En Sıcak Konular

9 Haziran 2009 13:05 tsi
Şebeke nin direklerinden biri çöktü

iyibilgi Ankara

Bakış açınıza göre bu haberi çok önemli veya önemsiz bulmak size ait. Ama biz görevimizi yapalım. Resimde gördüğünüz bu kişinin adı: Rajeev Motwani. Bilgisayar bilimleri mühendisi.

Odaklandığı alan ise “Teorik bilgisayar bilimi”! ABD’nin en saygın üniversitelerinden biri olan Standfort Üniversitesi’nde Profesör.

Daha şöhretli bir okul olan Berkeley mezunu. Alanında lider bir isim. Zaten 2001 yılında bu alanda en ciddi mükafatlardan olan Gödel Ödülü’nü kazanmış.

Geçtiğimiz Cuma gecesi, evinin havuzunda, gece saatlerinde ölü bulunduğunda sadece 47 yaşındaydı.

Motwani için özet olarak şu söylenebilir: dünyada bilgisayar teknolojisinin menbaı sayılan iki yer bulunuyor. Birisi Hindistan. İkincisi ise ABD’deki Silikon Vadisi.

Motwani ise hem Hindistanlıydı ve temel eğitimini orada almıştı, hem de Silikon Vadisi’nin bir üyesiydi. Çeşitli bloglarda onunla ilgili yazılarda “pillar” ifadesi kullanılıyor.

Yani “direk, sütün” manasına. Motwani, bilgisayar bilimleri bağlamında Silikon Vadisi’nin direklerinden biri kabul ediliyordu.

Peki Motwani’nin bizim için veya dünya için önemi ne? Bu sorunun yanıtı aslında elinizin altında. Çünkü Motwani, Google’ın yaratıcılarından ve yatırımcılarından biriydi.

Bugün milyarlarca kullanıcı ve milyarlarca dolarlık güce sahip internet imparatorluğunun kuruluşunda onun da aklı vardı.

Zaten Google’ın kurucuları kendi sitelerinde Motwani’nin ölümü üzerine uğradıkları şok ve üzüntüyü kaleme aldılar.

Ancak bu kadar genç ve parlak bir kaybın yarattığı üzüntü dışında, trajik öyküde yarım kalmış bir şey var gibi.

Buna biraz bakmak gerekiyor. Motwani’nin bilgisayar ve internet dünyası ile ilgisi-belki yeterli sayılabilir ama-sadece Googla ilgili değil. Esasında Google gibi bir marka bile onun diğer ilgileri yanında biraz sönük kalıyor.

İlk önce bu geniş ağı tek bir örnek üzerinden tanımlayalım. Motwani, “Sequoia Capital”in özel danışmanıydı. Bu grup, sadece ABD’de değil dünya çapında bu iş koluna yatırım yapan bir şirket.

ABD, Çin, İsrail ve Hindistan’da da faaliyet gösteriyor. Ne kadar etkili olduğunu göstermek için kuruluşuna katkıda bulunduğu-hepsinin adını bildiğiniz-bazı şirketleri sayalım: Cisco Systems, Oracle, Apple, YouTube, Google vb.

Esasen bu şirketin portföyünde bulunan, yatırım yaptığı şirketlerin gerçek listesini saydığınızda, ortaya küresel bir veri tabanı, iletişim, bilgisayar ve internet ağı çıkıyor.

Dahası bu firmaların ilgi alanları gerçekten çok ilginç. Elbette çoğu bilgisayar ve internet teknolojileri konusunda uzman ama spesifik alanları daha garip.

Örneğin içlerinde “bio-bilişim” şirketleri, siber istihbarat firmaları, hedge fonlara destek veren teknoloji şirketleri mevcut. Ama bütünü: internet, medya, telefon, bluetooth, iletişim güvenliği, web portalları, TV yayıncılığı, GSM yazılım sistemleri, laptop sistemleri, robotikler gibi tam bir “network” oluşturuyor.

Motwani’nin son uğraşlarından biri ise, bilgisayar destekli ilaç tasarımları üzerine! “Computational chemistry” bazlı ilaç araştırmaları ve biyolojik moleküller bu çalışma alanının kapsamı içinde.

Peki bunların hepsi ne anlama geliyor? Pek birşey değil!

Üzücü olan Motwani’nin bir türlü yüzme öğrenememesi ve bu yüzden yıllardır arkadaşlarına suya girememek yüzünden dert yanması. Tam da ders almaya başladığı bir dönemde gece çalışması yapması büyük şansızlık!

Biz ise sadece dünyanın bir başka ucundan ilginç bir insan öyküsü anlatalım istedik…

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,959 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,697 µs