En Sıcak Konular

Türkiye korsan yazılımda takip altında

9 Haziran 2009 13:00 tsi
Türkiye korsan yazılım kullanımında yüzde 64 oran ile izleme altına alına ülkeler arasında bulunuyor.

Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Münir Kundakçı, korsan yazılım kullanımının Türkiye'de yüzde 64 civarında olduğunu belirterek, bu durumun yabancı firmaların ülkeye yatırımını engellediğini söyledi.

Kundakçı, bir etkinliğe katılmak üzere geldiği Adana'da yaptığı açıklamada, korsan yazılım kullanımının bilişim sektörünün geleceğini tehdit eden önemli unsurlardan biri olduğunu kaydetti.

Bilinçlendirme kampanyalarıyla tüketicilere korsan kullanımının verdiği zararları anlatmaya çalıştıklarını ifade eden Kundakçı, şöyle konuştu:

"Firmalar ürünlerine ciddi yatırımlar yapıyor. Ama yoğun çaba ve maliyet sonucu elde edilen ürünlerin korsanları kullanılınca yeni ve daha iyi teknolojiye sahip ürünlerin çıkması sekteye uğruyor. Bu sorun sektörün geleceği kadar ülkenin ekonomisini de tehdit ediyor.

Türkiye yüzde 64 civarındaki korsan yazılım kullanım oranı ile dünya genelinde izlenen ülkeler arasında yer alıyor. Bu durum ülke imajı için iç açıcı olmayan bir sonuç doğuruyor. Çünkü ülkedeki korsan kullanım oranı firmalara Türkiye'ye yatırım yapmanın cazip olmadığı mesajını veriyor.

Nitelikli eleman çalıştıran, yüksek vergi veren birçok şirket ürünlerinin fikri ve mülki hakları konusunda sıkıntı yaşayacakları bir ülkeye yatırım yapmak istemiyor. Bu da istihdamı ve ekonomiyi olumsuz etkiliyor."

Kundakçı, korsan yazılım kullananların fiyatta tasarruf sağladığı düşüncesi içerisinde olduğunun altını çizerek, buna karşın kullanıcıların uğradığı zararın maliyetinin çok daha fazla olduğuna dikkati çekti.

Korsan yazılımların yüzde 43'ünün kötü niyetli içerik barındırdığını belirten Kundakçı, şöyle devam etti:

"Orijinal ürünün kopyası alınıyor ama birileri orada bazı ufak değişiklik yapıyor ve o değişiklikle sizin yazılımınız orijinal halinden uzaklaşıyor. Bu durum internette kullandığınız bazı şifrelerin üçüncü kişilerle paylaşılmasına izin verebiliyor.

Birilerinin sizin bilgisayarınıza girmesine ve girdikten sonra da kontrolünüz dışında bazı işlemleri yapmasına, bazı bilgileri almasına veya değiştirmesine neden oluyor. Ayrıca, bazı kişilerin de sizin adınıza mesaj göndermesine sebep olabiliyor. Bütün bunlar da çok ciddi maddi sonuçlara yol açıyor. Örneğin banka hesabınız boşaltılabiliyor. Kullanıcılar bunların farkında değil. Farkında olsalar böyle bir şeye başvurmazlar."

aa



Bu haber 607 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,253 µs