiyeti oklarla sembolize edilmiş. Hedef tahtasına konulan yazılar arasında “Doğu illerimizi kapsayacak şekilde ayrı bir devlet kurmak amacındaydı”, “Amacı dünyada Türkler hakkında yapılan haksız ve yalan propagandalara yayın yoluyla cevap vermekti” gibi cümleler var.
Bu soruda öğrencilerden “oklarla hedefi vurmak isteyen okçu çocuğun hangi okla hangi hedefi vurursa isabetli atış yapmış” olacağını seçeneklerden bulması isteniyor.

Gökyüzünden Atatürkçülük yağıyor
Aynı bölümde yer alan Atatürkçü düşünce sisteminin anlatıldığı 12. soru ise kullanılan figürlerle dikkat çekiyor. 8. sınıf öğrencilerinin 14 yaşında olduğu ve oynadıkları bilgisayar oyunlarındaki teknoloji düşünüldüğünde bu figürlerin ilkel bulunmuş olma ihtimali yüksek. Soruda Atatürkçülük bir bulut olarak gösterilmiş. Bu buluttan yağmur damlaları damlıyor. O yağmur damlaları altı ok. Damlalar Türkiye haritası üzerindeki saksıların üzerine düşüyor. Her saksıda Soyadı Kanunu, Türk Tarih Kurumu gibi o damlaya uygun çiçekler var. Bu resimden çıkartılması gereken sonuç, sorunun doğru cevabı B seçeneğinde: Atatürkçülük, Atatürk ilkelerinden oluşan bir düşünce sistemidir.

Ergenekon mesajı bile verilmiş
Sosyal Bilgiler testindeki 5. soru ise konjonktüre oldukça uygun. Vatana ihanet eden bir valinin öldürülmesi ilgili soru akla Ergenekon davasını ve JITEM infazlarını getiriyor.
“Hıyanet-i Vataniye Kanunu’nun Büyük Millet Meclisi’nde görüşüldüğü günlerde idi. İstanbul hükümetinin tayin ettiği Erzurum valisi, Erzurum’a doğru yola çıkmıştı. Bu haberi alan bazı vekiller mecliste, Reşit Paşa adlı valinin yolda öldürülmesini önerdiler. Bu kanunsuz teklife Mustafa Kemal Paşa şöyle yanıt verdi: Ne diyorsunuz? Eşkıya gibi dağda, komiteci gibi sokakta adam mı vuracağız? Bizim devlet anlayışımızda bu yoktur. Bundan sonra bu memlekette vatandaş ancak mahkeme kararıyla cezalandırılır.”
Soruda Mustafa Kemal Paşa’nın hangi devlet anlayışını vurguladığı soruluyor. Doğru cevap: Hukuk Devleti. Mesaj ne kadar doğru olsa da sorudaki infaz, ihanet, komitecilik gibi şiddet dili çocuklar için ağır.
Sorularda resmi ideolojiden ise hiç taviz verilmemiş. Devletçilikten bile. Sosyal Bilgiler 8. sınıfta İzmir İktisat Kongresi ile ilgili bir soruda kongre kararları arasından “Yabancıların kurduğu ticaret işletmelerinden kaçınılmalıdır. Yerli malı kullanılması ve tasarruf özendirilmelidir” seçilmiş bununla dışa bağımlılığı önlemek, milli ekonomiyi kurmak gibi amaçlar gözetildiğine işaret edilmiş.

Din sorusunda “Biz Müslümanlar”
Aynı testin din sorularında Hac ile ilgili sorulan epeyce ağır ve teknik bir sorudaki dil de dikkat çekici. Cevap şıklarında verilen konuşmalarda Ceyhun, “Hem hacda hem de umrede ihrama giriyor, tavaf sa’y yapıyoruz”, Dilaver ise “Yalnızca hac sırasında vakfe yapar, şeytan taşlar ve kurban keseriz” diyor. Burada kullanılan “biz” ifadesi, din dersinin bir İslam dersi olduğu yolundaki eleştirileri doğrular nitelikte. Din sorularından muaf olanlara ise yine Atatürk ve Devrim Tarihi’nden sorular sorulmuş.

Uzmanlar: Gizli TV reklamları gibi
Sorularla ilgili görüştüğümüz Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç “Soruları henüz görmedim. Bizim ülkemizde bilimsel ölçme ve değerlendirme olmadığı için öğrencilere ideolojik anlamda gizli yönlendirmelerin yapıldığı sorular yöneltilebiliyor. Bu sorular çocukların kafasını karıştırmaktan başka işe yaramıyor. Televizyonlarda gizli reklamlar olur ya, bu sorular da gizli bir şekilde yönlendirmeyi içeriyor. Sınavda bilimsel ölçme gibi bir kaygı olmadığı için sorular da bu şekilde hazırlanabiliyor.
Eleştirel Pedagoji Dergisi Editörü ve Eğitim yazarı Ünal Özmen ise “Hemen her sınavda bu şekilde yönlendiren sorulara rastlıyoruz. Bu soruları hazırlayan ekip değişmeli. Hem bilgi olarak eksikler hem de orada tek bir ideoloji hakim” dedi.
8. sınıfların sınav sonuçları 13 Temmuz 2009’da, 6 ve 7. sınıfların sınav sonuçları 31 Temmuz 2009’da açıklanacak. Sonuçlar, http://www.meb.gov.tr ile http://oges.meb.gov.tr internet adreslerinde ilan edilecek.

Taraf



Bu haber 1,011 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,314 µs